Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.12.2013.
14:08
D. Dekić - Vesti A

"Na pomolu veliki zastoj u suđenjima"

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević smatra da nedavno usvojeni zakoni iz oblasti pravosuđa predstavljaju tektonsku promenu koja bi zbog kratkog roka realizacije mogla da dovede do zastoja u funkcionisanju pravosudne mreže u Srbiji.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije
 

Naime, do 1. januara 2014. treba da bude završeno i povećanje broja sudova i premeštaj sudija.

Malo vremena, a posao veliki?
- Ako nešto menjate iz korena, to traži mnogo vremena, a mi vidimo da veliki posao sprovođenja zakona o sudijama, uređenju sudova, javnom tužilaštvu i o sedištima i područjima sudova treba da se završi za manje od mesec dana i da sve profunkcioniše. To za posledicu može imati zastoj u suđenjima i odlaganja ročišta.

Paučina na kosovskoj mreži

Šta će biti sa pravosudnom mrežom na Kosovu?
- Srbija će, ako prihvati zahtev EU da povuče svoje sudove s Kosova, praktično priznati nezavisnost Kosova. Za sada su svi sudovi tamo. Propisano je da će njihov rad biti regulisan posebnim zakonom koji zahteva referendumsko izjašnjavanje jer se time ulazi u suštinsko menjanje Ustava.
Odredba Zakona o uređenju sudova i tužilaštava koja propisuje da će se taj poseban zakon doneti do 31. decembra je nerealna.

Kako ocenjujete reformu pravosuđa?
- Činjenica je da je popravka tzv. reforme u pravosuđu koju je uradila bivša vlast bila neophodna. Ranijom reformom je broj od 138 opštinskih sudova 2010. smanjen na 34 osnovna suda sa stotinak sudskih jedinica. Stvoren je haos koji je poskupljivao suđenja i troškove građana, a osoblje je zbog izmeštanja sudova iz manjih u veće gradove bilo izmučeno čestim putovanjima. Novom regulativom broj osnovnih sudova uvećava za 32, pa će ih biti 66, a u nekim manjim gradovima sudske jedinice prerašće u sudove.


Šta vas konkretno brine?
- Veliki gradovi, najviše Beograd, gde je 60 odsto svih predmeta. Umesto jednog se uvode tri suda i još tri prigradska, što je ogroman tehnički posao. Od oko 2000 sudija barem nekoliko stotina njih će zajedno sa osobljem biti premešteno u novoosnovane sudove do kraja meseca. Zabrinuti smo da bi kratak rok mogao da dovede do zastoja u suđenjima i odlaganja ročišta jer novi sudija može da dobije i 200 predmeta.


Kada bi trebalo realizovati novu reformu pravosuđa?
- Prethodni sistem bio je kontradiktoran u odnosu na čitava dva veka srpskog pravosuđa i zato je povratak na ispravan put bio neophodan, ali za to je potrebno možda i nekoliko godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online