Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 02.03.2012.
15:42
Mondo A

Nestaju vrapci u Srbiji!?

Vrapci, ugrožena i zaštićena vrsta, skoro pred nestajanjem. Opstanak vrabaca pre svega zavisi od brige čoveka.

Nevaljaci, kradljivci hleba i beskrajno ljupke ptičice su simbol Beograda
 

Mudri su uvek birali vrapca u ruci, a sada je vrabaca sve manje - i na grani! Crna statistika beleži da je vrabac, vrsta ptice, ugrožena i u Beogradu i u Srbiji, ali i u zapadnoj Evropi.

Dživdžan, zaštitni znak Beograda, vodi tešku bitku za opstanak sa golubovima, svrakama, vranama... Da li će opstati zavisi i od čoveka, pišu "Novosti", prenosi Mondo.

"U konkurenciji sa grabljivicama, vrapci polako gube bitku, jer sporije stižu do hrane, a i slabiji su", kaže Vojislav Vasić, jedan od naših najpoznatijih ornitologa i dugogodišnji direktor Prirodnjačkog muzeja Srbije.

U odnosu na minule godine, kad su vrapci bili gospodari naših parkova, njima sada gospodare svrake i vrane. Svake godine ih je sve više i postale su pravi eksperti da love ptiće, a i jaja u gnezdu.

Vrabac je vrsta ptica koja je veoma zavisna od čoveka, objašnjava Vasić i kaže da je njihova "golgota" počela mnogo ranije.

Računa se da ih u Beogradu ima oko pet hiljada, a u celoj Srbiji oko pedest hiljada.

Kako čovek da pomogne ovoj ugroženoj vrsti? Nedavno je kod nas donet pravilnik o strogoj zaštiti vrabaca: planinskog, španskog i vrapca kamenjarca, a zaštićeni su i pokućar (domaći vrabac) i poljski vrabac. Za njihovo hvatanje i prisvajanje zaprećene su i novčane kazne.

"Ipak, za opstanak ove vrste presudan je čovek", kaže Vasić. "Možda je rešenje u hranilicama, na terasama ili u parkovima, ali da ih ne hranimo otpacima, već suvim zrnevljem."

Oko zaštite vrabaca angažovala se i Liga za ornitološku akciju i pokušava na sve načine da pomogne ovoj ugroženoj vrsti. Ali to nije dovoljno. Neophodna je briga svih nas da zaštitimo ovu lepu i veselu pticu.

Da je vrabac ugrožen u celoj Evropi, pokazuju istraživanja obavljena i u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Češkoj, Holandiji, Belgiji, Italiji, Finskoj...

Na primer, broj vrabaca u nemačkom gradu Hamburgu smanjio se za 50 odsto, a u Pragu u poslednjih dvadeset godina je opao za 60 odsto.

"On je gradska ptica, njemu staništa nisu šume i planine, ali ni grad mu više ne pruža ono što je imao šezdesetih godina. Tada se hrana, pšenica i druge žitarice, prevozila otvorenim kolima, pa je u tom "rasipanju2 ostalo nešto i za vrapce. Kasnije, kada je to počelo da se pakuje, vrapcima nije preostalo mnogo", objašnjava Vasić za "Novosti", a prenosi Mondo.

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Vratila se roda (FOTO)
Petak 02.03.2012. 15:46
Nakon bombardovanja 99-te u Beogradu nisam video vrapca do skoro. Poceli su da se pojavljuju ali u malom broju .Jata koja su znala da broje stotine sad ako imaju 10 ptica mogu se smatrati velikim.
Petak 02.03.2012. 16:06
Zar jos niste shvatili sta se desava, pa ova vlast je i vrapce proterala preko granice, nadaju se da ce im doneti devize!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Petak 02.03.2012. 17:20
Nema hleba narod...pa nema ni mrvica...zato nema vrabaca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online