Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.07.2018.
06:00
E. V. A

Nisu znali da je to logor smrti?!

Kompanija "Valledž Edženjear" je uklonila sve snimke sa svojih stranica i profila na društvenim mrežama i uputila javno izvinjenje nakon reagovanja javnosti zbog korišćenje video-snimaka i fotografija mesta nekadašnjeg logora u Jasenovcu u svojoj reklami za naočare za sunce.

wikipedia.org/Petar Milošević
 

U reklami kompanije, naime, korišćeni su video-snimci i fotografije spomenika Kameni cvet koji se nalazi u Jasenovcu, a koji je posvećen hiljadama Srba, Jevreja, Roma i antifašista koje su ustaše ubile u logoru između 1941. i 1945. godine.

Zasad bez komentara

U Javnoj ustanovi Spomen-područje Jasenovac nisu znali da je sniman reklamni spot. Rekli su da su iznenađeni i da će komentarisati slučaj tek kada budu u potpunosti ispitali o čemu se radi.

Prema poimeničnom spisku Spomen-područja Jasenovac, u logoru je ubijeno 83.145 osoba.

Kompanija je reklamu snimljenu na lokaciji spomen-područja postavila na Fejsbuk kako bi promovisala svoju "crnu" liniju sunčanih naočara.

Kako je rečeno, snimci "su napravljeni na lokaciji u Hrvatskoj na jednom od istorijskih i mračnih mesta iz Drugog svetskog rata - Jasenovcu - u znak sećanja na desetine hiljada ljudi koji su stradali na ovom mestu".

Kritičari, međutim, tvrde da je korišćenje ove lokacije u reklamne svrhe neprimereno i uvredljivo za žrtve.

"Brigada koja je klala ljude i decu u Jasenovcu zvala se Crna legija, baš kao i vaše naočare", napisao je jedan korisnik Tvitera.

- Nismo znali da je to logor smrti u tom trenutku. Nismo hteli nikoga da uvredimo, mi smo pristojan brend. Izvinjavam se svima koji su uvređeni - izjavio je direktor firme Majkl Krouli i objasnio da su posetili Jasenovac na pola sata i to nakon zatvaranja, prenosi Bi-Bi-Si.

"Valledž Edženjear" je postavila snimke i fotografije modela koji nose naočare za sunce ove kompanije, koji su snimljeni pored Spomenika revolucije u Podgariću u Hrvatskoj.

Spomenik revolucije naroda Moslavine postavljen je na mestu gde se nalazila terenska bolnica partizana. U reklami modeli stoje u spomen-kosturnici gde se nalaze posmrtni ostaci oko 1.000 stradalih partizana.

Kompanija je u utorak objavila izvinjenje zbog korišćenja materijala iz Jasenovca.

"Već sam razgovarao s direktorom spomen-područja Jasenovac i sa jednim od lidera jevrejske zajednice u Australiji i poslao im naše izvinjenje" kaže se u saopštenju za medije osnivača "Valledž Edženjear" Majkla Kroulija.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online