Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.07.2012.
09:00
Blic A

Ko se obogatio na glasačkim kutijama?

Republička izborna komisija nije poštovala proceduru pri raspisivanju tendera po hitnosti za nabavku glasačkih kutija za predsedničke izbore jer je pozvala samo jednog ponuđača. Ukupna vrednost ovog posla je 47 miliona dinara, piše "Blic".

Od jednog ponuđača nabavljeno 8.500 glasačkih kutija
 

- RIK je sama procenila da samo taj ponuđač može proizvesti i isporučiti 8.500 glasačkih kutija. To je u direktnoj suprotnosti sa osnovnim načelima na kojima počiva sistem javnih nabavki, a naročito je povređeno načelo obezbeđivanja konkurencije među ponuđačima - kažu za list "Blic“ u Upravi za javne nabavke.

Bez presuda


U Državnoj revizorskoj instituciji kažu da po ovom osnovu još nisu dobili nijednu presudu iako su u svom izveštaju za 2010. ukazali na to dokle dosežu nepravilnosti prilikom sprovođenja javnih nabavki.

U RIK nisu želeli da komentarišu ovaj sporni posao, pa ni da daju odgovor o kom se ponuđaču radi, navodeći da nisu u stanju da obezbede odgovor u toku dana.

Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke, objasnio je da je ovo samo jedan slučaj narušavanja procedure prilikom hitnih javnih nabavki, te da su u prvoj polovini ove godine po ovom osnovu zabelažene neregularnosti u vrednosti od osam milijardi dinara, što je tri puta više nego u 2011.

- Imajući u vidu te sume, i ne čudi što je upravo u tom periodu bila na snazi inicijativa za ukidanje Uprave za javne nabavke, jer je ona jedini organ koji kontroliše postupke javnih nabavki po hitnosti - kaže Jovanović.

On objašnjava da se u ovim slučajeva procedura uglavnom krši na taj način što naručioci nabavke namerno izazivaju vremensku oskudicu i na taj način stvaraju situaciju u kojoj se po skraćenoj proceduri bira ponuđač kojeg su oni prethodno pozvali, a da javnost o tenderu nije ni obaveštena.

Jedan takav primer je i hitna javna nabavka koju je sprovelo Javno komunalno preduzeće "Gradska toplana“ iz Kruševca, koje je prekršilo proceduru tako što je i u 2010. i u 2011. sa zakašnjenjem sprovelo otvoreni postupak nabavke uglja za kotlove, i to sa istim ponuđačem, a ukupna vrednost obe nabavke je 355 miliona dinara.

Zbog zakasnelog postupka, Uprava upozorava da su i Hidroelektrane "Đerdap“ prekršile proceduru pri raspisivanju tendera za nabavku rezervne predturbinske rešetke, a vrednost ovog posla iznosi 45 miliona dinara.

Petak 27.07.2012. 10:37
Неко мора ида провери оправданост саме набавке кутија. Шта је са кутијама од 2008-е? Направљене од пластике, није ваљда да су се распале након четири године у складишту?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online