Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.03.2016.
12:40
Tanjug, Vestionline A

Evo šta je patrijarh rekao Vučiću

Odnosi države i Srpske pravoslavne crkve dobri su, složili su se u petak premijer Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej. Patrijarh srpski poručio je da je zadovoljan odnosom crkve i države, da je to svojevrsna simfonija i da je neophodno da se takav odnos neguje.

Tanjug
Simfonija države i crkve: Vučić i patrijar Irinej

Vučić je nakon razgovora u Patrijaršiji novinarima izjavio da ti odnosi nisu samo korektni, već dobri, ali da su isto tako dobri odnosi s drugim verskim zajednicama.

Ipak, kako je rekao, država je zahvalna posebno SPC jer "tamo gde je ima, a nema srpske države, naš narod opstaje zahvaljujući njenom prisustvu".

- Malo ko bi opstao u Lici, Baniji, Kordunu, u drugim delovima Hrvatske da nije Crkve. Slično je i na Kosovu i Metohiji, gde je narod ostao svugde tamo gde imamo crkve i manastire. U drugim delovima teško da opstajemo. Takvo je stanje i u dijaspori, svuda gde imamo SPC ona objedinjue naš narod - rekao je Vučić.

On je obećao pomoć države u završetku Hrava Svetog Save najavljujući da bi to trebalo da bude 2019. na osam vekova od stvaranja prve srpske arhiepiskopije i istakavši da će to biti velelepni i najlepši hram u svetu.

Prema njegovim rečima, SPC ne treba da brine, država će pomoći, jer to nije samo verski,već i kulturni spomenik koji će privući mnoge ljude da posete Beograd i Srbiju.

Tanjug
Vučić i patrijarh razgovarali o raznim temama

RS: Poštovati Dejton

Tema razgovora bila je RS, te je Vučić poručio da Srbija ne može da dozvoli bilo kakvo bilo kakvo ugrožavanje postojanja i opstanka Srpske, da će poštovati Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH, ali isto tako i integritet RS.

Pred nama su, pomenuo je, teškle godišnjice, posebno godišnjica stvaranja logora Jasenovac.

- Potpuno smo prihvatili ideju, molbu i zahtev patrijarha da zajednički sve probleme rešavamo, da se pripadnici našeg naroda ne dele po svim osnovama i na sve načine, jer samo zajedno mopžemo rešiti nase najveće i goruće probleme - naveo je premijer.

Tanjug
Složni po pitanju Republike Srpske

Patrijarh srpski Irinej: Zadovoljan sam odnosom crkve i države

Patrijarh srpski Irinej poručio je danas da je zadovoljan odnosom crkve i države, da je to svojevrsna simfonija i da je neophodno da se takav odnos neguje.

- Odnosi naše crkve sa državom su korektni i priznajemo princip odvojenosti crkve od države, ali crkva ima doprinos istoriji i u interesu je našeg naroda da i dalje održavamo prijateljski odnos razumevanja i pomoći jedni drugima - poručio je patrijarh na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Patrijarh je rekao da je sa premijerom razgovarao i o odnosu Srbije i Republike Srpske i da su konstatovali da je ta veza dobra i da će se crkva zalagati za očuvanje tekovine srpskog naroda identiteta i kulture.

- Da sačuvamo sebe kao narod koji pripada jeidntsvenom srpskom narodu. Na tome se radi i radiće se - ukazao je patrijarh.

Razgovarali su i o, kako je rekao, životnim temama, završetku Hrama Svetog Save i biblioteci SPC.

Govoreći o završetku hrama patrijarh je izrazio da će za nekoliko meseci biti gotova kripta, pa da će moći posle da se završava oslikavanje, kako uz pomoć prijatelja crkve, tako države.

- Imamo neko obećanje Rusije da će pomoći, čekamo ta obećanja, ali smo spremni da sami svojim sredstvima hram završimo - poručio je patrijarh.

POVEZANE VESTI

Petak 25.03.2016. 19:06
Draga redakcijo mozete mi svi pop-usiti ku-rac zato sto mi brisete stalno posteve!!Je-bo vam Musliju i srpski neprijatelji mat-er!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online