Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.05.2013.
14:16
D. N. Petrović - Vesti A

Vojska leči gorštake

Od 2009. godine lekari Druge brigade Kopnene vojske Srbije koriste svaku priliku da budu sa žiteljima zabitih sela u okolini Bajine Bašte, Požege, Prijepolja, Sjenice, Tutina, Novog Pazara...

Istočni Mojstir
 


U okviru akcije "Vojni lekar na selu" i ove prvomajske praznike iskoristili su da budu sa stanovnicima Zapadnog i Istočnog Mojstira, zabitih sela u tutinskoj

Pregledali decu i trudnicu


- Pacijenti su nam uglavnom starci, najčešće oboleli od kardiovaskularnih i reumatsko-degenerativnih bolesti. Naši vojni lekari pregledali su i decu, čak i jednu trudnicu - priča Ivan Jovanović, lekar-oficir Druge brigade Kopnene vojske.

opštini, rasutih visoko iznad Ibra.


U ovim po površini ogromnim i lepim selima, sada mahom ispražnjenim, ostali su samo starci i retki mladi ljudi koji su tradicionalno odani svojoj zemlji i iznad svega vole i poštuju svoju - vojsku. A i vojska se trudi da im pomogne kad god može.
Škole i zadružne domove privremeno pretvaramo u - ambulante, samo za jedan dan pregledali smo 50 žitelja Donjeg i Gornjeg Mojstira, imali smo i dvadesetak kućnih poseta.


- Došla sam da izmerim pritisak i da mi lekari poslušaju srce. Dobro je što su vojni, oni su najbolji i u njih imam najviše poverenja. Rekli su mi da srce još dobro radi, ali da je pritisak povišen i da moram da pijem lekove. Muči me i išijas, pa su mi dali i injekciju. Ostavili su mi i nekoliko kutija tableta i rekli da će ponovo doći. Nadam se da ćemo se ubuduće češće sretati - kaže starica Rada Marašević, koja zbog godina i udaljenosti od grada lekara nije srela punih devet godina.

SAMO ZA JEDAN DAN: Ambulanta u školi
 


- U našem selu Vojska Srbije odavno ima bazu iz koje kontroliše ogroman prostor na granici opština Tutin i Istok. Sarađujemo izvanredno. Vojska nam je gradila puteve i vodovod, pomagala oko snabdevanja. Evo, sada su nam doveli i lekare. Ova akcija je pravi pogodak, samo bismo voleli da vojni lekari dolaze češće, jer mnogo naših žitelja nema mogućnosti da se leči. Neki umru, a pre toga, iako teško bolesni, godinama ne odu lekaru - priča Marko Bojović iz Istočnog Mojstira.


Crveni krst iz Tutina pomaže siromašnim 


Predstavnik sela Fahir Nukić hvali akciju vojske i ima samo jednu zamerku.

- Nije zamerka, već predlog: da dođu češće, bar dva-tri puta godišnje, a posebno zimi kada su putevi neprohodni, a mi zavejani. Vojska ima terenska vozila, ima svoje lekare, ima i lekova i jedina može, kad smo odsečeni od ostalog sveta, da nam pomogne. Nekada je u Istočnom i Zapadnom Mojstiru vrvelo od ljudi, bilo je ovaca i krava, važili smo za dobre stočare. Lepo smo živeli i od eksploatacije šuma i rezanja građe. Sad to nema ko da radi, sve je otišlo uglavnom zbog bespuća - kaže Nukić i naglašava da bar stotinak žitelja oba Mojstira živi i radi u inostranstvu.


Područje oba Mojstira je u Kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu i Metohiji, na korak je i granica sa Crnom Gorom. Saradnja sa meštanima puno znači pripadnicima Druge brigade u borbi protiv ilegalnih prelazaka, šverca i svih oblika kriminala.
 

Pošli i opštinari


Sa vojnim lekarima u Istočni i Zapadni Mojstir došli su i predstavnici Crvenog krsta u Tutinu, koji su najsiromašnijim domaćinstvima doneli pakete sa namirnicama. U selima su boravili i poljoprivredni stručnjaci koji su meštanima objašnjavali kako da registruju poljoprivredno domaćinstvo i kako da konkurišu za povoljne poljoprivredne kredite.


Potpukovnik Zdravko Dabižljević, načelnik Grupe za civilno-vojnu saradnju, kaže da će vojska i vojni lekari i ubuduće posećivati najzabitija sela i pomagati meštanima kojima je pomoć najpotrebnija.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Petrin korak vredan života
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online