Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.12.2015.
05:12
A. Vučićević - Vesti A

Stranke troše iz džepa građana

Vlada Srbije štedi na platama i penzijama građana Srbije kako bi se popunile rupe u budžetu, ali za finansiranje stranaka i reklamiranje državnih preduzeća para nikada nije falilo. Prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, političke stranke su u 2014. godini za redovan rad i izbornu kampanju potrošile iz državne kase 23,6 miliona evra, što znači da se praktično za funkcionisanje stranaka novac uzima iz džepa građana.

A. Čukić
Za mitinge nema da nema: Predizborni skup Srpske napredne stranke

Prema rečima Miroslave Milenković, članice Saveta za borbu protiv korupcije, to je situacija koja je ista godinama unazad i predstavlja veliku opasnost za budžet Republike Srbije.

Na vrhu liste onih koji troše najviše novca iz kase svakako je SNS, koja je u 2014. potrošila nešto više od 8,3 miliona evra. Na drugom mestu se nalazi SPS sa potrošenih 4,6 miliona evra, a na trećem mestu je DS sa oko dva miliona evra. Četvrto mesto zauzimaju Zeleni Srbije sa utroškom od nešto više od 1,6 miliona evra. Peto mesto pripalo je LDP-u Čedomira Jovanovića sa neznatno manjim iznosom od Zelenih Srbije.

Agencija u izveštaju navodi da svega 10 posto ukupnog novca kojim stranke raspolažu čine prilozi fizičkih lica, što je nešto manje od 2,5 miliona evra, a razne firme i preduzeća finansijski su pomogla stranke sa svega 815.000 evra. DS drži prvu poziciju kada je reč o količini prikupljenog novca od članarina sa 83.000 evra.

Milenkovićeva je navela da situacija nije ništa bolja ni kada je reklamiranje državnih preduzeća i institucija u pitanju jer je prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije u ovu svrhu potrošeno od 2011. do 2014. godine 60,9 miliona evra.

- Cifra o kojoj se govori je minimalni deo stvarnog iznosa jer podaci nisu kompletni zato što Vlada Srbije kao i mnoga velika javna preduzeća nisu dostavila kompletne podatke. Mi procenjujemo da bi ta cifra premašila 840 miliona evra ukoliko bismo imali sve potrebne podatke - rekla je Milenkovićeva.

Ona navodi da Telekom i Srbijagas i pored kazne koja im je upućena nisu dostavili podatke i da bi država to trebalo da sankcioniše.
- Takođe odgovorno tvrdim da i podaci koji su nam dostavljeni u velikom procentu nisu tačni - ističe Milenkovićeva.

Ona je dodala da su mediji u dosluhu sa vlašću, zbog obostrane koristi koja se ogleda u tome da mediji imaju finansijsku dobit, a vlast bolju sliku u javnosti.
Vlada Srbije se, kao i prethodnih godina, nije oglasila ni povodom izveštaja Agencije, ni povodom izveštaja Saveta.

Nezakonito finansiranje SNS?

Agencija je u izveštaju navela da postoji sumnja da je SNS deo novca za prošlogodišnju izbornu nabavljen protivzakonito. Na račun stranke je 2.677 ljudi uplatilo po 40.000 dinara. Međutim, među njima je bilo i korisnika socijalne pomoći, kao i osoba koje taj novac nisu imale na računima, već su ga u gotovini uplaćivale na njih, a zatim na račun SNS-a. Takođe, u izbornoj 2012. godini, registrovano je 2.226 uplata SNS-u u istom iznosu od po 19.000 dinara, što se ocenjuje kao interni partijski dogovor.

Intervjui iz državne kase

Miroslava Milenković istakla je problem finansiranja velikog broja televizijskih intervjua i emisija u cilju reklamiranja određenih političkih lidera.
- U izveštaju jasno piše da je bivša ministarka Jasna Matić svoju kolumnu u jednim novinama plaćala preko ministarstva, kao i da su iz državne kase plaćeni intervjui Bojana Pajtića i Rasima Ljajića. Takvih je primera još. To je velika sramota, a o tome niko ne želi da govori - kaže Milenkovićeva

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online