Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.10.2012.
13:15
B. Grujić - Vesti A

Najslađe je pivo iz čizme

U gradu na Begeju ipak je održana 27. po redu tradicionalna manifestacija Dani piva. Bleda, tanka i uz prisustvo znatno manjeg broja turista, zrenjaninska pivska fešta samo je zadovoljila formu, ali nije opravdala očekivanja i ispunila želje brojnih fanova koji su navikli da poslednjih avgustovskih dana, na temperaturi od trideset i kusur stepeni, uživaju u hladnom tečnom hlebu nasušnom, kako u Banatu inače zovu pivo.

Željko Grujin na ulazu u muzej

Na septembarskih jedva 10 stepeni, koliko je u večernjim časovima bilo u Zrenjaninu, pivo se pilo, ali ne u očekivanim i već tradicionalnim količinama. Ako se ovoj činjenici doda i podatak da su organizatori, zbrda-zdola sklepali zabavni program, uz brojne greške u koracima niko se ne može odati utisku da su ovogodišnji Dani piva samo bleda senka nekadašnjih kada se u najveći grad Banata slilo više od 50.000 turista iz evropskih zemalja, Amerike, Australije, Kanade, kao i iz svih gradova Srbije. Ovoga leta, ili bolje reći jeseni, sve se svelo na lokalnu priču u kojoj su najviše uživali zrenjaninski, tek stasali tinejdžeri, kojima nije smetalo ni hladno vreme, ni kiša prvog dana manifestacije.

Kulturno-umetnički program bio je prilično siromašan. Goran Karan je svoj posao odradio profesionalno, ali mnogi su se pitali šta će on sa dalmatinskim pesmama usred Banata, u epicentru pivske fešte. Neverne bebe su imale izvanredan koncert, a odmah posle njih nastupila je Vesna Zmijanac. Bez jasne koncepcije, tek da bi se nešto dešavalo, bili su tu i neki anonimni zrenjaninski bendovi, a održana je i tradicionalna manifestacija kuvanje riblje čorbe u kotliću i takođe tradicionalno takmičenje u ispijanju litarske krigle piva. Ove godine najbolji je bio Zrenjaninac Oliver Čilag, koji je litar piva iskapio za 6,74 sekunde i keširao 40.000 dinara.


Da se ovaj izveštaj ne bi pretvorio u ozbiljne kritike i zamerke organizatorima, ljudima iz gradske uprave i lokalne turističke organizacije, koji očigledno nisu dorasli zadatku, zaslužna je promocija jedinstvenog privatnog muzeja pivskih čaša, čiji je vlasnik Zrenjaninac Željko Grujin Gruja.

Cigle sa pečatima


- Muzej sam osmislio i izidao vodeći računa o najsitnijim detaljima. Sagradio sam ga od starih cigala, greda i crepa, koje sam nabavljao iz srušenih starih kuća. Cigle imaju pečate ili žigove starih ciglana, grede sam povezivao klanfama, a ne ekserima, nema betonskih ploča, sve je drvena konstrukcija, a na podovima je lomljeni biber-crep. Police za čaše izradio sam od starih greda i obradio ih na starinski način - priča Gruja.


Kolekcije flaša i nalepnica


Željko Grujin je kapiten tima u kojem su još njegovi sugrađani Lazar Ernest, koji već četiri godine sakuplja pivske flaše širom sveta i u svojoj kolekciji ima 447 boca i sve su pune, a tu su još i Miroslav Mihnjak i Veselin Berberski. Miroslav sakuplja pivske boce od 1998. i ima ih više od 17.000. Ima i nešto malo čaša i krigli, dok se Veselin ovim hobijem bavi punih 50 godina i poseduje 12.000 pivskih nalepnica sakupljenih sa raznih strana sveta i skoro svih poznatih, ali i manje poznatih proizvođača piva.

Njegova izuzetna kolekcija od 4.500 različitih pivskih čaša, krigli, bokala s obeležjima pivara iz celog sveta, zaista je autentična, a interesantno je napomenuti da je veliki ljubitelj piva i kolekcionar Gruja svoju kolekciju prikupljao više od 10 godina i da je svoj muzej zidao sam, uz pomoć nekoliko najboljih drugova, da bi konačno zasijao punim sjajem u Balzakovoj ulici u Zrenjaninu.


- Mnogo truda uložio sam najpre u sakupljanje kolekcije, a sada i u njeno muzejsko predstavljanje. Šteta je da tolika kolekcija ne bude dostupna javnosti, jer je jedinstvena i zanimljiva, pa je ovo i poziv svim zainteresovanim ljudima da svrate i pogledaju muzej, a tu će naravno uživati i u pivu, kako i dolikuje. Meni je najslađe da potegnem iz čizme od dva i po litra, to je trofejna čaša koju od stakla prave same pivare u ograničenom broju - kaže Željko.


Grujin priča da se ideja o muzeju rodila spontano, pre desetak godina, iz velike ljubavi prema ritualu ispijanja piva.


- Pivopije znaju da nije svejedno iz koje čaše ili krigle se pije različito pivo - napominje Željko, dodajući da je to i njega podstaklo da sakuplja čaše, krigle i ostale posude iz kojih se pije pivo, uz napomenu da se ono može piti i iz lavora, ako treba.


Gruja se među pasioniranim sakupljačima pivskih staklenki izborio za status nadaleko poznatog. U njegovoj zbirci sada je više od 4.500 eksponata, među kojima je više od 200 unikatnih primeraka u koje se svrstavaju čaše, krigle i bokali nestandardnih, velikih zapremina, kao što je krigla od pet litara. Po veličini zbirke uvrstio se među pet najvećih evropskih kolekcionara.


- Eksponate nabavljam najčešće na razmenama, na domaćim i stranim internet aukcijama, ali i po buvljim pijacama, od prijatelja koji znaju za moj hobi. Poslednjih godina još veća briga mi je bilo deponovanje ogromne zbirke, ali zvaničnim otvaranjem muzeja i taj problem je konačno rešen i sada pivopije koje svrate, osim 150 kvadrata izložbenog prostora mogu da koriste i dve sobe za uživanje gde se pije pivo, igra stoni fudbal, pogleda neka utakmica Lige šampiona.


…To je tako, domaćinski, a i da bi se čaše i krigle oprobale na pravi način - zaključuje Grujin. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.10.2012. 17:37
Narod nema para ni za kakve manifestacije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online