Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 05.01.2014.
13:55
Beta A

GSP: Tuku nas, protestvovaćemo 9. januara

Vozači u beogradskom javnom prevozu, kontrolori i vozaci autobusa privatnih prevoznika najavili su danas da će u cetvrtak, 9. januara, u 9 sati organizovati zajednicki jednočasovni protest na Zelenom vencu zbog "učestalih brutalnih napada na saobraćajno osoblje".

Sindikati Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd uputiće na protestu svoje zahteve ministrima unutrašnjih poslova i pravde Ivici Dačiću i Nikoli Selakoviću, kao i predsedniku Privremenog organa Beograda Siniši Malom.

Foto: Ilustracija

Oni od Dačića traže da reaguje i da se sa jednom od gradskih policijskih stanica direktno umreže tasteri za hitne slučajeve u autobusima, GPS uređaji i video nadzor u vozililma gradskog prevoza. Pritiskanje "panik tastera" kada su vozaci fizicki napadnuti i ugroženi životi putnika obavestilo bi policiju koja bi odmah mogla da reaguje, jer bi joj bila poznata i tačna lokacija vozila.

"Zahtevamo da se GPS sistemom policiji na mobilni telefon u MUP-u direktno šalje upozorenje o aktiviranju alarma u vozilu kada huligani oštećuju vozilo, lome stakla, sedištga, validatore, plafon i slično. Ovakve postojeće mogućnosti zaštite samo je potrebno sprovesti u delo", naveli su sindikati.

Sindikati od Selakovića traže da se blage kazne za napade na vozače GSP-a višestruko uvećaju jer su na granici zakonskog minimuma.

"Krivični zakon predviđa izuzetno oštre kazne za počinioce krivičnih dela protiv života i tela i protiv javnog reda i mira. Problem je što sudovi u Srbiji imaju blagu kaznenu politiku u odnosu na ova krivična dela", naveli su sindikati GSP-a.

Oni su zatražili i da njihovi predstavnici budu prisutni u sudnicama tokom narednih sudskih postupaka. Sindikati su od Malog zatražili uvođenje video nadzora u sva vozila gradskog prevoza, jer je svega 30 odsto vozila opremljeno kamerama, a
video nadzorom se lakše mogu indentifikovati huligani koji sve češće fizički nasrću na vozače i kontrolore.

"Vozači u javnom prevozu su veoma ugrožena kategorija. Izgleda da je lakše pretući vozača javnog prevoza, nego izdvojiti 2.000 dinara za seansu kod neuropsihijatra", naveli su sindikati u pismu Malom.

Oni su istakli da je problem i u delu ljudi koji su postali nasilni i agresivni, pa je ugrožen svako ko se normalno ponaša. Zahteve su potpisali sindikati Sloga GSP, Solidarnost, Evrovozač, Glavni sindikat za prava radnika i Saobraćajni sindikat.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.01.2014. 15:05
i treba da vas biju, kad pristajete da finansirate šiptarske teroriste preko sramote zvane "bus-plus" !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online