Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 17.10.2014.
09:09
blic.rs A

Vojvodina: Napad na ugostiteljske objekte u vlasništvu Albanaca

Oko jedan sat posle ponoći huligani su razbili su izlog na lokalu "Baš ćevap" sa novopoazarskim ćevapom u Ulici Maksima Gorkog u Novom Sadu. Kako su preneli mediji, demolirano je i nekoliko pekara u ovom gradu, ali i Vršcu.

Foto: Ilustracija

Prema rečima očevidaca, grupa od nekoliko mladih momaka, maskiranih fantomakama, dotrčala je do lokala i kamenjem porazbijala izlog.

Meta napada bile su i pekare "Evropa" i "As Pek", čiji su vlasnici albanske nacionalnosti a koje su demolirane su tokom noći.

Kako prenose lokalni mediji, u pekaru "As Pek" u Rumenačkoj ulici ubačen je molotovljev koktel, pa je unutrašnjost potpuno izgorela, a intervenisali su i vatrogasci.

Pekara "Evropa" je zasuta kamenjem, a radio 021 prenosi i da su huligani upali u objekat, vikali i pretili radnicama koje su radile noćnu smenu. Na kraju su napadači razbili stakla na izlogu.

Bačena bomba na pekaru Albanca u Staroj Pazovi

Nepoznati počinioci kamenovali su, polupali izloge, opremu i reklame na tri pekare u Vršcu, preneli su lokalni mediji.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić izjavio je da je policija privela jednu osobu zbog napada na radnje građana albanske nacionalnosti i da intezivno radi na identifikaciji ostalih napadača.
 

Policijska uprava u Pančevu je obavila uviđaj i saopštila da niko nije povređen.

U više gradova Vojvodine su napadnute pekare Albanaca.
 

Napadi na objekte čiji su vlasnici Albanci počeli su u Vojvodini u četvrtak, a prva je stradala pekara "Dva brata" u Somboru.

DS: Nadležni da oštro reaguju

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) iz Novog Sada najoštrije je danas osudio napade na objekte u Novom Sadu koji su u vlasništvu Albanaca i pozvao nadležne da "oštro" reaguju i osude napadače.

"Novi Sad je izložen nedopustivoj torturi grupe huligana. Delikventi razbijaju, prete, zastrašuju. Odlučno stajemo u zaštitu onih koji su ovim nasiljem pogođeni", saopštio je DS.

Napade su osudili predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Pokrajinski ombudsman, Liberalno demokratske partija i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Napadi na pekare usledili su nakon što je prekinuta utakmica Srbija-Albanija u utorak uveče, kada je na teren uleteo dron sa zastavom velike Albanije, nakon čega je došlo je do koškanja među igračima i navijačima.

Policija do sada nije uhvatila napadače na albanske pekare.

“Neodgovorne izjave uzrok nasilja“

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je danas da su napadi na imovinu građana albanske nacionalnosti u Vojvodini posledica neodgovornih izjava političara nakon incidenata na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija.

"Umesto da predstavnici vlasti deluju umirujuće na jedno duboko traumatizovano, nasilju sklono društvo, sa teškim ratnim nasleđem, oni su svojim izjavama potpaljivali vatru i praktično motivisali nasilnike da nasrnu na pekare u vojvođanskim gradovima", piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina zahteva od predstavnika vlasti da "umire svoju huškačku retoriku", a od nadležnih organa da hitno otkriju pozadinu i komandni mehanizam napada, kao i direktne počinioce, te da ih kazne.

POVEZANE VESTI

Petak 17.10.2014. 11:41
Albanci ne pripadaju Balkanu.
Petak 17.10.2014. 11:35
kada vlast u Srbiji pomoge srpskom narodu a Kosmetu onda treba biti fer a sve dotle vratiti milo za drago .........juce su srpska djeca stradala na Kosmetu i ko je to cuo od nasih ? Niko ---Vidio? Niko --
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online