Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 10.03.2014.
05:12
Z. Gligorijević - Vesti A

Mečka i devojke lakog morala

Svadbena povorka uz pleh muziku prošla je celom Glavicom nadomak Paraćina. Ali, to nije bila obična svadba. Pored uobičajenih zvanica, poput starojka i starosvatice, gosti su bili bilioner Abu Bekir, Fidel Kastro, Frankenštajn, klovn, Stanlio i Olio, Paja Čutura, Jare, mečkar sa mečkom, policajac, predstavnik antiterorističke jedinice, devojke lakog morala i mnogi drugi.

Trubači i svatovi
 

Povorka je prošla celo selo idući od kuće do kuće, a domaćini su ih darivali novcem, jajima, voćem i slatkišima, dok su ih u mnogim domovima dočekivali uz bogatu trpezu.

Ljubav ne gleda na sat...
 


Reč je o takozvanim komendijama, odnosno maskiranim muškarcima koji predstavljaju razne likove. Na ovaj način u Glavici su obeležene Poklade, verski praznik, koji predstavlja poslednji dan Bele nedelje. Svadbena povorka, zapravo, predstavlja parodiju na svakodnevni život i treba da bude što razuzdanija.
 

Zima u miniću

- Sve smo dobre. Ne znam koja je najzgodnija. Ja se bavim prostitucijom, jer su u ovoj državi dobri uslovi za to. Ne mogu baš da zaradim za džip, ali mogu dosta dobro da živim - izjavila nam je Nataša, u koju je bio preobučen Vladan Đorđević.
Mladence Gabrijelu Sabatini i njenog momka Niko i Ništa jedva smo razdvojili iz strasnog zagrljaja da bismo porazgovarali sa njima. Nevesta je iz Evropske unije, a mladoženja je na putu u Uniju.


- Nismo venčani. Tako je u Evropskoj uniji. Momak je prilično stariji od mene, što se takođe uklapa u evropske standarde. Osim toga, ljubav nema granice - rekla nam je Gabrijela, u koju je bio preobučen Milan Đorđević, čiji je momak Niko i Ništa, kako se predstavio Stefan Memarović, koji je s pripadnikom vojske i policije, s mladine strane, bio zadužen da nadgleda situaciju kako bi svadba protekla bez incidenata.

Brak po evropskim standardima: Gabrijela i Niko i Ništa


Što se tiče devojaka, konkurencija je bila prilično jaka, naročito su se isticale Milena i Nataša, devojke lakog morala. Aleksandar Dimitrijević, Milena na svadbi, priznao je da je teško biti žena, naročito kada treba hodati na štiklama i nositi minić po hladnom vremenu.


- Mnogo mi je hladno, a najlon čarape su tanke. Nataša se bolje snašla, jer je obukla dva komada i sportske čarape - priznao je Aleksandar.


Zato mečki nije bilo hladno, jer je imala krzneni kostim. Jedino se žalila da su malo zaradili, jer su "sad pare skupe, jer je oskudacija". Prema rečima mečkara, mečka ga odlično sluša, jer zna da u protivnom ne bi dobila večeru, a i motka joj ne bi ginula. Jedino što nije znala da odigra trbušni ples, ali je mečkar obećao da će je naučiti za narednu godinu.

Sramota za devojke

- Komendije su paganski običaj koji u ovom selu traje više od jednog veka i jedinstven je u celoj opštini. Maskiraju se samo muškarci, jer se poštuje tradicija po kojoj je bilo sramota da se devojke maskiraju. Drago mi je da su ove godine maškare bile veoma maštovite i raznolike. Doduše, neke maske stare su 40 godina, venčanica je kupljena pre više od dve decenije, a prošle godine su zemljaci iz inostranstva doneli dvadesetak novih maski. Inače, organizacionom odboru su pored Pokreta za selo i grad bili Aca Dimitrijević, Zoran Dinić, Novica Ivanković, Dejan Stefanović i Nenad Hadžić. Mi smo i sponzorisali ovu tradicionalnu manifestaciju, jer želimo da negujemo naše običaje. Osim toga, mladi dugo pripremaju ovaj nastup i druže se, što ih odvlači od poroka - izjavio je Bratislav - Braca Milojević, predsednik Pokreta za selo i grad.

Mladenka kao raketa

Ovako veseloj atmosferi nesumnjivo je doprineo i klovn, odnosno Nemanja Milojević, koji je došao iz Paraćina samo da bi učestvovao u maskaradi.
- Dopada mi se način obeležavanja ovog verskog običaja i to što nas domaćini dočekuju srdačno. Uveče se takođe lepo družimo. Narodne običaje treba negovati, jer je naš narod sklon da ih brzo zaboravi - rekao nam je Nemanja.


Glavičane je najviše zasmejavao Paja Čutura, kako se predstavio Dragan Petrović, koji se sa volanom od kamiona "jurio" kroz selo.

Paja i Jare sa prodavačicama ljubavi


- Vozim u kontrasmeru, jer tako treba po novom zakonu Evropske unije. Osim toga, bolje je voziti u kontrasmeru, jer nema nikog. Oni su ludi, a ja sam pametan. Svi na tam', a ja na ovam'. Inače, vozim papriku za Barselonu. I kruške. Sto kila kruške, 200 kila drške - šalio se Dragan.


S mladine strane došao je i Abu Bekir, najbogatiji gost na svadbi.


- Potrošio sam samo 3.000 evra na svadbu, ali noć je tek pred nama. Mečki sam dao 500 dolara. Najviše para daću večeras na muziku, jer je naša mlada kao raketa, a plus je i bogata. Mladoženja je siroma' i neiskusan - pojasnio nam je Miloš Milojković, koji je bio Abu Bekir.


Da je svadba kritična, kako nam je na početku rekao Uroš Živković, kome je pripala uloga policajca, uverili smo se svojim očima. Ali, avaj. Mlada nije stradala ni od jednog gosta, već baš od onog ko je bio zadužen za njenu bezbednost. Pala je u njegov zagrljaj. Ali, pošto Abu Bekir reče da je mladoženja neiskusan, možda i ne primeti.
 

Oproštaj

Poklade se u Srbiji obično organizuju uoči velikih postova, a uoči vaskršnjeg posta održavaju se takozvane Bele poklade, a zovu ih i Proštene poklade, jer se tog dana opraštaju sve svađe i uvrede. Uobičajeno je da se na ovaj dan uz zdravicu kaže: "Oprosti, ulazimo u post kao u more", a ostali odgovaraju: "Neka je od Boga oprošteno, oprosti i ti meni." Bele poklade slavi celo selo, obično se mladi maskiraju, idu od kuće do kuće i zbijaju šale.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.03.2014. 05:53
Tako je, narode! Mrdni iz mrtvila, proveseli se, nek vrcne sala, smeh, nek se zna da smo zivi. A kada narod zivne, neki ce da zglajznu. Necemo pominjati imena, samo cemo triput namignuti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online