Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 20.12.2012.
04:00
Večernje novosti A

Ako Tači prevari - padaju dogovori

Srbija očekuje da Brisel narednih dana pojača pritisak na Prištinu kako bi se okončala opstrukcija albanske strane u primeni postignutih dogovora o integrisanom upravljanju prelazima, pišu beogradske Večernje novosti.

Srbija očekuje da će Brisel da izvrši pritisak na Prištinu da se drži sporazuma
 

Kako saznaju Večernje novosti, srpski državi vrh je u stalnoj komunikaciji sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, a premijer Ivica Dačić jasno je predočio pozicije Vlade - ukoliko se ne poštuju, dogovori će biti suspendovani i on neće više sedati za sto sa Hašimom Tačijem.

Posle maratonskih razgovora u Briselu, šef našeg pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu Dejan Pavićević postigao je dogovor o naplati carina na administrativnoj liniji, koji počinje da se primenjuje u četvrtak, u 8 ujutru.

Srbi sa severa veruju garancijama Vlade

Srbi sa Kosova poručuju da će i dalje pažljivo posmatrati kako se u praksi primenjuju postignuti dogovori. Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, kaže da su dobili garancije Vlade da se na robu koja ostaje na severu Kosova neće plaćati carina i dažbine, kao i da će sporazum biti suspendovan ako se to ne poštuje.

"Vozila sa robom na koju se ne plaća akciza moći će bez carinjenja da ulaze na sever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po tone. Na prelazima će se pregledati dokumentacija o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine",  poručuje Pavićević.

Međutim, ostaje da se vidi da li će i albanska strana, kao i Srbija, kao akciznu robu tretirati samo naftu, duvan, alkohol i kafu, ili će kreirati neku svoju listu akciznih dobara.

Vesna Kovač, potpredsednica Skupštine i šef Odbora za finansije, objašnjava za Večernje novosti da je naš Zakon o akcizama usklađen sa evropskim propisima i da bi ista pravila trebalo da važe za sve, pa i za Prištinu.

"Dogovor o nenaplaćivanju carina, koji su postigli Dačić i Tači, mora se sprovoditi, a ako se to ne desi neće biti primenjivan ni Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima - čuli smo od direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Aleksandra Vulina".

On je ponovio da Jarinje i Brnjak nisu granice već administrativni prelazi i da je na njima bilo brojnih zloupotreba i kršenja Sporazuma.

I predsednik parlamentarnog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za Večernje novosti da je lopta sada u dvorištu Brisela.

"Prosto mi je nezamislivo da će EU žmuriti pred očiglednom arogancijom i bezobrazlukom Prištine koja konstantno krši dogovore. Verujem da će Brisel uspeti da natera Albance da smire tenzije. Ukoliko se to ne desi, Srbija će imati puno pravo da suspenduje pregovore i za to ćemo dati podršku premijeru Dačiću".

Eštonova je u sredu poručila da je zadovoljna rezultatima sastanka radnih grupa Beograda i Prištine za primenu sporazuma IBM. Ona je najavila da će 10. januara biti nastavljen tehnički dijalog o tim pitanjima, uoči sastanka premijera Dačića i Tačija, 17. januara. Brisel očekuje da do kraja godine budu otvorena još dva prelaza.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.12.2012. 09:00
"Ако Тачи превари..." хахаахааа Ивице Ивице... Ма где би он, од 1996 се Тачи бави истином и само истином.
Četvrtak 20.12.2012. 07:21
Јел то нас неко зајебава? ако луцифер превари ? ма,дај те бре...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online