Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.12.2016.
16:38
Jutarnji hr, Vestionline A

SFRJ zaradom od šverca opremala tajne službe?!

Zagrebački "Jutarnji list" je došao u posed dokumentacije koja potvrđuje da su državne strukture SFRJ organizovale šverc razne robe, pre svega za inostranstvo.

pixabay.com
Cigarete - unosan biznis u SFRJ

List navodi da se zaradom od krijumčarenja kupovala i oprema za tajne službe.

"Jutarnji" se poziva na dokumente Službe državne bezbednosti i drugih tela SFRJ iz šezdesetih godina. Deo tih dokumenata je i na mikrofilmovima, u slovenačkom arhivu.

"Iz tih je dokumenata vidljivo da su se u državnoj režiji krijumčarile u prvom redu cigarete, kafa i alkohol, ali isto tako i zlato, drago kamenje i morfijum. Za potrebe krijumčarenja korišćene su Luka Rijeka i Luka Koper", navodi hrvatski list. 

Ističe se da se u izveštajima visokopozicioniranih državnih službenika, prvenstveno tadašnjih sekretara za unutrašnje poslove na saveznom i republičkom nivou, jasno ističe da se radi o ilegalnim poslovima. "Čak postoji i dokument Saveznog izvršnog veća (SIV) s odlukom o zabrani 'tranzita cigareta u Italiju i sličnih transakcija'", piše "Jutarnji". 

U novembru 1963. godine, SIV je utvrdio da je došlo do poboljšanja ekonomskih i političkih odnosa s Italijom, ali je takođe uočeno da "izvesne forme naše trgovine više ne odgovaraju situaciji i da bi ubuduće trebalo sprečiti takve pojave". 

Direktno se navodi da je preduzeću "Generaleksport" i svim drugim preduzećima koja u tome učestvuju potrebno zabraniti "da učestvuju u bilo kakvim poslovima (tranzita ili šverca) cigareta u Italiju". 

Švercer iz Bazela

Navodi se i da se više ne sme dopustiti korišćenje drugih jugoslovenskih luka za taj posao, osim slobodnih zona Rijeke i Kopra, ako strane firme i ubuduće budu zainteresovane za taj posao preko Jugoslavije. 

Međutim, šverc se nastavio i nakon te odluke SIV-a. Iz dopisa koji slovenački sekretar za unutrašnje poslove 1966. šalje tadašnjem predsedniku Skupštine Slovenije proizlazi da je do 1960. svojevrsni monopol za te ilegalne poslove imao "Generaleksport", dok su se naknadno u celu priču uključila i preduzeća "Brodokomerc", "Interevropa" i ljubljanska "Prehrana". 

U izveštaju se detaljno navodi kako iza svih poslova stoji jedan švajcarski trgovac iz Bazela, koji jugoslovenskim preduzećima najpre nudi legalne poslove preko konsignacijskih skladišta, uz isplatu odgovarajućih provizija, a potom "širi posao i na tranzit uz veću zaradu, što je čisti krijumčarski posao".

Na Golom ototku - radna snaga 

U dokumentu se navode razlike u prodaji cigareta uz obračunate trošarine i na crnom tržištu u Italiji, opisuju se način dostave i snabdevanja stranih jahti, brodova i turista koji borave u Jugoslaviji. 

List kao najzanimljiviji izveštaj navodi jedan iz marta 1964, koji tadašnjem saveznom sekretaru za unutrašnje poslove Vojinu Lukiću podnose "upravnici" Golog otoka Rade Radević i Slavko Barta. 

Radi se o svojevrsnom obračunu prihoda od krijumčarenja cigareta i kafe za protekli period, ali se u njemu navodi još niz detalja. Na primer, da u operativnom delu posla učestvuju šefovi Golog otoka, koji koriste tamošnje objekte, brodove, službenike zatvora, ali i osuđenike, njih 12, koji su im služili kao radna snaga za pretovar "robe". 

"Informacija za saveznog sekretara druga V. Lukića o radu na ilegalnim poslovima s inostranstvom", stoji u zaglavlju dokumenta koji su potpisali Radević i Barta, a odnosi se na zahtev da se "pribave devizna sredstva za potrebe Saveznog SUP-a na ilegalan način". 

Kafa i cigarete ispod drva

U njemu se opisuje kako su se cigarete preko Austrije dopremale skrivene ispod rezane građe u kamionima, koje bi vozači ostavljali na parkiralištu pred riječkom lukom i odlazili na spavanje. 

"Mi bismo uzimali kamione, ukrcavali cigarete i vraćali kamione na isto mesto, pošto smo imali ključeve od kamiona." 

Cigarete su dolazile i vagonima iz Švajcarske, kao tranzitna roba za Grčku, ali su umesto u Grčkoj završile u riječkim skladištima, odakle su prema potrebi plasirane na ilegalno tržište u Italiji. 

Tako se švercovala i kafa. Spominje se ukupno šest "partija" s 16.000 kartona cigareta, na kojima je zarađeno 218.000 dolara, pa 12 vagona kafe, od kojih je polovina "na zalihi" i zarada oko 30.000 dolara. 

Od dragog kamenja - špijunski mikrofoni

Pominje se i plan transporta alkohola u Nemačku, a zlata u Indiju - s kojom su planirali da razviju i posao transporta dragog kamenja. 

"Iz Indije bi išlo neobrađeno, a za Indiju obrađeno drago kamenje. Za taj posao bi usluga iznosila 10.000 dolara za pola kilograma u jednom pravcu, što znači, tamo i nazad – 20.000 dolara", navode upravitelji Golog otoka, koji tvrde da je "u toku i posao s morfijumom iz Makedonije". 

Od te zarade, kako je vidljivo iz dokumenata, plaćane su nabavke razne, očigledno špijunske opreme, na primer 500 komada mikrofona. 

Uplate su išle na račun stranih firmi u švajcarskim bankama, a očigledno je da je u deo transakcija bila uključena i vojska tadašnje države.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online