Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.05.2017.
11:24
aljazeera.net, Vestionline A

"Ma kakva Slavonija, svi odosmo u Nemačku"

Zatvoreni kapci i zaključana vrata praznih kuća, oronula zdanja zatvorenih farmi sa zarđalim lancem i katancem na ogradi u Slavoniji su sve češća pojava, piše "Al Džazira Balkans".

pixabay.com
Potraga za boljim životom mnoge odvede u Nemačku

Ako poželite da na licu mesta saznate kako se danas živi u Slavoniji, jesu li istinite dramatične priče o napuštenim kućama koje Slavonci ostavljaju iza sebe otišavši "trbuhom za kruhom" i jesu li poznati slavonski optimizam i uvek veselo raspoloženje zaista donekle ugasli - reći će vam i sami Slavonci - možete poći bilo gde u tu nekad bogatu hrvatsku regiju.

I uveriti se da u tim pričama istine ima i više nego što možda mislite.

Đakovo je jedan od najlepših malih gradova u Hrvatskoj. Nalazi se u Osiječko-baranjskoj županiji, smešten u "srcu Slavonije", nekoliko desetina kilometara udaljen od svakog većeg urbanog središta u istočnom delu Hrvatske.

Piškorevci su, kaže predsednik Veća mesnog odbora Zlatko Mezeji, mesto u kojem uz Hrvate žive razne nacionalne manjine - Srbi, Rusini, Ukrajinci, Nemci, Česi, Slovaci, Mađari - bez podela i uz međusobno uvažavanje. Mesto je, kaže, udobno za življenje, ali svaka peta kuća je prazna.

- Glavni problem, osim nedostatka radne snage, jeste pre svega problem državnog zemljišta, gde je napravljeno puno propusta tokom uvođenja u zakup i podele tog zemljišta. Napravljeno je jako puno nepravde prema pojedincima, neki su nezasluženo dobili zemlju i zloupotrebili državne institucije, dok drugi koji su igrali fer i pošteno ostali su kratkih rukava i sad se sami bore, grcaju, čupaju - ističe Mezeji.

Iseljavanje je u celoj Slavoniji uzelo maha. Brojne su nekretnine na prodaju. Kuće se prodaju gotovo u bescenje. A i za tako male pare, jedva da se nešto proda.

Darko Vidaković u svojim 50-im godinama prodaje dve kuće i potom planira da se pridruži supruzi koja je, nakon što je ostala bez posla, otišla u Nemačku.

- Situacija je nikakva, novca nema, posla nema, sve se raspalo, nijedne firme. Ljudi odlaze. Komšija mladi je otišao u Norvešku, druge komšije su sve otišle u Nemačku, komšinica otišla u Nemačku - kaže Darko.

Vlasnik agencije za prodaju nekretnina Vlado Rehner nabraja propale fabrike. Za mnoge sada nema posla, stariji umiru, odlaze u staračke domove, mladih je sve manje - odlazi se, kaže, uglavnom u Nemačku, Austriju, u poslednje vrijeme i u Irsku, Norvešku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online