Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.07.2012.
18:31
Večernje novosti A

Majka pokazala grobove beba

Istražni sudija odredio je jednomesečni pritvor Vesni Tankosić iz Golaje, zaseoka rudničkog sela Kamenica, zbog sumnje da je ubila dva svoja novorođenčeta. Centar za socijalni rad u Kragujevcu u četvrtak je njenu petogodišnju ćerku Ružicu odveo iz prljave sobe u kojoj je živela s babom, ujakom i dve sestre i smestio je devojčicu u hraniteljsku porodicu.

Foto: arhiva

U Centru su tek u četvrtak otkrili da, uprkos prvim informacijama, deca osumnjičene nisu skrivana od institucija već su registrovana u socijalnom, zdravstvenom i školskom sistemu. Naime, ispostavilo se da sve tri kćeri Vesne Tankosić imaju krštenice, da su dve starije nakratko pohađale školu i imale zdravstvene knjižice, a da se porodica još od 1998. nalazi u sistemu socijalne zaštite.

Potraga se nastavlja

Ostaci jednog novorođenčeta pronađeni su na prvoj od lokacija koje je Vesna Tankosić navela, ali ne i na drugoj, pa se potraga nastavlja. Tokom jednoiposatnog saslušanja kod istražnog sudije, osumnjičena je nastavila da tvrdi da nije ubila svoje dve bebe, već da su mrtvorođene. Ipak, promenila je deo iskaza dat u policiji, tvrdeći da pronađeni ostaci potiču od novorođenčeta koje je njen otac sahranio pre 15 ili više godina. - Kosti su poslate u Institut za sudsku medicinu u Beogradu, gde će se utvrditi da li je dete rođeno mrtvo ili je ubijeno - kaže Đorđe Ristić, istražni sudija Višeg suda u Kragujevcu.

Tek pošto su otkopane kosti mrtvog novorođenčeta iz bašte Vesnine majke Bosiljke, otkriva se da su i institucije i seljani Kamenice znali za užas koji se dvadesetak godina dešavao pred njihovim očima.

- Vesna se sama prijavila za pomoć kao samohrani roditelj, a od 2000. godine prima redovnu novčanu pomoć - kaže Miomir Borić, direktor Centra za socijalni rad.


- Najmlađa kći Ružica rođena je 2007. u porodilištu u Kragujevcu, a procena stručne ekipe glasila je da Vesna “ima izraženu zrelost i emocionalnu spremnost” da prihvati i odgaja dete. Nismo mogli da joj oduzmemo ni stariju decu, jer je stručna procena glasila da je radno sposobna, odnosno da shvata da ima prava i obaveze kao roditelj.


U kragujevačkom centru za socijalni rad priznaju da ni sad ne znaju šta da rade sa starijim kćerima, Milicom i Majom, koje su punoletne i po slovu zakona sposobne da same odlučuju o svojoj sudbini.


- Dve starije kćeri rođene su u staroj porodičnoj kući, Milica 1991. a Maja 1994. godine - kaže Borić. - Pohađale su školu kraće od mesec dana i napustile je. Pokušavali smo da ih vratimo, ali bezuspešno, jer su bežale pred našim ekipama u šumu. Centar za socijalni rad nije sam mogao da reši ovaj problem.


U mesnoj zajednici Kamenica tvrde da su više puta upozoravali institucije da su Vesnina deca potpuno zapuštena i da je neophodno nešto preduzeti.


- Međutim, samo su dolazili da Vesni naplate kaznu zato što ne šalje decu u školu i na tome se sve završilo - kaže predsednik saveta mesne zajednice Ljubiša Todorović.
Seljani Kamenice, koji su godinama bili nemi svedoci tragične sudbine dece Vesne Tankosić, smatraju da je potpuno nemoguće da one samostalno odlučuju o svojoj sudbini.


- Te devojke manje znaju od male dece, kad vide čoveka - beže - kaže seljanin Milovan Pavlović. - Njih je davno trebalo spasiti iz te kuće, ali je zakazalo sve što može da zakaže, od sela do države.


Milica i Maja Tankosić su apsolutno nepismene, zdravstveno i higijenski zapuštene, a jedini odgovor na pozdrav i ma koje pitanje bilo je flegmatično zurenje u prazno ili spuštanje pogleda. Reaguju samo na naređenja babe Bosiljke i razgovaraju isključivo s njom.


- Tankosići su nekad bili velika porodica u Kamenici i pokušavali su da odvoje Vesnu i decu od njene majke, koja je u svemu vodila glavnu reč - kaže Pavlović. - Čak su im dali i jednu kuću u kojoj su Vesna i ćerka živele. To je lepa zgradica, s vodom i strujom, napravio je za vikendicu muž njene rođake koji je bio u Legiji stranaca.


U Centru za socijalni rad kažu da je rođaka ustupila kuću Vesni i deci na njihovu molbu. Reč je o nekad lepoj prizemnoj zgradi sa skromnim nameštajem, koja je sada zapuštena i prljava. Komšinice iz obližnjih dvorišta razdraženo su komentarisale tragediju Vesne Tanasković i njenih kćeri.


- Treba suditi svima iz sela koji su joj pravili decu i ostavljali je da ih davi - rekla nam je starija Kameničanka, uz molbu da joj ne pominjemo ime jer se plaši osvete. - Sram ih bilo, svi su znali da nije baš čista u glavi, a da ne pričam što je bila prljava, sačuvaj bože. Dolazili su joj stalno neki u kuću, čak i pred decom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.07.2012. 06:58
Uzalud se "vadi" centar za socijalni rad, ovo je njihov potpuni podbačaj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online