Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 05.03.2015.
22:33
sputniknews.com A

SAD vrši pritisak na Kipar zbog Rusije

Rukovodstvo Kipra se našlo na meti američkih napada bez presedana, nakon razgovora predsednika Nikosa Anastasijadisa u Moskvi o mogućnosti ulaska brodova ruske Ratne mornarice u luku Limasol. Na kraju, predsednik Kipra je izašao sa oštrom kritikom na račun SAD i EU. Nikozija se „nije sagnula“ i pitanje o stvaranju ruske baze je rešeno.

Reuters
Približavanje Kipra Rusiji uzburkalo Zapad: Nikos Anastasijades i Vladimir Putin

Pozicija Nikozije je izazvala oštru reakciju anglasaksonaca. Doputovavši u Vašington, odmah nakon posete Moskvi, ministar inostranih poslova Kipra Kasulidis je ipak uspeo, ne samo da "protivničkom terenu“ izdržao napad  već je prešao i u kontranapad. On je optužio SAD i Veliku Britaniju da su "ignorisali interese Kipra“, naglasivši da republika ima "sopstvene probleme“ i "svoje pretenzije“ prema Evropi i Sjedinjenim Državama.

Na primer, Nikozija  za svoju dugogodišnju borbu sa Turskom "nalazi više razumevanja“ u Rusiji, Francuskoj i Kini, nego u SAD i EU. Američki pritisak na Kasulidisa je, izgleda, tako jak da u nedavnom incidentu sa turskim seizmološkim brodom koji je tajno vršio izviđačke radnje u kiparskim vodama, SAD i Velika Britanija nisu pružile nikakvu diplomatsku ili neku drugu podršku Kipru, što je razbesnelo.

Kipar — novi saveznik Rusije

Nije uspeo pokušaj da se pritisne Kipar niti o pitanju antiruskih sankcija, niti o pitanju ukrajinske krize. Kasulidis je ponovo uporedio situaciju u Ukrajini sa stanjem na ostrvu, čiju je skoro polovinu okupirala Turska 1974. godine, ali nikakvu podršku od SAD i zemalja NATO-a grčka opština ne dobija.

Dogovor sa Kiprom obezbeđuje taktičko prisustvo ruske flote na nekoliko potencijalnih žarišta istovremeno. Sastav nove ruske sredozemne eskadre do danas nije određen i uopšte nije jasno da li će ona biti stalno stacionirana tamo. Moguće, da će je formirati iz različitih flota u zavisnosti od situacije i potreba. U svakom slučaju, Rusija je dobila novog saveznika.

Do postizanja sporazuma sa Kiprom, Rusija je raspolagala u Sredozemnom moru samo sa punktom materijalno-tehničkog obezbeđenja u sirijskoj luci Tartus, nasleđenim iz sovjetskog vremena.

Pitanje obnove rada ruskih (u smislu bivših sovjetskih) vojno-morskih baza u regionu bilo je od samog početka povezano, ne sa zaoštravanjem spoljnopolitičke atmosfere ili nekim konkretnim događajima u Sredozemnom moru i na Bliskom istoku, već sa pojavom pirata. Raspojasani somalijski pirati stvorili su problem: na dežurstvo u regionu lakše je bilo poslati brodove iz Tihog okeana, koji su mogli usput uploviti u indijske luke, nego sa evropskom flotom koju usput niko ne zove u goste.

Kipar je kroz čitavu svoju istoriju bio nečija baza. Čak i danas, deo teritorije republike (3%) praktično joj je otrgnuto i smatra se „zamrznutom teritorijom Velike Britanije“. Radi se vojnim bazama Akrotiri i Dekelija, koje imaju čak hiljada ljudi. Pritom, jedna od njih (Akrotiri-Episkopi) neposredno se naslanja na luku Limasol, gde je planirano da bude izgrađen ruski punkt logistike.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.03.2015. 23:00
Hrabra politika Kipra bi trebala biti uzor mnogim potčinjenim članicama EU, da ne pričamo o Srbiji !
Petak 06.03.2015. 01:53
Недајте се православни па ви немате комуњњару и агента на циу за воћу ко што смо ми имали олоша слободана и издаицу
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online