Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.09.2017.
18:11
Đ. Barović - Vesti A

Makedonski scenario u Srpskoj

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da su incidenti u Narodnoj Skupštini RS uvod u "makedonski scenario" i pokušaj opozicije da pre izbora dođe na vlast.

A. Čukić
Uzavrelo: Skupština Republike Srpske

- Bio je to pokušaj manjine da vlada nad većinom. Ali ako se opozicija već poziva na zakon, onda moraju da znaju da većina odlučuje - rekao je Dodik.

Sve opozicione stranke u Skupštini RS od srede bojkotuju rad ove institucije zato jer je sa dnevnog reda skinut Konsolidovani revizorski izveštaj o izvršenju budžeta. Opozicija tvrdi da taj izveštaj nedvosmisleno pokazuje deficit od 75 miliona evra u entitetskom budžetu zbog čega je Dodik zatražio od glavnog revizora da podnese ostavku ili će biti smenjen.

Stranke ratuju saopštenjima

Uz parlamentarnu krizu, nezaobilazan kolorit je i rat saopštenjima vladajućih i opozicionih stranaka. Prenosimo samo neke.

SDS je saopštio da je u Republici Srpskoj trenutno na vlasti "poslednji autokratski režim na Balkanu, koji mora biti srušen institucionalnim ili vaninstitucionalnim putem".
"Režim u Republici Srpskoj je svojim odbijanjem legitimnih zahteva opozicije, kršenjem Ustava, Zakona i Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske, u potpunosti urušio demokratski kapacitet institucija Republike Srpske i sve stavio pod kontrolu jednog čoveka", ističe se u saopštenju SDS-a.

Partija demokratskog progresa saopštila je da je zgrožena saopštenjem za javnost SNSD-a u kojem je opozicija, uključujući i PDP, optužena za rušenje parlamentarne demokratije i pokušaj nasilnog zauzimanja institucije Narodne skupštine Republike Srpske.
"Upravo je SNSD danas najbrutalnije napao instituciju Narodne skupštine RS, uzurpirao je i oduzeo od građana. Upravo SNSD godinama deli narod i poziva na sukobe, jer žele fizičkim obračunima da skrenu pažnju sa ogromnih problema u koje su doveli Republiku Srpsku", ističe se u saopštenju.

Opasna avantura

Opozicioni poslanici su pokušali i da blokiraju rad Skupštine, ali ih je policija u tome sprečila. Vladajuća SNSD na to je reagovao saopštenjem da "opozicija kreće u rušenje Srpske po nalogu iz Sarajeva, Soroš fondacije i Ambasade SAD u BiH kreće u rušenje Srpske". Naime, SNSD smatra da je opozicija fizičkom blokadom rada parlamenta krenula u do sada najopasniju avanturu rušenja parlamentarne demokratije, a time i Srpske.

Teorija zavere

Ambasada SAD u BiH odbacila je navode SNSD-a da je osmislila scenario rušenja parlamenta Republike Srpske.
"Ovi neosnovani i neodgovorni komentari ne mogu se ozbiljno shvatiti. Teorije zavera, kao što je ova, samo služe da bi se odvratila pažnja od konkretnih problema u ekonomiji, pravosuđu i politici sa kojima se građani Bosne i Hercegovine suočavaju", rečeno je iz američke ambasade u Sarajevu.

Vladajuća stranka smatra da su pokušaj nasilnog zauzimanja parlamenta osmislili "političari iz Sarajeva, ekipa Džordža Soroša i njegovog referenta Brajana Hojt Jia koja je stigla u Srpsku, i dobro poznata ambasada u Sarajevu".

Srna
Istrošena priča: Mladen Bosić

Sve dolazi iz Sarajeva

Za nekadašnjeg predsednika SDS-a Mladena Bosića priča o tajnom planu Zapada da se Dodik smeni po svaku cenu je istrošena.

- Pozadina protesta opozicije zaista postoji, ali ne zato što je dobila zadatak sa Zapada, već što je ovo jedna od poslednjih mogućnosti da Srpska ne zapadne u klasičnu autokratiju. Podsetiću da režim svaki protest opozicije označava kao deo zavere. I mene su optuživali da sam soroševac i ko zna šta još. Tužio sam i dobio te medije na sudu, ali očigledno se priča ponavlja. Svi koji ne misle drugačije od Dodika su izdajnici - ocenjuje Bosić.
Ipak, za Anđelka Kozomoru, politikologa iz Banjaluke, nema dileme da "opozicija sprovodi zamisli svojih mentora iz velikih ambasada".

- Srpska ima zaštitu Rusije i Srbije, ali u ovom trenutku i zaista velikih problema sa opozicionim Savezom za promene koji očigledno neke stvari radi po nalogu svojih mentora iz velikih ambasada i iz Saveta ministara BiH. Sve to dolazi iz Sarajeva, a cilj je da se nestabilna situacija iz glavnog grada BiH prenese i u Banjaluku - kazao je Kozomora.

Srna
Haranga: Sonja Jovičević-Karadžić

Potpredsednik Skupštine Sonja Jovičević-Karadžić:Policija mi ne da u salu

Potpredsednik Skupštine RS, Sonja Jovičević-Karadžić kaže za "Vesti" da bi trebalo da se prekine sa praksom etiketiranja na izdajnike i lopove. Ona poziva da se sve stranke vrate dijalogu u skladu sa Ustavom i zakonima RS.
- Optužbama da su predstavnici opozicionih stranaka izdajnici, bakirovci ili soroševci, zapravo se optužuje i njihovo članstvo. A to su obični građani Srpske među kojima je mnogo boraca i vojnih invalida koji su dokazali svoj patriotizam. Ta haranga traje tri godine i već jednom bi trebalo da prestane. Ukoliko vladajuća koalicija ima ijedan dokaz trebalo bi da ga prezentuje u skladu sa zakonom. Potrebno je što pre vratiti se Ustavu, zakonima i Poslovniku Skupštine - ističe Sonja Jovičević-Karadžić.
Ona nije direktno učestvovala u blokadi Parlamenta, pa čak nije bila u sali kad su svi opozicioni poslanici dobili meru udaljenja. Međutim, ni ona na kraju nije mogla da prisustvuje sednici Skupštine.
- Kao potpredsednik Narodne skupštine RS i poslanik nisam ni mogla da budem udaljena, jer nisam bila u sali. Kasnije sam pokušala da uđem na zasedanje, ali me je u tome sprečila policija. To pokazuje da je za ovu vlast jedino bilo bitno da kazni svu opoziciju - ističe Karadžić.

V. Sekulić
Već viđeno: Momčilo Krajišnik

Momčilo Krajišnik pesimista:Klovnovi uzrok sukoba

Za prvog predsednika Narodne skupštine RS, Momčila Krajišnika, aktuelna situacija u Parlamentu Srpske je apsolutno neshvatljiva i neprihvatljiva.

- Nisam optimista kad je reč o raspletu ove situacije, jer kad se uzme u obzir i politička situacija u okruženju sva ova dešavanja neumitno podsećaju na nešto što smo već gledali i u Makedoniji, Crnoj Gori, pa čak i u Srbiji. Političari moraju da budu ti koji će tražiti rešenja, a ne biti uzrok novih problema. Jedini izlaz iz ove situacije jeste da se spuste tenzije i da se počne ozbiljno razgovarati. Nažalost, novo vreme je proizvelo i sasvim novu generaciju političara koja, čini mi se, nema dovoljno političkog šlifa. Pritom, politički klovnovi su mnogo popularniji od ozbiljnih ljudi, intelektualaca - kaže Krajišnik.

Lopovi ćute i rade

Kometarišući podele na izdajnike i patriote, Krajišnik kaže da je među Srbima najlakše nekome zalepiti etiketu.
- Dok pravi izdajnici i lopovi ćute i rade, dotle se javnost uglavnom bavi sa onim izmišljenim - ocenjuje Krajišnik

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online