Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 21.06.2013.
17:25
Beta, RTS A

Eštonova i File traže datum za Srbiju

Visoki zvaničnici Evropske komisije Ketrin Ešton i Štefan File u pismu šefovima diplomatija EU predložili su da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom.

Eštonova zadovoljna naporima Beograda i Prištine
 

Kako je agenciji Beta izjavio Fileov portparol Peter Stano, u pismu se navodi da su Beograd i Priština ostvarili vidan napredak u normalizaciji odnosa, što je bio ključni uslov da EU odobri pregovore sa Srbijom i Kosovom.

"Mi se veoma nadamo da će Savet ministara doneti povoljnu odluku", rekao je Stano.

Sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU će o tom nacrtu raspravljati u Luksemburgu, drugog dana sednice Ministarskog saveta koja počinje u ponedeljak, 24. juna, ali konačnu reč imaće šefovi država i vlada.
 

U sredu i četvrtak će, najpre u spoljnopolitičkom komitetu, a zatim na plenarnoj sednici, poslanici Bundestaga odlučivati da li da preporuče kancelarki Angeli Merkel da glasa za dodeljivanje datuma za otpočinjanje pregovora sa Srbijom. I konačno, šefovi država i vlada zemalja članica će na briselskom samitu u petak, 28. juna, jednoglasno doneti konačnu odluku o datumu, čime će višemesečna neizvesnost u vezi sa ovim pitanjem biti okončana.
 

Eštonova je sinoć na radnoj večeri, koja je trajala skoro šest sati, razgovarala sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.
 

Posle tog sastanka, visoka predstavnica EU je saopštila da je tokom dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou postignut konkretan napredak i saglasnost o mnogim pitanjima, uključujući pravosuđe, policiju i lokalne izbore. U Briselu je danas nastavljen tehnički dijalog po radnim grupama.

POVEZANE VESTI

Petak 21.06.2013. 19:14
Datum ili ne, izdaja je izdaja.
Subota 22.06.2013. 07:50
Ma g.Estonova , mani se bre Politike , hajde ti u Srbiju na " Farmu " . Tu te ceka Ekrem , aman bili biste ko stvoreni jedan za drugog !!! Kako se ono kaze kod nas : SLIKA I PRILIKA !!!
Subota 22.06.2013. 07:58
Ako su Srbi jos imalo pametni , treba sto dalje da beze od EU . To je Savez koji puni Drzavnu Kasu, sve na Racun Naroda. Pogledajte samo kako " Naslednik ( ca ) Adolfa dirigira Evropu. Kad bi " Adolf " ustao , bio bi ponosan na nju . To je Germanska Gena , oni sebe smatraju Gospodskom Rasom !!! Zato Srbijo , bezi, bezi sto dalje od EU . Samo bojim se , da se Narod u Srbiji ne pita , oni " gore " , se nadaju da napune jos vise Dzepove , ma ko te pita za Narod !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online