Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.04.2015.
06:50
D. Dekić - Vesti A

U srpskoj skupštini mesta i za dijasporu?

Zalaganja za izmene srpskog izbornog sistema koja se sve glasnije čuju iz redova opozicije, pokrenula su i pitanje učešća srpske dijaspore u biranju vlasti u matici.

M. Karović
Tesno za poslanike iz inostranstva: Skupština Srbije

Skupštini Srbije već je stigao predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine, prema kojem bi Srbija umesto jedne imala pet izbornih jedinica, a poslednju sa sedištem u Beogradu i četiri poslanika birali bi državljani Srbije bez prebivališta u prethodne četiri jedinice i građani sa boravištem u inostranstvu.

Na margini

- Ulazak predstavnika dijaspore u parlament bi možda bio motiv našim ljudima u inostranstvu za većim odzivom na izborima u matici. Porast nezainteresovanosti dijaspore je proizvod ponašanja vlasti prema njima. Od 2012. im je prvo ukinuto zasebno ministarstvo i napravljena kancelarija, a sada je to samo jedna uprava pri Ministarstvu spoljnih poslova - kaže Janko Veselinović.

Drugačiji predlog nudi Socijaldemokratska stranka, čiji poslanik i predsednik skupštinskog odbora za dijasporu Janko Veselinović naglašava neophodnost učešća srpskog rasejanja u parlamentu.

On za "Vesti" objašnjava i da su moguća dva modela prisutnosti naših ljudi koji žive u inostranstvu u parlamentu, kao vrhovnoj zakonodavnoj vlasti.

- Naš predlog koncepta je da Srbi u dijaspori i regionu imaju svog predstavnika u Skupštini Srbije, koji bi učestvovao u raspravama o njihovom položaju i svim drugim pitanjima koja ih se tiču - kaže Veselinović za "Vesti". On podseća da sličan model postoji u Mađarskoj, gde predstavnici manjina imaju svog portparola u parlamentu.

Veselinović ističe da je njegova stranka SDS jednako sklona i mogućnosti da dijaspora ima sopstvene poslanike. Prema njegovim rečima, predlozi o učešću dijaspore u političkom životu zemlje uskoro će biti na javnoj raspravi kako bi se našao najbolji model zastupljenosti Srba u rasejanju.

Ponuđena rešenja koja dolaze iz opozicionih stranaka o zastupljenosti dijaspore u parlamentu su, prema rečima Bojana Klačara iz Centra za slobodne izbore i demokratiju, legalna i legitimna. On, međutim, smatra da je LSV i njihov lider Nenad Čanak iz sopstvene pokrajinske perspektive, predlogom o pet jedinica od kojih je jedna Vojvodina, hteo da obezbedi sebi veće učešće u parlamentarnom životu zemlje.

Dodaje da njihov predlog u kojem se našla i dijaspora, mora da bude detaljniji.
- Što se naših u dijaspori tiče, praksa u drugim zemljama je vrlo različita. Negde čak nije ni moguće da glasaju, a negde se na tome insistira. Dobro je što kod nas imaju pravo glasa i što se razmišlja o njihovom većem učešću. Ipak, treba biti obazriv kako rasejanje ne bi dominantno uticalo na kreiranje situacije u zemlji, jer oni u njoj ne žive - kaže Klačar za "Vesti".

Sve manje biračkih mesta

Srpska dijaspora je pravo da glasa dobila na predsedničkim izborima 2004, ali ga birači u inostranstvu ne koriste dovoljno. Osim kratkih rokova za prijavu i upis u birački spisak, biračka mesta su mnogima prilično udaljena od mesta stanovanja, a najave da bi dijaspora mogla da glasa putem pisma su ostale samo na obećanjima. Poslednjih godina je broj biračkih mesta u inostranstvu prepolovljen, pa od 2008. kada ih je bilo 75 u 42 države, 2014. je bilo otvoreno svega 35 u 20 država.

Biraju, ali ne odlučuju

Poljake ne zanima matica

U Poljskoj živi 38 miliona ljudi, a u dijaspori 20 miliona Poljaka. Međutim, oni nemaju interes čak ni da glasaju na izborima. Iako su 2014. imali birališta u 86 država, najviše u Britaniji, SAD i Nemačkoj, od svih tih miliona Poljaka s pravom glasa, to pravo je iskoristilo njih tek 36.000, od čega 6.000 dopisno!

Praksa zemalja u okruženju sa garantovanim mestima za dijasporu je različita. Hrvatska ima pet mesta u Saboru za dijasporu, Makedonija tri, a Rumunija takođe pet.

Zanimljivo je da Italija ima 12 mesta za svoju dijasporu, koliko je opredelila i Francuska. Mađarska ima takođe veliku dijasporu, ali iako im je dala pravo glasa, nije im dala i garantovan broj mesta u parlamentu.

Da bi se razumeo odnos država sa svojim rasejanjem zanimljivo je pogledati primere evropskih država sa ogromnom dijasporom, poput Poljske, Irske i Grčke.

Irci su posebno zanimljivi. Imaju najveću dijasporu na svetu u odnosu na broj stanovnika. Čak 80 miliona Iraca živi van matice, od čega 36 miliona u Sjedinjenim Državama, četiri miliona u Kanadi i milion u Argentini, ali svi oni nemaju direktno izabrane predstavnike u Donjem domu Parlamenta, već samo tri mesta u Senatu, odnosno Gornjem domu.

Grčka dijaspora je posebno brojna u SAD gde živi oko tri miliona državljana Grčke, dok ih je u Australiji 700.000, a u Kanadi 250.000. U matici živi 11 miliona Grka. Svi oni imaju pravo glasa, ali ne i garantovana mesta u Parlamentu. Štaviše, Grčka je 2014. godine svim Grcima u rasejanju i strancima s boravištem u Grčkoj ukinula pravo glasa na lokalnim i regionalnim izborima.

Lj. Ivanović

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online