Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.05.2018.
10:56
Vestionline, Tanjug A

Nova afera potresa Zagreb: Hrvatska ministarka "sejala" mejlove kao Hilari

Najnoviji skandal, nakon što su objavljeni mejlovi potpredsednice vlade i ministarke privrede, Martine Dalić, dobija na zamahu u Hrvatskoj jer opozicija traži krivičnu odgovornost, koalicioni partneri razgovor sa premijerom, Povereništvo za sukob interesa je već formiralo predmet, a predsednik vlade Anrej Plenković tvrdi da će "sve biti dobro".

pixabay.com
 

Predsednica Povereništva za sprečavanje sukoba interesa Nataša Novaković potvrdila je da je otvoren predmet u slučaju mejlova Dalićeve na osnovu, kako je rekla, neanonimne prijave.
Predmet je kaže otvoren juče, a prijava je stigla jutros.

Novaković, međutim, nije želela u izjavi za regionalnu TV N1 da iznosi više detalja, te dodala da je to sve sto u ovom trenutku može da kaže.

Plenković je dolazeći na Međunarodnu konferenciju, povodom pet godina članstva Hrvatske u EU, novinarima je rekao da će se vlada sastati sa partnerima i da će sve, kako je rekao, "biti dobro".

Dalićeva u intervjuu za Jutarnjij list kaže da su ovakvi pritisci bili najavljeni, da nema slučajnosti kada je reč o Agrokoru i su dva dva događaja aktivirala aktuelnu situaciju: odluka londonskog suda o izručenju bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića, nakon što je taj sud odbacio tezu o političkom progonu i odluka Ustavnog suda koji je ne samo potvrdio ustavnost zakona nego i istakao da bi nečinjenjem nastala protivustavna  situacija. 

- Samim time smo dva koraka bliže nagodbi i za neke to očigledno znači zadnju priliku da sruše nagodbu i gurnu zemlju u ekonomski i politički haos. Ne znam kako su mailovi završili u javnosti i nije moj posao da se time bavim. Ono što je važno jeste to da u tim mailovima sadržajno nema ništa novo u odnosu na ono što sam dosad puno puta objašnjavala - rekla je Dalić. 

Ona je objavljenu prepisku nazvala "hranom za najniže strasti", pogotovo kada se čitaju izvan konteksta vremena i političkih odnosa unutar tadašnje koalicije i bez poznavanja načina na koji su, političkim dogovorom tadašnjih koalicijskih partnera Mosta i HDZ-a, odabrani stručnjaci koji su završili u toj mejling grupi.

Mejlovi sa privatne adrese

Hrvatski internet portal Indeks otkrio je poverljive mejlove o Agrokoru koje je potpredsednica hrvatske vlade i ministarka ekonomije Martina Dalić slala saradnicima sa svoje privatne adrese. Dalić je proteklih meseci, kada je izbila kriza oko najveće hrvatske kompanije komunicirala sa brojnim advokatima i konsultantima, otkrivajući im stanje u Agrokoru. Posle toga su upravo oni bili angažovani za astronomske honorare, a portal Indeks najavljuje da će uskoro objaviti još mejlova koji kompromituju Dalićevu. Odmah se u Hrvatskoj postavilo pitanje kako je mogla da komunicira preko svoje privatne adrese na Hotmejlu, umesto sa zvaničnog mejla ministarstva. Vuku se paralele sa Hilari Klinton, koju je to koštalo i mesta predsednice u Beloj kući. 

Upitana da li veruje da ima poverenje premijera Plenković, i pored novog izuzetnog pritiska dela medija i opozicije zbog "navodnih inkriminirajućih činjenica" u pomenutoj korespondenciji, Dalićeva kaže da je premijer o tome sam sve vrlo jasno rekao.

- Ponavljam, sadržajno u mejlovima nema ništa novo u odnosu na teme o kojima se razgovaralo i na saborskom Odboru za privredu i u debati prilikom propalog pokušaja mog opoziva - rekla je Dalić.

A na pitanje zašto nije formirana posebna komisija, Dalić kaže da u trenutku kada su se počeli pokazivati  jasni znakovi potpunog kolapsa Agrokora, ona je, kako je rekla, kao odgovorna osoba učinila sve da ni jednim svojim potezom situaciju ne bi pogoršala. 

- U tih par meseci od prvih znakova ozbiljne krize nebrojeno smo puta javno pozvali bivšu upravu Agrokora da nađu rešenje za probleme u koje su doveli kompaniju u dogovoru sa svojim poverenicima. Istovremeno, i samo jedna medijska naznaka da se nešto događa u vladi, da postoji ozbiljna zabrinutost zbog mogućeg sloma Agrokora, mogla je značiti momentalnu blokadu celog sistema. a u tom trenutku nismo imali spreman pojas za spašavanje i trebalo nam je nešto vremena da pronađemo najbolje rešenje i način kako se nositi s potencijalnom katastrofom takvih razmera - rekla je, između ostalog, Dalić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online