Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 03.01.2013.
12:10
D. N. Petrović - Vesti A

Šiptari iz vazduha na carinu

Uprkos protivljenju Srba iz Ibarskog Kolašina i blokadi saobraćaja na magistralnom putu Zubin Potok - Ribarići, koja traje od 30. decembra, dan uoči dolaska Nove 2013. godine i zvanično je, kako je bilo i planirano, otvoren Brnjak - drugi integrisani prelaz na severu Kosmeta.

 

Otvaranje je proteklo bez mnogo pompe, a albanske carinare i granične policajce iz Prištine je, pošto im Srbi ne dozvoljavaju prolaz kroz Zubin Potok, dovezao helikopter. Od uspostavljanja integrisanog prelaza na Brnjaku, vozilima Euleksa i Kfora dozvoljen je prolaz, Albanci dolaze i odlaze isključivo - helikopterom.

Blokada alternativnih prelaza


Da se oko Srba na severu Kosmeta steže obruč i da se teraju da prihvate sve što im se iz Beograda naloži govori i činjenica da poslednjih dana (ranije je to činio Kfor), alternativne pravce blokiraju specijalci MUP-a Srbije koji kontrolišu sva vozila i putnike koji zaobilazno pokušavaju da uđu na sever Kosmeta. Veliki pritisak vrši se na čelnike SPS-a i SNS-a, kao i na zaposlene i državnim strukturama da ne učestvuju u blokadama puteva.

Nije, kao nedavno na Jarinju, bilo govorancija niti zvaničnih delegacija Kosova i Srbije, a preko integrisanog prelaza prolaze samo retka putnička vozila i kombiji sa robom koja ne podleže carini. Sva druga roba, iako je Vlada Srbije dala garancije da carine neće biti, mora da se, po zahtevu albanskih i Euleks carinika, carini na terminalima u Merdaru ili južnoj Kosovskoj Mitrovici.


Koliko će još potrajati blokada puta Zubin Potok - Ribarići niko ne zna, Srbi na barikadi u Zubinom Potoku koji su dežurali i tokom novogodišnjih praznika kažu da će tu ostati sve dok se ne ispoštuju garancije Vlade Srbije - da carine neće biti, u suprotnom tražiće da se oba integrisana prelaza ukinu i da se odustane od dalje primene Sporazuma Beograda i Prištine. Slične blokade, ali samo po nekoliko sati, organizovali su u Jarinju, privrednici iz Leposavića razmišljaju da, kao i u Zubinom Potoku, potpuno prekinu saobraćaj na putu Raška-Leposavić.


Pošto su prevareni sa carinom na integrisanim prelazima, Srbi na severu Kosmeta strahuju da će biti izigrani i u vezi sa ličnim ispravama, vozačkim dozvolama i registarskim tablicama.


- Borko Stefanović je sve potpisao, dogovorio se sa Editom Tahiri da budemo Kosovari, a ne Srbi, kako bismo mogli da dobijemo kosovska dokumenta i kosovske registarske tablice. Da li će Dačić u Briselu i to prihvatiti i da li će nas Vlada Srbije, koja nam je jasno rekla da carine, kosovskih dokumenata i kosovskih tablica neće biti, ponovo obmanuti i naterati da se organizujemo i branimo - znaćemo do 17. januara. Siguran sam da srpski narod severnog Kosmeta, ma šta Beograd dogovorio, nikada neće pristati da im nacionalnost bude - Kosovar i na granicu sa Srbijom, ima još vremena da pokažemo i Beogradu i Prištini da nas silom ne mogu uterati u nezavisno Kosovo - kaže Miloš Vukadinović iz Leposavića koji je učestvovao u nekoliko protesta na Jarinju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.01.2013. 12:23
наравно да ће бити изиграни ... логичан след догађаја и само тешка будала може да верује - шиптарима , еулексу , натоу.... и србији ...
Četvrtak 03.01.2013. 13:54
U ovom odnosu snaga u svijetu, Srbi su jedino mogli da proglase okupaciju svojih teritorija.To je trebao da uradi srbski izdajnik Milosevic.Ovo sve drugo je zaludjivanje naroda i ide na stetu Srpskog naroda.Region bivse Jugoslavije je pod okupacijom NATO pakta.To je jedina istina,ovo sve drugo je cista obmana naroda.
Četvrtak 03.01.2013. 12:54
Jako će zaboleti glava i Beograd i Prištinu, ako tamo dođe do žešćeg obračuna i krvoprolića. Neka šiptari stave svoje graničare ispod Ibra, a Srbi barikade prema jugu, Srbi juižno od Ibra i onako nemaju nikakvu budućnost. Sve priče o normalnom životu su šarena laža za taj narod. Vreme prolazi i sve je jasnije, da je za sada, na žalost, Kosovo izgubljeno za srpski narod, a jedina prava oaza je sever Kosova i za nju se treba žestoko boriti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online