Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 25.12.2013.
13:02
Beta A

"Niko nije čuo za 'bivšeg otporaša'"

Jedan od osnivača Otpora i direktor Centra za primenjenu nenasilnu akciju i strategije Srđa Popović izjavio je danas da Marko Ivković, kome su ukrajinske vlasti zabranile ulazak u tu zemlju zbog navodnog učešća u njenoj destabilizaciji, nije član Kanvasa, a osnivači Otpora i ne znaju ko je on.

Demonstracija u Kijevu protiv predsednika Viktora Janukoviča (Foto: Arhiva)
 

Ukrajinski mediji javili su da je vlast proglasila 35 "persona non grata", među kojima je i državljanin Srbije Marko Ivković koji je, kako se navodi, učestvovao u organizovanju zbacivanja Slobodana Miloševića i za sličan scenario se zalagao u Ukrajini.

U izjavi agenciji Beta Srđa Popović tvrdi da niko od 11 osnivača i 40 prvih članova Otpora nije čuo za uhapšenog Ivkovića. "Zar neko može da poveruje da je dovoljno da dva Srbina sednu u avion, dobiju neki novac i izvedu milion Ukrajinaca na ulice da mašu zastavama EU. Ti koji veruju u to, veruju i u Deda Mraza", kazao je Popović.

Srđa Popović, nekadašnji lider Otpora

On je istakao da su za pokretanje demonstracija, poput protesta u Ukrajini, presudni unutrašnji faktor i unutrašnje nezadovoljstvo. "Kada bi srpska Vlada rešila da odustane od evropskih integracija, ne bi bio potreban bilo ko iz Ukrajine da se ovde desi pobuna - to je unutrašnje nezadovoljstvo", kazao je Popović.

On u potezima ukrajinske vlasti vidi sličnost s ponašanjm režima Slobodana Miloševića: "Potrebno je uvek okriviti ili strane plaćenike ili domaće izdajnike", kazao je Popović.

Ukrajinski mediji javili su da je tamošnja vlast zabranila da u zemlju uđe bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili i još 35 stranaca među kojima je i Marko Ivković, zbog sumnje da su sarađivali s opozicijom na destabilizovanju Ukrajine tokom velikih proevropskih demonstracija u Kijevu.

Ko je Marko Ivković?

Mediji su Ivkovića predstavili kao jednog od osnivača "Otpora" i aktivistu "Kanvasa" čiji su članovi već obučavali pristalice ukrajinske opozicije tokom "Narandžaste revolucije" 2004. godine. Kako navodi portal infostok.org, on je 2003. godine savetovao opozicioni pokret "Kmara" u Gruziji i učestvovao u "Revoluciji lala"
u Kirgistanu 2010.

Radio je za organizaciju "Glas", kao posmatrač izbora za rusku Državnu Dumu 2010. Zbog aktivnosti štetne za ruske interese, Ivkoviću je zabranjen ulazak u Rusiju na pet godina. Po navodima medija, Ivković je u Ukrajini boravio kao saradnik na
projektu "Jačanje političkih procesa u Ukrajini" Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne poslove SAD u Ukrajini, čiji je predsednik nekadašnji američki državni sekretar Medlin Olbrajt.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.12.2013. 13:06
Gde smo stigli kao zemlja da se agenti CIE slobodno reklamiraju i hvale u medijima, bez ikakve bojazni i normalno morala.
Sreda 25.12.2013. 13:07
""Kada bi srpska Vlada rešila da odustane od evropskih integracija, ne bi bio potreban bilo ko iz Ukrajine da se ovde desi pobuna - to je unutrašnje nezadovoljstvo", kazao je Popović. " ?? Bože, ako imam pravo na jednu želju - želim da se desi ova "pobuna" i da drug popović povede "nezadovoljnu ekipu" ??
Sreda 25.12.2013. 13:26
Ma mi možemo da se ljutimo na Slovence oni pametno rade...pojavi se neki takav oni nađu ludog lovca i zviz...odleži u ustanovi jedno 3-5g. uz nadoknadu...jebiga...tako rade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online