Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.02.2010.
11:12
RTS A

Srbija bez šengena zbog Albanaca?

Evropska komisija i vlasti Belgije ispituju problem ogromnog porasta zahteva za politički azil osoba sa severa Makedonije i juga Srbije. Masovan dolazak azilanata u Belgiju može da ugrozi "beli šengen“ koji su Srbija i Makedonija dobile krajem prošle godine.

Belgijske vlasti su već pozvale diplomatske predstavnike Srbije i Makedonije i zatražile da vlade u Beogradu i Skoplju preduzmu mere da se taj neočekivani problem, koji delom obuhvata i lica sa Kosova, hitno reši, rekli su zvaničnici Ureda za izbeglice belgijske Vlade.

Kako nam je odobrio, tako može i da nam ukine "beli šengen": Brisel


Belgijski premijer Iv Leterm će u potrazi za rešenjem 8. marta otputovati u Skoplje i Prištinu, jer vlasti Belgije nemaju osnova za davanje azila i ne mogu da zbrinu stotine albanskih azilanata s malom decom. Zato su preduzele mere da oni budu vraćeni u Makedoniju i Srbiju, na temelju sporazuma o readmisiji.


Leterm je pismom obavestio Evropsku komisiju o ovom problemu koji, kako je objašnjeno, dovodi u pitanje režim putovanja državljana Srbije i Makedonije u EU bez viza. U prva dva meseca važenja taj režim se pomno prati i moguće je da bude preispitan ako dođe do težeg kršenja odredbi sporazuma o ukidanju viza EU sa Beogradom i Skopljem.


Belgija je to kao ozbiljan problem postavila na tek završenom zasedanju ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova Evropske unije. Problem, ipak, nije uočen u drugim zemljama EU, niti u Švajcarskoj, gde, kao i u Belgiji, živi velika albanska zajednica.
Lica sa severa Makedonije i juga Srbije, preko "očigledno organizovanih mreža koje im za to uzimaju novac", kreću autobusima za Belgiju, s biometrijskim pasošima i uz lažna obećanja da će tamo odmah dobiti boravak, stanove i finansijsku pomoć.


 

U Belgiji živi oko 30 .000 Albanaca. Kada je proglašena nezavisnost Kosova 2008. godine više hiljada ljudi se okupilo pred sedištem NATO-a u Briselu, a zatim i ispred institucija Evropske unije, noseći zastave SAD-a i evropskih zemalja.

Direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel u ponedeljak će doputovati za Beograd kako bi sa srpskim vlastima razgovarao o ovom problemu. Šef Ureda za izbeglice u belgijskoj Vladi Fredi Rozemont je o tome razgovarao sa ambasadorom Srbije u Belgiji Radomirom Diklićem.


Vlada u Briselu je naložila ambasadoru Belgije u Beogradu da otputuje na jug Srbije i da sa poslanikom i predsednikom Partije za domokratsko delovanje Rizom Halimijem pokrene akciju kojom bi se potencijalni azilanti odvratili od putovanja u Belgiju na osnovu lažnih predstava i obećanja, za šta im prevaranti uzimaju veće svote novca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online