Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 08.10.2011.
11:04
Blic A

Tri scenarija do Evropske unije

Sigurno je samo da će Evropska komisija srpsku kandidaturu za članstvo usloviti dijalogom sa Prištinom, kao i to da Srbija neće dobiti kandidaturu krajem godine ako sve ostane kao sada. Vlast u Srbiji očekuje da će Evropska komisija 12. oktobra dati preporuku za status kandidata, a moguća su tri scenarija uslovljavanja: crnogorski, hrvatski i makedonski, piše Blic.

Malo ko pominje dobijanje datuma početka pregovora: Milica Delević
 

Dobijanje datuma početka pregovora u ovom trenutku malo ko pominje jer, kako kaže Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije:

"Evropska komisija može da bude malo smelija u svojoj preporuci od pojedinih država članica, ali ne može da ide pet koraka napred ako zna da će skočiti u prazno”.

Na pitanje da li pojedine članice EU lobiraju da Evropska komisija ne preporuči da se Srbiji da status kandidata zbog incidenata na Jarinju i odbijanja Beograda da sedne za pregovarački sto dok se to ne reši, Delevićeva ističe da očekuje pozitivnu ocenu za reforme i da “mišljenje Komisije mora da proiziđe iz analize onoga što je Srbija uradila”.

"Bez straha očekujem ocenu onoga što je urađeno i pozitivnu preporuku Komisije. Komisija će naglasiti potrebu održavanja dijaloga sa Prištinom i pitanje je na koji način će evropske integracije Srbije biti time uslovljene. Ako dijaloga ne bi bilo do 9. decembra, kada Evropski savet donosi odluku o kandidaturi, to bi sigurno delovalo obeshrabrujuće na zemlje članice EU", kaže Delevićeva, koja smatra da je dobijanje statusa kandidata uspeh za Srbiju čak i bez dobijanja datuma za početak pregovora jer predstavlja napredak u ispunjavanju ciljeva. Negativno mišljenje Komisije, kao u slučaju Albanije, bilo bi jako loše.

Zasada se procenjuje da je najizvesniji tzv. crnogorski scenario.

Komisija je prošle godine u oktobru preporučila da se Podgorici da status, ali bez preporuke o određivanju datuma. Naglašeno je da je za datum potrebno ispuniti ključne uslove. Očekuje se da ovog oktobra Komisija preporuči i datum.

Hrvatska je 2004. od Komisije dobila i pozitivno mišljenje o kandidaturi i dala preporuku za otvaranje pretpristupnih pregovora i sugerisala da treba isporučiti Hagu preostalog optuženog za ratne zločine (Antu Gotovinu). Status je dobila iste godine, a pregovore počela nakon hapšenja Gotovine godinu dana kasnije.

Makedonski scenario je najlošiji jer je Komisija dala preporuku za status bez preporuke o određivanju datuma dok se ne reši spor s imenom koji Grčka do danas blokira. Makedonija ima status kandidata već šest godina i ne napreduje u evropskim integracijama.

Optimizam srpskih vlasti po pitanju dobijanja statusa kandidata ohrabrio je juče i francuski ministar za evropske poslove Žan Leoneti, koji je u Beogradu, nakon sastanka sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem, izjavio da Pariz bez ikakvih oklevanja želi ulazak Srbije u EU i dodao da će Pariz s Nemačkom razgovarati “kako se Beogradu ne bi postavljali nemogući uslovi”.

Šta će pisati u izveštaju EK?

* Analiza i mišljenje

Analizira se napredak Srbije u reformama. Mišljenje, kao i kriterijumi iz Kopenhagena, ima tri dela - politički (stabilnost institucija, vladavina prava, ljudska prava i zaštita manjina), ekonomski (tržišna ekonomija) i sposobnost države da preuzme obaveze koje proizilaze iz članstva (ispunjenost obaveza iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju).

 

* Zaključak i preporuke
- Pozitivno mišljenje može da ima tri varijante: preporuku za dobijanje statusa kandidata bez datuma otpočinjanja pregovora, preporuku za dobijanje statusa kandidata sa datumom otpočinjanja pregovora uz odloženi uslov i preporuku za dobijanje statusa kandidata sa datumom otpočinjanja pregovora.

- Negativno mišljenje može da predvidi ispunjavanje dodatnih kriterijuma kako bi država dobila status kandidata (albanski scenario).

POVEZANE VESTI

Subota 08.10.2011. 11:10
prvi i najvazniji scenario je da se gradjani srbije ne izjasnjavaju po pitanju zlocinacke EU.
Subota 08.10.2011. 12:01
Jedva cekam da vidim taj scenario, pa da Vlada konacno prestane da nam prica bajke o EU. A onda konacno da dodje do promene vlasti u Srbiji! (Taj ce mi scenario biti omiljeni)
Subota 08.10.2011. 13:26
zasto bi nas crnogorka uvodila u eu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online