Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 28.11.2011.
20:01
Beta A

Srbija neće uvoditi restrikcije struje

Srbija neće uvoditi restrikcije u potrošnji struje iako hidroelektrane rade sa 50 odsto kapaciteta zbog suše, kazali su danas članovi vladine Radne grupe za energente i sigurno snabdevanje.

Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić kazao je novinarima nakon sastanka Radne grupe da se trenutno u Srbiji proizvodi 4,2 odsto struje više nego u istom periodu 2010. godina i da je Vlada omogućila da se blagovremeno uvezu potrebne količine struje koje nedostaju zbog smanjenje proizvodnje u hidroelektrama.

Petar Škundrić: Ne očekuju veće probleme u snabdevanju uz uslov da svi potrošači racionalno troše električnu energiju
 

Škundrić je istakao da se ne očekuju veći problemi u snabdevanju uz uslov da svi potrošači racionalno troše električnu energiju.

"Imamo rekordnu proizvodnju struje u uslovima kada su hidrološke prilike u poslednjih dvadesetak, a možda i 80 godina najslabije", kazao je Škundrić i dodao da rudnici uglja i termoelektrane rade sa maksimalnim kapacitetom. Prema njegovim rečima, rudnici će obezbediti potrebne količine uglja za proizvodnju stuje u naredna dva meseca u kojima se ne očekuje poboljšanje hidrološke situacije.

Škundrić je istakao da termoelektrane trenutno proizvode oko 15 odsto struje više nego u prošle godine i Elektroprivreda Srbije (EPS) se organizovala da makisimalno iskoristi kapacitete termoenergetskog sektora.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković kazao je da je elektroenergetski sistem Srbije u teškoj situaciju zbog loše hidrologije koja se približava rekordno lošoj 1983. godini.

"U ovom trenutku i temorelektrane i hidrokapaciteti rade maksimalnim kapacitetom, ali se paralelno uvoze i velike količine električne energije", kazao je on i precizirao da se trenutno uvozi oko 600 megavata dnevno, a u decembru će taj uvoz dostići 800 megavata i dodao da prosečna cene do sada iznosi 6,5 evrocenti po kilovat satu, ali da su cene u međuvremenu značajno skočile zbog nastašice u celom regionu.

Hidroelektrana "Bajina Bašta"

Prema informacijama iz EPS-a, dnevni uvoz struje je od 17 do 18 miliona kilovat sati, što je oko 15 odsto dnevnih potreba.

"U slučaju da ne dođe do većih kvarova EPS će pregurati i ovu zimu. Ne želimio da stvaramo paniku, ali želimo da narod zna da je osnovni resurs koji može da nam pomogne štednja i racionalna potrošnja električne enegije", rekao je on i dodao da bi se u slučaju havarija ili velikih kvarova u termoelektranama koristilia reverzibila hidorelektrana "Bajina Bašta" snage 600 megavata koja odgovara snazi najveće termoelektrane u Srbiji.

Ne očekuju probleme u prenosnoj mreži

Izvršni direktor za upravljanje i tržište u Elektromreži Srbije (EMS) Miloš Mladenović kazao je da se ne očekuju problemi ni u prenosnoj mreži.

"U ovoj situaciji se vidi povećana potreba za prekograničnim kapacitetima što ukazuje na ozbiljan poremećaj tržista i u okolnim zemljama", kazao je Mladenović i dodao da se pokazala potreba za uspostavljanjem regionalnog tržista električne energije. Mladenović je kazao da u regionu samo Bugarske ima višak struje za
izvoz, da je Rumunija kao tradicionalni izvoznik ograničila isporuke sturuje čak i po dugoročnim ugovorima, a da se povećana potražnja za uvozom struje vidi i po višim cemama prekograničnih kapaciteta.

Kako je istakao Mladenović, EMS ima mehanizme sa operatorima prenosnih sistema u susednim zemaljam za havarijske isporuke struje, koji može rešiti probleme u slučaju havarijskih ispada proizvodnih kapacitata u Srbiji.

Predsednik Poslovnog udruženja Toplane Srbije Milovan Lečić kazao je da za sada nema problema sa daljinskim sistemima grejanje i da se ne očekuju ni u naredna dva meseca. Lečić je kazao da je pre desetak dana postignut dogovor sa Vladom i
Direkciojm za robne rezerve o korišćenju 42.000 toma mazuta.

"Ne očekuju se problemi da obezbede dodatne količine mazuta do kraja grejene sezone", kazao je on i precizirao da je za celu sezonu potrebno oko 75.000 tona mazuta, a da je do sada ukupno obezbeđeno 57.000 tona.

Na sastanku je rečeno i da se ne očekuju problemi u snabdevanju gasom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2011. 20:38
Med i mleko. Nema zime kad idu izbori i kada se veruje politicarima. A u praksi???
Ponedeljak 28.11.2011. 22:05
ne znam da li se neko seca '93ce godine srbija je trosila oko 141 milion kilovat sati struje na dan zimi i to kada je najhladnije (januar februar) i to zajedno sa KiM , kada su kapaciteti fabrika bili 100% u radu a sada nam prodaju m()()da za bubrege sa tom istom potrosjnom , ili vecom sa praznim fabrikama bez KiM. dali se merna jedinica KW/h promenila, i na taj nacin mere vecu potrosnju nego sto je realna,da li mesto 220v napona imamo 180v, i zbog slabe struje potreban veci rad ? da li to opet uvoze struju iz domacih privatnih elektrana ko sto su radili kada je bila afera bodrum ? da li se neko seca tog lopovluka i kumovskih veza ?bah ovaj narod stvarno pamti samo 3 godine unazad ... :(
Ponedeljak 28.11.2011. 21:56
sada znamo zasto nema struje za sever KiM_a...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online