Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.10.2012.
13:03
Z. Marjanović - Vesti A

"Učio sam decu kako da budu ljudi"

Da nije postao učitelj, Miloš Miletić (80) sigurno bi se bavio novinarstvom. U selu Kamenica, od 1953. do 1992. godine, vaspitavao je i upućivao u život na desetine generacija učenika, tu je formirao porodicu, tu mu se rodio sin Nebojša, koji je danas učitelj razredne nastave u Čačku. U Kamenici je izgradio porodičnu kuću u kojoj i danas pomalo piše pesme i novinske članke.

Miloš Miletić, učitelj u penziji, iz Kamenice na Suvoboru

Da je istinski zaljubljenik u novinarstvo (dugo godina bio je dopisnik "Takovskih novina" i "Čačanskog glasa") govori i podatak da je napisao pesmu posvećenu novinarskom pozivu.

Šta je odlučilo da se bavite učiteljskim pozivom?
- Miodrag Vasiljević Gajo, legenda učiteljskog poziva, koji se i danas pominje u selima na Suvoboru. Gajo je bio moj učitelj u školi u kojoj sam posle njega bio ja učitelj. Njegovo ime izgovaram sa poštovanjem, a bio bih srećan kada bi oni koje sam ja izveo na put sa makar upola poštovanja nekada pominjali moje ime.
 

Pohvala "Vestima"

Hvalite "Vesti", a niste u prilici da ih čitate?
- To se samo čini da je tako! Moji su učenici svuda u svetu - od Australije do Amerike i Kanade, ima ih i širom Evrope. Nema dana da me neko od njih ne pozove, upućeni su kako je ovde, i to zahvaljujući "Vestima". Od njih sam čuo, a to i prenosim, sve pohvale vašem listu.
U penziju sam otišao onog dana kada je izašao prvi broj "Vesti". Pa, nek vam je srećan jubilej - poručuje Miletić.

Koliko ste učenika opismenili i pripremili za život?
- Taj podatak nemam, ali znam da su mnogi od mojih učenika ugledni i uspešni doktori nauka, lekari, profesori, pravnici, ekonomisti, inženjeri i dobri domaćini i, što mi je najvažnije, dobri ljudi.

U vašem poslu bilo je i teških godina?
- Bilo je teških godina, ali ljudi su bili još teži. Sredinom pedesetih godina prijave me da se družim sa popom, što tada nije bilo baš uputno. Udbašu u kožnom mantilu rekao sam da se ne družim sa mantijom već sa čovekom i od tada me više niko nije prijavljivao. Bilo je teško živeti na selu jer nije bilo puta, struje, vode, autobusa, telefona, pošte... ali i drugi su živeli u istim uslovima, ako ne i težim. Zato sam i pokretao razne akcije, trud se isplatio jer je danas lepše živeti u Kamenici nego u gradu.

Stekli ste veliko poštovanje!
- Selo je jedan veliki rendgen-aparat kroz koji te danonoćno posmatraju. Poštovanje si stekao tek onda kada ti prvi seljak dođe po savet. Ili kada ti u znak pozdrava skine šajkaču, što nerado čini i pred popom.

Kada bi ponovo birali poziv, šta biste izabrali?
- Bio bih učitelj i to učitelj u selu. Mada vidim da se vremena menjaju, i to na gore. Iako je nekada bilo mnogo teže za rad učitelja, jer nije bilo mnogo tehničkih pomagala, ipak je bilo mnogo izazovnije. Danas su se učitelji, nažalost, pretvorili u ćate koje svakog dana pišu neke izveštaje i sve manje vremena rade s decom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online