Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 09.12.2013.
14:14
dw.de/V. M. A

Šta su sve nacisti opljačkali u Srbiji?

I dan danas, skoro 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, nije poznato koja su sve kulturna blaga i vredne umetnine nacisti odneli iz Srbije.

I dan danas, skoro 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, nije poznato koja su sve kulturna blaga i vredne umetnine nacisti odneli iz Srbije
 

Jevreji iz Beograda imali su obavezu da se sa ključevima svojih stanova 8. decembra 1941. prijave u kancelariju “Jevrejske policije” u Ulici Džordža Vašingtona broj 21, odakle su deportovani u logor na Starom sajmištu. Njihovi stanovi, kuće i radnje su potom pljačkane, ali gotovo da ne postoje podaci koliko je novca, zlata i umetničkih dela nestalo. O tome postoje dokazi na kopijama mikrofilmova, koje je Srbija dobila šezdesetih godina od Američkog arhiva u Vašingtonu.

- Nemci su vredne predmete odvozili u Hamburg, koji je bio jedan od centara za prikupljanje oduzetih stvari iz cele Evrope. Tamo su dragocenosti prodavane po bagatelnim cenama i završavale u kućama Nemaca. Deo jevrejske imovine u Srbiji bio je prodavan, a dobijeni novac je odlazio na račun Bankferajna (bankarskog društva) u Beogradu, a potom prebacivan u Nemačku, objašnjava Milan Koljanin sa Instituta za savremenu istoriju.

Za vreme Prvog i Drugog svetskog rata iz Srbije je odneto oko 40 železničkih vagona arhivske građe. Najveći deo tog opljačkanog blaga završio je u Austriji, jer je Beč bio centar za prikupljanje svega što je od spisa ukradeno u Srbiji. Na pijaci u Beču, srpski istorijski dokumenti služili za pakovanje pasulja, krompira, jaja.

- Zanimljivo je da su se Nemci odgovorno ponašali prema muzejskim kolekcijama (iz Vojnog muzeja u Beogradu eksponati koji su uzeti na revers, kasnije su i vraćeni). Međutim, za predmete koji su nestali iz Vojnog muzeja, nije poznato da li su ukradeni za vreme okupacije, ili neposredno posle oslobođenja, pri;a potpukovnik Ivan Mijatović, direktor ovog muzeja.

Zna se da nedostaje veći deo kolekcije predmeta iz dinastije Petrović-Njegoš, koju je Vojni muzej otkupio 1939. godine. Nema izuzetno vredne kubure crnogorskog vojvode Novice Cerovića, pištolja marke mauzer iz kojeg je ubijen kralj Aleksandar Karađorđevic i automobila u kojem je ubijen.

Jedno od najvrednijh umetničkih dela koje je odneto iz Srbije je ikona “Tajna večera” sa Oplenca. Ručni rad – reljef izveden u sedefu, smešten u hrastovu zastakljenu kutiju, poklon je jerusalimskog patrijarha Damjana kralju Aleksandru Karađorđeviću 1924. godine. Ikona je vraćena na Oplenac 1947. godine, a prema jednoj verziji to se dogodilo po nalogu Aleksandra Rankovića – tada bliskog Titovog saradnika.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.12.2013. 15:27
"Šta su sve nacisti opljačkali u Srbiji?" Pa ovo i nije loše pitanje. Siguran sam da je lista impresivna. Srećom, mnogi su doživjeli da Švabama vide leđa, a pokradene arhive i umjetnine im sigurno nisu padale na pamet. Narodna mudrost nije zabilježila neko pretjerano kukanje oko pokradenih posrebrenih ikona i starih listina. Pjesnik kaže. "čovek peva posle rata". Pa, i pjevao je. Ostala je pjesma zabilježena. Ovako je nekako išla: "Druže Tito, ja bih tebe pit'o, gdje je moje sa tavana žito".
Ponedeljak 09.12.2013. 16:05
Pazi ovo, nacisti zbore: 'Svi, svi, svi!'
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online