Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.06.2014.
14:47
Srna A

Dačić: Došlo je vreme da svi sarađuju

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak u Beču da su evropske zemlje pre 100 godina bile u ratu, a da je sada došlo vreme da sarađuju, kao i da je interes Srbije da sve zemlje Balkana imaju prosperitet i približe se evropskim standardima.

Srbi sastavni deo i dobrog i lošeg u Evropi: Ivica Dačić
 

Dačić je rekao da je Srbija često bila sinonim lošeg, a da je članstvo u EU preduslov da se to loše neće dešavati.

"Ono što je nekada bila Jugoslavija, što je zbližavala narode i države, tu ulogu u budućnosti preuzima EU. To je možda jedan od načina za prevazilaženje međusobnih konflikata i smirivanje tenzija. Ponekad imam osećaj da ni mnogi u Evropi ne shvataju koliko smo mi sastavni deo dobrog i lošeg dešavanja u Evropi", izjavio je Dačić na konferenciji za novinare povodom održavanja konferencije o zapadnom Balkanu.

Šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc naglasio je da 100 godina posle početka Prvog svetskog rata treba raditi na zajedničkoj evropskoj budućnosti i konstatovao da je širenje EU od velike važnosti. On je rekao da je pre stotinu godina geografska karta prekrajana na ratištima, a da se danas radi zajedno za konferencijskim stolom na zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Kurc je naglasio da će na konferenciji o zapadnom Balkanu biti razmotreni načini kako zemlje EU mogu pomoći obnovi Srbije i BiH nakon katastrofalnih poplava i uputiti jasan signal da Albanija treba da dobije status kandidata za pregovore sa Unijom.

"Evropska perspektiva nije nikakav poklon, već je u interesu i zemalja članica Unije, a tako i Austrije i njene privrede, jer od stabilnosti na Balkanu zavise privreda, radna mesta i drugih stvari u Uniji", ocijenio je Kurc.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je kao "snažni signal" to što se 100 godina od početka Velikog rata održava konferencija o zapadnom Balkanu u Beču.

"Proces širenja je najmoćniji instrument za transformaciju zemalja aspiranata za postajanje članice, ali i EU u celosti", istakao je File.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.06.2014. 18:26
Sa jedno dupe na sto stolice bi Dacic da sedi,e malo sutra da moze.Ta politika koju doticni vodi od pocetka sa Tadicem a i sada sa Vucicem je politika sekaprse,ljige,i dvolicnosti a sve zarad fotelje.Zemlja i narod nisu bitni.Sto nama neko ne da teritoriju nego nas rasparcavaju,neka nam daju sto je nase pa cemo u miru ziveti i opusteno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online