Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 03.11.2014.
20:59
24sata.rs, vestionline A

Ko sve duva po Beogradu?

Vetar koji poslednja dva dana duva u prestonici može se nazvati “košavicom”, vetrićem, povetarcem, ali već od sutra (4. novembar) prerašće u pravu košavu, jer će brzina jugoistočnog vetra biti brža od 11 metara u sekundi. Ipak, šalovi, kape i slični rekviziti još nam neće trebati, jer nam, kako kažu metereolozi, dolazi "topla košava" (ako to zaista postoji).

Vetar u kosi....lomi kišobrane: Stiže "košava", ali topla
 

- Vetar će jačati naročito u sredu. Tada bi bila prava košava i to topla varijanta - kaže za 24 sata meteorolog Nedeljko Todorović.


I topla i hladna košava huje Beogradom u hladnom periodu godine, kada je jugoistočni vetar uobičajen. Čim njegova brzina pređe 11 metara u sekundi postaje košava. Leti je, nasuprot tome, karakterističan severozapadni vetar.

Koji vetrovi duvaju u BG:

- Jugoistočni (košava)
- Severozapadni
- Jugozapadni
- Severac

- Severozapadni vetar obično počne da duva posle letnjih popodnevnih i večernjih grmljavina i pljuskova. Leti košava retko kada duva, a i ako je bude, traje veoma kratko - dodaje Todorović.

Pravilo da košava duva samo jedan, tri ili sedam dana samo je narodni mit. Doduše, ona može da duva i dva, četiri, šest dana, kao i 31 dan koliko je zabeleženo 1953. i 1972. godine.


Vetar u Beogradu duva iz svih smerova, ali je najčešći jugoistočni i severozapadni. Pravi "jugo" kod nas je retkost, a slično je i sa "severcem" koji brzo prelazi u severozapadni.

- U Beogradu retko kada duva čisti južni vetar i obično se posle nekoliko sati promeni na jugozapad. Ali to su slični vetrovi, stručno rečeno oni dolaze iz "južnog kvadranta" - dodaje Todorović.

"Košava" svima smeta, pa i našim ljubimcima
 


Ono što je loše za vetrove iz južnog kvadranta je neraspoloženje koje izazviaju kod ljudi, pa se pripremite na nervozu i razdražljivost, glavobolje i promenljivo raspoloženje.

Košava je najprisutnija upravo u novembru, ali i februaru i martu, a najsnažnija je između Velikog Gradišta i Beograda. Odlika košave je suvoća, dok severozapadni i istočni vetrovi povećavaju vlažnost.

Beograd mogu da zakače i tornada, tačnije "pijavice", poput one viđene pre dve i po godine iznad novobeogradskih solitera, dok je ove godine "tornado" napravio veliku štetu u lazarevačkom selu Šopić.

Najbrža, najjača i najduža:

* 150 km/h izmerana je najbrža košava ikad u Srbiji (na području Vršca)

* 130 km/h duvala je najjača košava u Beogradu 1976. godine

* 31 dan duvala je košava u Beogradu bez prekida u dva navrata 1953. i 1972.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.11.2014. 00:18
Kako ko, paaaa kurve, "amazonke", narkomani, novokomponovane politicke "gromade", itd. itd. itd.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online