Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.11.2014.
05:46
O. Đoković - Vesti A

Venac za Albanca koji je voleo Srbe

Srbija pamti svoje heroje i svoje prijatelje, prašta svojim neprijateljima, ali ne zaboravlja ni dobro ni zlo, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin posle polaganja venaca srpskim junacima stradalim u Prvom svetskom ratu i prijatelju srpskog naroda, Albancu Esad-paši Toptaniju na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu kod Pariza.

Srpska delegacija kod Esadovog nišana
 

Vulin je u prisustvu ambasadora Rajka Ristića i vojnog izaslanika pukovnika Zorana Rašete pristupio jedinom muslimanskom nišanu ukopanom između 756 krstova.


Ministar je istakao da je Esad-paša primer kako bi Srbija i Albanija trebalo da sarađuju. On je kazao da povlačenje srpske vojske ne bi bilo moguće bez njegove žrtve, bez njegovog samopregora, "a svoju ljubav prema srpskom narodu i prema Srbiji platio je glavom od onih koji su Srbiju i Srbe mrzeli više nego što su voleli svoju zemlju i svoj narod".
 

Pepi Petrović: Saznajte ima li potomke

Srbin koji decenijama vodi brigu o našoj slavnoj herojskoj epopeji, Parižanin Petar - Pepi Petrović zamolio je ambasadora Ristića da, ako je ikako moguće, sazna ima li Esad-paša Toptani žive naslednike. Ukoliko takvi postoje, naši Parižani će učiniti sve kako bi ih primili u Parizu i pred nišanom njihovog pretka održali ceremoniju zahvalnosti.

- Esad-paša je srpski prijatelj, nepravedno zaboravljen, nepravedno zanemaren u istoriji, čak i našoj. Put Esad-paše jeste put sporazumevanja, jeste put dobrosusedskih odnosa i on je Albanac koji je voleo Srbe - poručio je Vulin.


Esad-paša Toptani je bio jedan od vodećih albanskih političara početkom 20. veka. U Prvom svetskom ratu, u albanskoj golgoti, prilikom povlačenja je štitio leđa Srbima, naredio albanskom lokalnom življu da primaju i pomažu srpske vojnike, poslednje zalihe hrane koju je čuvao za svoju žandarmeriju prebacio je srpskoj vojsci, čak je doneo i odluku da srpski dinar bude priznato sredstvo plaćanja.


Ubijen je 1920. godine u Parizu, a ubio ga je Avni Rustemi, politički aktivista i član albanskog parlamenta verujući da je sarađujući sa Srbima Esad-paša izdao interese albanskog naroda. Sahranjen je, prema sopstvenoj želji, na srpskom vojničkom groblju u Tijeu u Bulonjskoj šumi gde među mnoštvom krstova stoji i jedan polumesec.

Ubijen jer je pomagao Srbima: Esad-paša

Tajni ugovor s Beogradom

Bistrinom uma uspeo se do vodećeg albanskog političara, na tom putu pročuo se po zalaganju za princip Balkan balkanskim narodima, a na Vidovdan 1915. godine potpisao je tajni ugovor o Savezu između Srbije i Albanije, predviđao formiranje zajedničke vojske, Carinske uprave, Centralne banke i diplomatskih predstavništava.

 

Po odredbi tog ugovora bio bi promovisan u kneza, a zauzvrat bi granice bile prepravljene u korist Srbije. Posle njegove smrti nastala su previranja i podele u Albaniji, što je rezultiralo građanskim ratom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.11.2014. 06:09
Kad ce Srbija da vrati dug RVI?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online