Sreda 12. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 19.06.2013.
11:54
Beta A

Pregovori nastavljeni, konačnu reč daju sutra premijeri

U Briselu je u toku ključna runda pregovora Beograda i Pristine o policiji, pravosuđu i pripremama za izbore u srpskim opštinama na Kosovu, na osnovu kojih će biti ustanovljena Zajednica srpskih opština, a nastavljaju se i pregovori o energetici.

Konačnu reč o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograd-Priština sutra će dati srpski premijer Ivica Dačić i premijer samoproklamovanog Kosova Hašim Tači, koji će, sve govori, morati da odluče o nekim još uvek otvorenim pitanjima, posebno kad je reč o amnestiji i energetici.

Hašim tači i Ivica Dačić

Kako su novinarima preneli diplomatski izvori, sa srpske strane u današnjim pregovorima u radnim grupama učestvuju ministar pravde Nikola Selaković, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, koordinator za primenu Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograd-Priština Aleksandar Vulin i Veljko Odalović, generalni
sekretar vlade Srbije.

Ministarka za energetiku Zorana Mihajlović oko podne nastavlja pregovore s Prištinom o isporukama i distribuciji elektroenergije, oko čega i dalje postoje razlike, naročito zato što prištinska strana zasad odbija da prihvati da i jedna srpska kompanija isporučuje struju na Kosovu.

Pregovori obuhvataju i amnestiju koju vlasti u Prištini moraju da proglase za pripadnike srpskih bezbednosnih i pravosudnih tela da bi neometano mogla da se ustanovi Zajednica srpskih opština. Vlasti u Prištini traže da amnestija obuhvati ne samo srpsku već sve zajednice na Kosovu.

U dosadašnjim pregovorima Beograda i Prištine o dodeli Kosovu međunarodnog pozivnog broja za fiksnu telefoniju i o tome da operater iz Srbije dobije dozvolu za rad na Kosovu nije postignut dogovor, a dve strane su pismeno dostavile nove predloge Evropskoj komisiji. Ako stavovi u radnim grupama ne budu usaglašeni do večeras, onda će o svemu konačne odluke morati da donesu premijeri Srbije i Kosova Dačić i Tači, koji će se sastati sutra popodne u Briselu, i o tome razgovarati i s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Prištinsku delegaciju u pregovorima predvodi potpredsednica privremene vlade Edita Tahiri koja se zasad protivi ideji da se srpskim operaterima za mobilnu telefoniju obezbedi rad na severu Kosova, kao i da se uvede poseban distributer struje za Zajednicu srpskih opština.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.06.2013. 12:04
Premijeri?... napredujemo,napredujemo.... Premijer Srbije Ivica Gljiva i premijer samoproklamovanog Kosova? A kada im budu rekli: Nema datuma...ima jos par sitnica da uradite! ima tako da se smejem i kikocem....to ce biti ludilo... ovi se trude za datum..sve dali,sve bi dali...ali od datuma..NISTAAA! ahahahahahahahah!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online