Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 22.09.2015.
06:00
D. N. Petrović - Vesti A

Srpska baština u fekalijama

Ostaci sedam crkava koje se nalaze u delu Starog Rasa - Pazarište (Trgovište) već pet meseci je u vodi i žabokrečini u kojoj su se tokom letošnjih vrućina kupale krave, bivolice i druga stoka.

D. N. Petrović
Velika bruka: Teokist, iguman Sopoćana

Sve to događa se na očigled nadležnih državnih organa, koji su dužni da brinu o ovom spomeničkom kompleksu, i brojnih turista koji se krste kad uđu u kompleks Starog Rasa i Sopoćana i na samom ulazu vide ove strašne slike.

- Pisali smo Zavodu za zaštitu spomenika kulture, došli su pre mesec dana, slikali i otišli, obećavši da će obavestiti Ministarstvo kulture. Vode i fekalija je još više, a niko ništa ne preduzima. Bliži se zima, ako se voda i žabokrečina na vreme ne isuše i očiste, a ceo lokalitet stručno ne sanira, biće uništeno pola Starog Rasa. Neverovatno je da se država ovako odnosi prema svojoj postojbini i prema spomenicima kulture koji su deo svetske kulturne baštine - ističe otac Teokist, iguman manastira Sopoćani, koji je pozvao novinare da vide ovu bruku i apeluju na nadležne da nešto učine.

Kafedžije zatvorile prilaze

- Potopljena je i velika ranohrišćanskla bazilika sa druge strane Raške, takođe u kompleksu Starog Rasa. Vrlo teško se stiže i do pećinske crkve Svetog Mihajla Arhangela u brdu iznad Trgovišta jer su kafedžije zatvorile prilaze - kaže iguman Sopoćana.

Problemi su počeli kada su lokalne kafedžije podigle dve improvizovane brane na Raški i podigle nivo vode. Pošto je ceo lokalitet neograđen i nezaštićen, stoka ulazi među konzervisane crkve i druge objekte i oštećuje ih. Nemoćni smo da sami bilo šta preduzmemo - priča iguman Sopoćana.

Sopoćanska neviđenja

Decenijama se u porti Sopoćana održava Likovna kolonija Sopoćanska viđenja, održana je i ovoga leta, međutim, iguman Teokist tvrdi da nije video nijednog slikara.
- Možda su inspiraciju nalazili i slikali na drugom mestu, ovde ih nije bilo, to više nisu Sopoćanska viđenja, već Sopoćanska neviđenja - kaže Teokist.

Njega ne zanima ko je sve prouzrokovao takvu situaciju.

- Neka to istražuju stručni ljudi pod nadzorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i Ministarstva kulture, oni su prava i jedina adresa za rešavanje ovog problema. Trebalo bi nešto da učini i lokalna samouprava jer su usta lokalnih čelnika stalno puna priče o velikim turističkim potencijalima. Ne mogu se turisti dovesti u Stari Ras ako je on u ovako groznom stanju - naglašava iguman Teokist i podseća da se radi o svetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom Uneska.
 


 

POVEZANE VESTI

Utorak 22.09.2015. 06:46
Ово само може у Србији да буде, очекујемо да нас други цене а не ценимо сами себе и своје претке.
Utorak 22.09.2015. 06:30
Mogli bi da zasuku rukave nasi vredni popovi i monasi !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online