Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.12.2012.
01:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Smenjen vladika Konstantin!

Sinod Srpske pravoslavne crkve suspendovao je prekjuče vladiku Konstantina (Đokića) sa trona episkopa srednjoevropskog i zapečatio njegovo sedište u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru kod Hildeshajma (Nemačka). Eparhijom od sada privremeno upravlja patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) u svojstvu administratora. Konstantinu nije zabranjeno sveštenosluženje, ali do okončanja kanonskog postupka on neće moći da upravlja eparhijom.

Vladika Konstantin suspendovan sa trona episkopa srednjoevropskog

Da bi vršio bogosluženje u Nemačkoj od sada mu je potrebna patrijarhova saglasnost koju je dobio za današnju liturgiju.


Prema Ustavu SPC, kada je reč o episkopima, postupak bi trebalo da vodi crkveni sud, koji se samo za vladike formira na Svetom arhijerejskom saboru se redovno zasedanje očekuje u maju 2013.


Sinod je, kako se navodi u saopštenju SPC, na sednici održanoj u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu, uzeo "na znanje postojeće izveštaje i ukupnu raspoloživu dokumentaciju o teškom stanju Srednjoevropske eparhije Srpske pravoslavne crkve u pogledu međuljudskih odnosa, funkcionisanja eparhijskih tela, finansijsko-materijalnog poslovanja i kanonskog stanja uopšte i sa žaljenjem doneo odluku da povede postupak utvrđivanja kanonske odgovornosti episkopa srednjoevropskog Konstantina".

U tom cilju, kaže se dalje, Sveti sinod je "suspendovao episkopa Konstantina od upravljanja Eparhijom srednjoevropskom do okončanja postupka, a za njenog administratora u tom periodu izabrao Njegovu svetost patrijarha srpskog gospodina Irineja".


Vladika Konstantin nije želeo da detaljnije pojašnjava ovu odluku.


- Pitajte Sinod. Ništa više ne mogu da kažem - kratko je rekao.

Problemi odavno poznati

Protojerej-stavrofor Slobodan Milunović rekao je da su problemi počeli "dolaskom vladike Konstantina pre 22 godine", da su "kulminirali pre 10 godina" i da od tada nisu sanirani.
- Sveti arhijerejski sinod je, po pitanju vladike Konstantina, sada ispravio ono što je urađeno pre 22 godine kada ga je Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao za episkopa, a on, kako se ispostavilo, nije odgovorio zadatku eparhijskog arhijereja - kaže naš sagovornik. 


Od nesuglasica do utaje poreza

Vladika Konstantin, od stupanja na episkopski tron, imao je, pored ostalih, ozbiljne nesuglasice u Frankfurtu sa protom Gradimirom Milunovićem, u Cirihu sa protom Draškom Todorovićem, u Berlinu sa protom Draganom Sekulićem, u Minhenu sa protom Slobodanom Milunovićem, u Hanoveru sa protom Milanom Pejićem, itd. Takođe, nemačka policija je svojevremeno vršila pretres u nekim crkvama, a vladiku Konstantina policajci su iseljavali iz crkvenog centra u Minhenu.
- Nemačka policija je na Spasovdan 2005. istovremeno vršila raciju u eparhijskom centru u Himelstiru i crkvenim opštinama u Dortmundu, Hanoveru i Minhenu. Uz sve te neprijatnosti eparhija je morala da plati i kaznu nemačkoj poreskoj upravi od oko 400.000 evra, da bi se stavio u stanje mirovanja sudski postupak za utaju poreza eparhije, episkopa i njegovih najbližih saradnika - kaže prota Milunović. 

 

Zapečaćen eparhijski centar

- Četiri izaslanika Svetog sinoda iz Beograda i prota Milan Pejić iz Hanovera ušli su u petak oko podne, u eparhijski centar u Himelstiru sa sinodskim nalogom da ga zapečate. Tom poslu su, međutim, pristupili kasno popodne kada je obznanjena sinodska odluka o suspenziji vladike Konstantina. Radili su do iza ponoći. Pregledali su detaljno i zapečatili devet najvažnijih prostorija u eparhijskom sedištu. Ostavili su otvorenima crkvu, kuhinju, toalete i još neke sporedne prostorije - ispričao je otac Slobodan.


Prota Slobodan Milunović iz Minhena izjavio je za "Vesti" da je odluka usledila posle višemesečnog sinodskog ispitivanja sveukupnog stanja u Eparhiji srednjoevropskoj, te da su posle donošenja ove odluke, istog dana, predstavnici sinodske komisije zapečatili eparhijski centar u Himelstiru.


- Početkom 2012. godine formirana je Komisija Svetog arhijerejskog sinoda, čiji je predsednik episkop bački Irinej (Bulović), a sekretar protojerej - stavrofor Milan Pejić iz Hanovera, sa zadatkom da ispita sveukupno stanje u Eparhiji srednjoevropskoj. Takođe, Sinod je 18. aprila i 30. septembra ove godine razmatrao situaciju u Eparhiji na osnovu zahteva nas 12 najstarijih sveštenika. Mi smo u više navrata ukazivali na probleme u vezi međuljudskih odnosa i načina ophođenja episkopa Konstantina prema sveštenstvu i narodu, zatim po pitanju poslovanja i nekanonskog ponašanja nadležnog episkopa koje nije svojstveno ni episkopskom ni monaškom činu - objasnio je prota Milunović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online