Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 31.10.2014.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Montiraju zločin, ćute na progon

U iščekivanju formiranja famozne Zajednice srpskih opština, Srbi na Kosovu i Metohiji suočeni su sa krajnje nezavidnim položajem. Ne znaju da li da u međunarodnim emisarima okupljenim u Euleksu gledaju kao na svoju jedinu zaštitu ili na još jedne saučesnike albanskih secesionista u Prištini koji čine sve da na ovaj ili onaj način preostale Srbe proteraju iz pokrajine.

Građani Srbije kivni na Euleks: Jasna poruka grafita u Beogradu
 

Ali kome da veruju? Euleksu koji falsifikuje optužbe protiv Olivera Ivanovića, koji ignoriše rušenje srpskih kuća u Đakovici i koji ekspresno suspenduje svog tužioca kada se ovaj usudi da javno progovori o korupciji u vlastitim redovima.

U zatvoru bez dokaza: Oliver Ivanović
 

Ivanović: Poslušati tužiteljku!

U intervjuu za Radio Kontakt plus u Kosovskoj Mitrovici Oliver Ivanović koji je već mesecima u kosovskom pritvoru, smatra da suspendovana tužiteljka Euleksa ima štošta da kaže. "To meni ne znači puno osim da se iz toga može izvući zaključak da ako neko zbog novca može da napravi tako nešto on će to još lakše napraviti zbog političkog pritiska. Znači, Tužilaštvo koje je podložno političkim pritiscima, prosto ne može da bude profesionalno", kazao je on.

Kako anonimni građanin Mitrovice da veruje u kosovski pravosudni sistem pod pokroviteljstvom Euleksa, ako jučerašnja "Politika" iznosi dokaze da je u optužnici protiv jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića specijalni tužilac Euleksa Cezari Mihalčuk krivotvorio navode iz dopisa MUP-a Srbije, tvrdeći da u odgovoru Beograda postoje "indikacije da je tokom rata okrivljeni možda bio rezervista specijalne policijske jedinice pri MUP-u".

Imajući uvid u odgovor MUP, "Politika" navodi da je srpski državni organ izvestio Euleks da Ivanović uopšte nije zaveden ni kao aktivan, ni kao rezervni pripadnik MUP-a!


- Vlast i politička elita u Srbiji su dužni da reaguju na sve ono što se dešava sa Euleksom i tom međunarodnom misijom jer je Briselskim sporazumom praktično Srbe na Kosmetu izručila Albancima i Euleksu. Pošto se svi kunu da je Kosovo sastavni deo Srbije, onda je ta međunarodna misija na našoj teritoriji i nas bi trebalo jako da se tiče šta ta misija radi i kako se ponaša. Da ne govorimo da se pored te formalne strane, radi o ljudskim sudbinama i da je država dužna da skoči u odbranu svakog svog građanina - uverena je predsednica Demokratske stranke Srbije i nekadašnja šefica Koordinacionog centra za KiM Sanda Rašković Ivić.

Kriminalci slave odlazak Bamije

"Svaki kriminalac slavi na Kosovu... dvoje milionera privatizacije koji su bili mnogo zabrinuti, slave. Biće slavlja zato što ja nisam više na poslu. Bavila sam se slučajevima korupcije, uključujući i pitanje vozačkih dozvola, potom slučaj Ahmeta Šalje kojeg sam poslala u zatvor i ja sam sigurna da će oni da slave", požalila se tužiteljka Marija Bamije.
Šef misije Euleksa Gabrijele Meuči izjavio je juče da su otvorene istrage o korupciji i potvrdio da je Bamijevoj ukinut imunitet i da je ostala bez plate. Takođe je potvrdio da je dobio informaciju da je "Bamijeva tražila 3.000 evra mita da bi oslobodila optužbi predsednika opštine Kačanik Džabira Žarkua."

Beograd se nije dohvatio ni skandala o suspendovanju tužiteljke Euleksa Marije Bamije koja je rekla da joj prete nakon što je progovorila o korupciji u tužilaštvu.


"Ugrožena sam i od Euleksa, oni me napadaju. Mogu biti u opasnosti od nekoliko kriminalaca koji sada slave", rekla je Bamije za prištinski dnevnik "Ekspres".


Ako pojedini krugovi u Euleksu imaju preteći stav prema svojoj tužiteljki šta da očekuje kosovski Srbi?


Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, međutim, kaže da je Euleks, kao uostalom i Unmik, korumpiran, ali da je to još uvek jedina šansa Srbima.


- Euleks koliko god da je korumpiran, a nesumnjivo jeste, još je jedina nekakva šansa Srbima dole - tvrdi Janjić.


On navodi više razloga u prilog ove tvrdnje.
- Sudovi koji će raditi u srpskim zajednicama će raditi uz pomoć Euleksa, jer Srbi nisu spremni da se predaju kosovskim sudovima. Zatim, Kosovske policijske snage (KPS) još uvek su pod ozbiljnim monitoringom Euleksa, a nisam optimista šta bi se dešavalo dole da nije tako. I kada je reč o carinskim procedurama, ipak je lakše kada se one odvijaju po nekakvim pravilima koje kontroliše Euleks. Dok god ima neke međunarodne misije na Kosovu Srbi nisu priznali državu Kosovo - zaključuje sagovornik "Vesti".

U to teško mogu da poveruju Srbi čije je kuće u Đakovici lokalna vlast nedavno porušila, a predsednica opštine Đakovica Mimoza Kusari Ljilja objasnila da je to učinjeno, između ostalog i zbog toga što su kao ruine bile opasne po bezbednost prolaznika, te da su bile leglo narkomana i dilera!

Vlasnici, proterani Srbi, nisu mogli ni da se žale na odluku opštine, jer im rešenja nisu ni uručena, dok im lokalna albanska vlast cinično poručuje da su dužni da plate troškove rušenja!

Gore nego pre Briselskog sporazuma

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je zatražio od nadležnih da se hitno ispitaju navodi medija da je specijalni tužilac Euleksa u procesu protiv lidera SDP Olivera Ivanovića krivotvorio navode iz dopisa MUP-a Srbije.On je dodao da ta saznanja, koje dolaze u jeku sumnje u korupcionaške aktivnosti u okviru pravosuđa Euleksa, primanja mita i uticaja da se na desetine krivičnih postupaka protiv kosovskih Albanaca obustave, ukazuju da je na Kosovu vladavina "na nižem nivou sada nego pre potpisivanja Briselskog sporazuma."

SRBI IZ ĐAKOVICE OPTUŽUJU MEĐUNARODNU ZAJDNICU

Tolerišu genocid  i etničko čišćenje

Privremeni organ srpske opštine Đakovica je kao glavne krivce za rušenje pet srpskih kuća porodice Stefić u Srpskoj ulici početkom ove sedmice naveo predstavnike međunarodne zajednice koji svojim nečinjenjem tolerišu i svesno legalizuju etničko čišćenje i genocid nad Srbima na Kosovu i Metohiji.
"Stanje u monoetničkoj Đakovici je, zapravo, pravo ogledalo položaja Srba na Kosovu i Metohiji".

U saopštenju se kaže da je posle progona Srba u junu 1999. godine iz ovog grada, pred očima međunarodnih snaga, spaljeno 95 odsto srpskih kuća, stanovi i imanja u potpunosti uzurpirani, porušena groblja, spaljene sve crkve, a ovih ovih dana opet pred očima Kfora, Euleksa i Unmika albanske vlasti sprovode završni čin genocida i etničkog čišćenja Srba.

Tvrdnja lokalnih vlasti u samoj Đakovici da su kuće porodica Stefić u Srpskoj ulici porušene zbog dotrajalosti, kao i da je u njima navodno bio zatvor do 1999. godine, predstavlja cinizam i zaslužuje prezir.

"Sigurni smo da je to dobro poznato i bezbednosnim i civilnim strukturama međunarodne zajednice u pokrajini, zbog čega ih ovim putem javno pozivamo da se konačno umešaju u svoj posao, kazne izvršioce etnički i verski motivisanih zločina, ali i one službe i pojedince iz vlastitih redova koji su do sada zatvarali oči pred surovom stvarnošću u Đakovici i na celom Kosovu i Metohiji", naglašava se u saopštenju.

Ujedno, ovim činom albanskih vlasti se demonstrira i nervoza zbog činjenice da je nedavno najavljeno istraživanje masovnih grobnica u Đakovici, u kojima su, prema verovanju, zakopani kidnapovani i ubijeni Srbi iz više gradova na KiM.
Od pomoći nisu ni Srbi u kosovskoj vladi, pa ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić nemoćno konstatuje da želi da pomogne povratak Srba u ovaj grad, ali da je Đakovica i dalje zabranjena za Srbe.

Petak 31.10.2014. 18:20
Gde ste sise vucicu, dacicu, nikolicu i djuricu da se oglasite seme vam se za....
Petak 31.10.2014. 18:57
PONAVLJAM svoj tekst od 30.10. 2014 Preporuka: +15 / -3 + - ! . OVAJ TEKST POSREDOVATI AMBASADORU SR NEMACKE u Bgd., da ga on prvo procita i onda posreduje kancelarki A. MERKEL, A ISTO TAKO SVIM UCESNICIMA U JEDINSTVENOM NATO-ZLOCINU PROTIV SRJ 1999. god.. Istovremeno treba pokrenuti kampanju protiv dolaska albanskog preds. E. Rame koji je tako divljacki – kao sto je i divljacki izvedena provokacija Srba 14.10. 2014. za vreme fudbalske utakmice – vredjao i ponizio Srbiju i SRPSKI NAROD. MASOVNO PROTIV ALBANSKIH AGRESIVNIH DIVLJAKA i pored UCENA OD STRANE AMERIKANACA I EU – ili jasnije – bivsih NATO ZLIKOVACA, DA SRBI PRIME E. RAMU KOJI ZNA DA SRBI SVAKAKO GUBE ako ga prime ILI NE
Petak 31.10.2014. 18:15
U dopisu VBA pise da je Oliver Ivanović mozda bio rezervista MUP-a
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online