Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.10.2012.
15:33 >> 15:57h
Beta A

Dežer nije komentarisao Dačićevu "uznemirenost"

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da se u Strategiji proširenja Unije jasno ističe njena namera da nastavi proširenje. U svom obraćanju Dežer nije komentarisao izjavu premijera Srbije Ivice Dačića da je "uznemiren zbog toga što se u Strategiji ukazuje na potrebu poštovanja teritorijalnog integriteta Kosova", a novinarima nije bilo omogućeno da postavljaju pitanja.

Strategija ističe nameru za proširenje EU : Vensan Dežer
 

Na konferenciji za novinare u Beogradu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem, on je rekao da je taj dokument o proširenju danas predao Dačiću zajedno sa izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije u proteklih godinu dana.

"Taj dokument (Strategija proširenja Evropske unije) jasno potvrđuje mišljenje i stavove Evropskog saveta da se nastavi proširenje", rekao je Dežer ali nije komentarisao izjavu Dačića da je uznemiren zbog toga što se u Strategiji ukazuje na potrebu poštovanja teritorijalnog integriteta Kosova.

Šef Delegacije Evropske unije Dežer izjavio je na konerenciji i da dijalog Beograda i Prištine mora biti obnovljen i podignut na najviši politički nivo i pozvao vlasti u Srbiji da nastave dalje reforme u procesu pridruživanja EU.

On je istakao da nikada nije bio stav EU da problem Kosova treba zamrznuti jer
se time ništa ne rešava.

Dežer je naveo da je od ukupno 33 poglavlja koji se pominju u izveštaja Srbija ostvarila izvestan ili dobar u napredak u 26, dok je u sedam poglavlja učinjeno nimalo ili vrlo malo.

Objektivno: Ni tamo ni ovamo

 

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić rekla je na toj konferenciji za novinare da izveštaj Evropske komisije prikazuje objektivno stanje u Srbiji i da će ga vlada
detaljno razmotriti.

 

"Izveštaj nije ni kritika ni pohvala. Za nas je to objektivna slika
stanja u kome se nalazi Srbija", rekla je Grubješićeva.

Predstavnik EU je ocenio da odnosi EU i Srbije nikada nisu bili bolji, ali da postoji još zadataka koje treba rešiti, poput nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

On je dodao da EU poštuje odluku Srbije da primeni dogovore s Prištinom postignute u Briselu i podsetio da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton spremna da učestvuje u najavljenom političkom dijalogu.

"Cenimo spremnost Srbije da podigne razgovore na viši politički nivo", rekao je šef Delegacije EU i dodao da je EU spremna da pomogne Srbiji i u prevazilaženju ekonomskih problema.

Dežer je istakao da je potrebno da Srbija ispravi nedostatke u reformi pravosuđa, kao i da nastavi borbu protiv korupcije i kriminala. On je podsetio da će komesar EU za proširenje Štefan File večeras doputovati u Srbiju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online