Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 02.11.2013.
09:10
mondo.rs A

"Za pregovore sa EU dovoljno 4 godine"

Glavni pregovarač Srbije u procesu evrointegracija Tanja Miščević ocenila je da pregovori sa EU ne bi trebalo da traju duže od četiri godine, s obzirom na administrativne kapacitete Beograda.

Glavni pregovarač Srbije u procesu evrointegracija Tanja Miščević
 

"Te četiri godine su objektivni okvir, ukoliko budu zadovoljeni i politički elementi, jer prijem svake nove članice je u krajnjoj liniji politička odluka", rekla je Miščevićeva gostujući na Televiziji Pink, dodajući da je činjenica da Srbija u pregovore ulazi dobro pripremljena.

Pročitajte sve o evrointegracijama OVDE

Miščevićeva je kazala da bi volela da Srbija dobije potvrdu svega što je učinila tako što će pregovori i formalno otpočeti u decembru ove godine, jer, kako je objasnila, u Srbiji postoji konsenzus o evrointegracijama, a kredibilitet Vlade Srbije je na veoma visokom nivou.

Ona je rekla da je važno da izbori na Kosovu i Metohiji u nedelju budu uspešni, jer za to postoji veliko interesovanje Brisela i Vlade Srbije i to ne zbog evropskih integracija, već zbog normalnog života Srba na KiM.

"Važna je izlaznost Srba na izborima, ali koliko znam, mada nisam direktno uključena u proces normalizacije, procenat nije nešto što se stavlja na prvo mesto, pa sam sigurna da Nemačka neće ocenjivati uspešnost ovih izbora isključivo izlaznošću", rekla je Miščevićeva.

Ona je kazala da u ovom trenutku ni EU ne zna kako će izgledati poglavlje 35, u okviru kojeg će biti tretirano pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom i ko će definisati merila za to poglavlje, jer kreiranje politike EU je u rukama država članica koje nemaju jedinstven stav o statusu Kosova.

"Mi imamo svoju ideju i trudimo se delujemo proaktivno i predstavićemo je najpre Berlinu i Londonu, jer želimo da pokažemo da duboko razmišljamo o toj temi i da je to suštinski važno pitanje za nas", rekla je Miščevićeva.

Upitana da li je makar jasno u kojim granicama Srbija pregovara sa EU, Miščevićeva je odgovorila da je, što se nje tiče, to definisano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju gde jasno stoji da je reč o Srbiji u njenim ustavnim okvirima uz poštovanje Rezolucije 1244 SB UN.

POVEZANE VESTI

Subota 02.11.2013. 12:55
E, moja naivna srpska politicka Elito, vi stvarno ubjedjeni da ce Srbija uci u EU za nekoliko godina. Prvo ce nam od vas iscijediti sve sto se iscijediti moze a onda nas postaviti na "vjecnu listu"...u medjuvremenu ce se sama EU u svojoj ekonomskoj i politickoj gramzivosti razgraditi.
Subota 02.11.2013. 13:42
Koliko ja znam ovo sa Eu traje od 2000 godine a to je vec 13 godina tako da ste ovaj rok od 4 godine premasili davnih dana
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online