Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 07.03.2012.
12:02
A

Na Kosmetu bitka za vodu i struju

U naredna dva meseca Srbija bi, tokom pregovora sa Prištinom, uz posredovanje predstavnika EU Roberta Kupera, Albancima trebalo da preda kompletan elektro-energetski i telekomunikacioni sistem na Kosovu i Metohiji što, između ostalog, podrazumeva predaju jezera i brane Gazivode kod Zubinog Potoka.

NA METI PRIŠTINE: Hidroelektrana i akumulaciono jezero Gazivode na severu Kosmeta
 

Takođe, Albancima "mora da se pokloni" i velika tranzitna trafo-stanica "Elektro-Srbije" u Valaču kod Zubinog Potoka preko koje se struja iz Srbije doprema u Zvečan, Kosovsku Mitrovicu i Zubin Potok.
 

Ovo je najavljeno iz Međunarodne upravljačke grupe (MUG) koja će, posle "uspešnih" pregovora Prištine i Beograda i kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj Uniji, ovaj zahtev staviti na sto srpskom pregovaraču Borku Stefanoviću.

- Za nas ovo nije nikakvo iznenađenje, mi smo godinama na udaru Kfora i Euleksa upravo zbog jezera i brane Gazivode. Zbog tih resursa Kfor ovde izvodi vežbe i zvecka oružjem, zbog jezera, koje pijaćom vodom snabdeva pola Kosova i termolektrane u Obiliću, na nas su i prošlog leta ustremili silnu vojnu mašineriju, zbog toga je bilo onoliko žestoke tuče na Jagnjenici i Zupču - kaže Miodrag Andrić, potpredsednik opštine Zubin Potok.

INVESTICIJA SRBIJE: Brana na Gazivodama
 


- Nećemo im dati naše bogatstvo, branićemo jezero, branu i trafo-stanicu pregovorima i svim demokratskim sredstvima, ako nam uzmu Gazivode i Trepču, uzeli su nam sve što imamo na severu Kosmeta. Mi sada godišnje gubimo šest do deset miliona evra, jer voda sa Gazivoda, preko sistema Ibar-Lepenac napaja celo Kosovo i termolektrane u Obiliću (koje bi bez Gazivoda odmah stale), a sav novac se sliva u Prištinu - naglašava Andrić.
 

Postoje i najave da će Kfor već narednih dana pokušati da pod kontrolu stavi ove resurse i da ne dozvoli pristup nikome ko u njima ne radi.

- Neće to moći da realizuju, jer i mi imamo naše planove, neće im ni narod to dozvoliti, bila bi to drska otimačina, ali od njih nas ništa, pogotovu ako dobiju i signal iz Beograda, ne može iznenaditi - dodaje Andrić.

NEĆE DA ŽIVE U DRŽAVAI KOSOVO: Protest Srba u Jagnjenici
 


- I predsednik Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović strahuje da je Beograd, zarad dobijanja kandidature i određivanja datuma početka pregovora pristao na otimanje vredne srpske imovine. Ivanovića brinu moćni Kforovi punktovi u Jagnjenici i Zupču koji su upravo na saobraćajnicama koje vode ka Gazivodama i Valaču.


- Srbi svim demokratskim i raspoloživim sredstvima treba da brane Gazivode i Valač i da nipošto ne dozvole da padnu u ruke Hašima Tačija - zaključio je Ivanović.
 

Raseljeno 8.000 Srba

 

Zbog izgradnje brane Gazivode i formiranja istoimenog jezera, koje se prostore u tri opštine: Zubin Potok (gde je brana), Novi Pazar i Tutin, potopljen je ceo Ibarski Kolašin, a oko 8.000 Srba moralo je prisilno da ode u Šumadiju. Srbi veruju da je još tada na delu bila separatistička politika Albanaca koji su izgradnjom brane u Gazivodama postigli dva cilja: raselili su veliki broj Srba i dobili vodu za elektrane u Obiliću i navodnjavanje pola Kosova.


Računa se da je kapacitet jezera 380 miliona kubnih metara vode, a snaga centrale izgrađene u Gazivodama, koja je sada u sistemu EPS-a je 35 megavata.


Nije ni na prodaju

 

- Ako Srbi pruže ozbiljniji otpor, Kosovska elektro-energetska korporacija(KEK) koju kontrolišu stranci, pokušaće da opštini Zubin Potok ponudi i nešto para kao nadoknadu za svu vodu i struju koju su godinama i decenijama besplatno koristili.
Srbi ističu da Gazivode nije na prodaju i da opština Zubin Potok, gde srpski živalj čini 99 odsto stanovništva, želi da sama upravlja svojim resursom, građenim sredstvima države Srbije, i odlučuje kako će ga koristiti. 

 

Srbija bi da se otarasi gubitka?

 

Po nekim verzijama iz Prištine, zaokruživanje elektroenergetskog i telekomunikacionog sistema na Kosovu i Metohiji već je dogovoreno sa Beogradom i u skladu je sa međunarodnim elektroenergetskim konvencijama. Takođe, spekuliše se da bi predaja Gazivoda odgovarala i Prištini i Beogradu. Naime, Kosovoska energetska korporacija (KEK) bi konačno došla do važnog resursa i pozicije da naplaćuje struju i na severu Kosmeta, dok bi Elektroprivreda Srbije bila pošteđena milionskog gubitka, jer je isporučivala električnu energiju u pokrajinu praktično - za džabe (nije bilo naplate računa). S druge strane, narod na severu Kosmeta, bio bi prinuđen da struju kupuje od Albanca, koji bi verovatno i otpustili Srbe zaposlene u Gazivodama i tranzitnoj stanici u Valaču.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.03.2012. 12:31
Ne treba im dati ni kap vode..Nikada nisu placali ni vodu ni struju..jos i u vreme komunista im se gledalo kroz prste.. Na ovakvim temama se pokazuje ko je domacin a ko izdajnik.. Jedan od kljucnih resursa..a gd su jos rudna bogatstva? Niko ne sme nista poklanjati srpsko jer to su nama preci ostavili da prenesemo na svoju decu..
Sreda 07.03.2012. 12:08
Srbija na rasprodaji,jos malo, pa nestalo. Pogresno,da je rasprodaja uzeli bi novac,Srbija na poklon svakome ko zeli,osim Srbima.
Sreda 07.03.2012. 12:20
Jos jedan primer kako su "pregovori uspesni i povoljni"po Srbe. Od ovih na vlasti ne mozemo ocekivati nista bolje, od pasivnog zaludjenog naroda sa ispranim mozgom takodje. Jedina uzdanica su ovi ljudi koji brane svoje, a time i Srbiju i Srpstvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online