Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.02.2015.
08:30
J. L. Petković - Vesti A

Masakr Srba još bez kazne

Parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu obeležena je četrnaesta godišnjica od napada na autobus Niš ekspresa u Livadicama, kada je poginulo 12 srpskih putnika, a povređeno 43 raseljenih Srba. Tog dana oni su išli na zadušnice u Gračanicu. Najmlađa žrtva je bio dvogodišnji Danilo Cokić.

Reuters
Ni krivca ni kazne: Autobus Niš ekspresa

Zločin se dogodio 2001. godine kada je na putu nedaleko od Merdara miniran prvi u koloni od šest autobusa koja su se kretala uz pratnju Kfora. Počinioci ovog zločina nikada nisu pronađeni.

- Ta sećanja ne mogu da izblede. Sećam se svakog trenutka: kako sam izašla iz autobusa i ugledala tela poginulih. Nikada neću zaboraviti porodicu Cekić i njihovog sina sa kojim smo se igrali u autobusu, kaže Gordana Đorić, jedna od povređenih putnika.

Porodice nastradalih se nadaju božijoj pravdi, pošto, kako kažu, ne veruju da će pravu za života dočekati.

Jedini osumnjičeni za podmetanje mine u kanalizacionu cev ispod puta je Albanac iz Podujeva Fljorim Ejupi koji je oslobođen odlukom Vrhovnog suda u drugostepenom postupku, zbog nedostatka dokaza. Euleks je potom pokrenuo novu istragu, ali za sada bez rezultata.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Pomenu nastradalima prisustvovao je zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović koji je poručio da se nada da će ovaj slučaj biti rešen, a počinioci kažnjeni.

Dan ranije, u nedelju, na glavnoj kapiji pravoslavne bogoslovije "Svetog Kirila i Metodija" u Prizrenu je osvanuo natpis takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

- Ovo je još jedna u nizu provokacija ispisivanja pretećih grafita na objektima Srpske pravoslavne crkve na KiM, nakon grafita u Dečanima, Lipljanu i Đakovici, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske. Nadležni arhijerej i rektor Bogoslovije, episkop raško-prizrenski Teodosije izrazio je ozbiljnu zabrinutost i razočarenje ovom najnovijom provokacijom, pošto do sada od obnove prizrenske Bogoslovije u poslednje četiri godine nije zabeležen sličan incident. U Bogosloviji "Svetog Kirila i Metodija" u Prizrenu trenutno se školuje 40 učenika.

Most Danila Cokića

Ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin je juče u Leposaviću otvorio most preko reke Ibar koji je poneo ime Danila Cokića, najmlađe žrtve terorističkog napada koji se dogodio 16. februara 2001. godine. Ministar je podsetio da je Danilo stradao u naručju majke koja je bila u osmom mesecu trudnoće. Vulin je zatražio od međunarodne zajednice na Kosmetu da ponovo pokrene istragu o ubistvu Srba u Livadicama.

Albanski hakeri ne miruju

Albanski hakeri oborili su sajt opštine Kuršumlija na kome su na crnoj podlozi prikazali crvenog dvoglavnog orla i potpis da je sajt hakovala grupa Cdžb3rMan1ac. Albanski hakeri oborili su krajem januara zvanične sajtove Višeg suda u Nišu, te Osnovnog i Višeg tužilaštva u istom gradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online