Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.05.2012.
03:24
D.N.P A

Beograd ne priznaje volju severa

Nakon lokalnih izbora koje su organizovali kad i parlamentarne i predsedničke, u Zubinom Potoku i Zvečanu danas će konstituisati nove skupštine opština i izabrati nove čelnike opština.


 

Uprkos pretnjama iz Prištine i protivljenju Beograda da se lokalni izbori organizuju, glasanje je proteklo bez ikakvih incidenata, odziv je bio dobar, a kako ističe Miodrag Andrić, aktuelni potpredsednik opštine Zubin Potok, narod je rekao svoje.


- Iako se iz Beograda najavljuje raspuštanje svih skupština opština na Kosovu i Metohiji i formiranje nekakvih opštinskih veća, mi smo uvereni da do toga ipak neće doći i da se volja naroda u Zubinom Potoku i Zvečanu ne sme gaziti - kaže Andrić.
 

U Zubinom Potoku, kao i ranijih godina, ubedljivu većinu ima Demokratska stranka Srbije (DSS), pa se očekuje da će ova partija sama formirati vlast i da će na čelu opštine ostati Slaviša Ristić koji uživa ogromno poverenja naroda u Ibarskom Kolašinu.

Ivanović: Formiraće se opštinska veća


Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović rekao je da će nova Vlada Srbije, odmah po osnivanju, formirati privremena veća u opštinama na Kosovu i Metohiji, u kojima će najverovatnije biti sličan sastav kao u republičkoj koaliciji.
Upitan da li će na taj način biti narušena volja građana koji su na parlamentarnim izborima na Kosovu najviše glasova dali SPS-u, SNS-u i DSS-u, Ivanović je kazao da će rezultati republičkih izbora "biti primljeni k znanju", ali da ne obavezuju.


Ne važe srpske registarske tablice


Građanima koji imaju vozila sa starim srpskim tablicama od petka 1. juna neće biti dozvoljeno da upravljaju takvim vozilima u pokrajini. Nakon što je kosovska vlada ranije zabranila nove srpske registarske oznake sa inicijalima kosovskih gradova, u pokrajini od petka kosovska policija smatraće nelegalnim i stare srpske registarske tablice sa oznakama KM, PR, GL, PZ, UR i PE. Predstavnici kosovskog MUP-a ističu da je odluka o zabrani srpskih registarskih oznaka sa inicijalima kosovskih gradova rezultat dijaloga u Briselu.


Situacija u Zvečanu je nešto komplikovanija, i u ovoj opštini najviše glasova osvojila je DSS, koja sama ne može formirati vlast, pa će koalicionog partnera potražiti u odbornicima Ujedinjenih regiona Srbije i Socijalističke partije Srbije. Očekuje se da će Dragiša Milović ponovo biti izabran za predsednika opštine.
 

I dok u Zubinom Potoku i Zvečanu očekuju da ih država prizna, Goran Bogdanović, Oliver Ivanović i drugi funkcioneri vlasti u Beogradu najavljuju formiranje tročlanih ili sedmočlanih opštinskih veća koja će činiti predstavnici stranaka koje će biti na vlasti u Srbiji, pojačane najverovatnije sa naprednjacima. U toj varijanti ispao bi DSS koji ima najveću podršku na severu Kosmeta i najveći uticaj u narodu ovog kraja.

- Cilj je da se i sever Kosova preda Prištini, DSS je smetnja, zato će raspustiti skupštine opština i pokušati da nađu poslušnike koji će slepo slušati naredbe iz Beograda i raditi protiv svog naroda, nekima je stalo da budu na vlasti, pa makar severni Kosmet odmah bio pripojen velikoj Albaniji - kaže jedan od funkcionera DSS-a u Zubinom Potoku i naglašava da stvari neće ići onako kako zamišljaju Boris Tadić i njegovi pioni na severu Kosmeta.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.05.2012. 09:31
beogradski jugoslovensko-crnogorski interesi namecu volju celoj srbiji. srbija mora upravljati beogradom,a ne jugo-beograd srbijom!
Sreda 30.05.2012. 09:28
Sramno je što ne promenismo vlast koja ugnjetava i ponižava svoj narod! SVIM SRCEM UZ SRBE NA KOSOVU !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online