Nedelja 9. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.04.2016.
21:08
J. L. Petković - Vesti A

Srbin kažnjen jer je pregažen!

Velimir Antić zadobio teške povrede jer ga, dok je on vozio bicikl, udario kolima gluvonemi vozač Albanac, a potom je proglašen krivim i izrečena mu je kazna od 150 evra.

A. Čukić
Mora da plati 150 evra: Velimir Antić

Tragična je, neverovatna i slepa pravda na Kosovu. Velimir Antić, 60-godišnjak iz sela Gornji Livoč u opštini Gnjilane proglašen je krivim, jer ga je udario kolima otpozadi gluvonemi vozač. Osnovni sud u tom gradu, u kojem više nema Srba, smatra da je Velimir ugrozio bezbednost u saobraćaju dok je pokušavao da pređe biciklom na drugu stranu puta, a na njega naletelo vozilo koje se, prema policijskom uviđaju, kretalo daleko većom brzinom od dozvoljene.

Zato je Velimiru sud odrezao kaznu od 150 evra, a ako je ne plati ide u zatvor. Shodno sticaju okolnosti, a očigledno i nameri, presuda je doneta bez njegovog prisustva i izjave, pa je vešto izbegnuto da se pomene da su Antiću u Urgentnom centru u Nišu konstatovane teške telesne povrede: prelomljena četiri rebra i probijena plućna maramica uz obilna unutrašnja krvarenja.

- Kakva je to pravda? Nisu me ni pozvali na sud, da me vide, da me pitaju šta je i kako je bilo. Izjavu mi je policija uzela u gnjilanskoj bolnici, gde sam se tek osvestio, i to je sve. Vozača koji me je za ceo život upropastio više nikada nisam video, i sada sam ja kriv. Ili da platim ili da se kazna zameni prinudnim radom. A kako ovakav da radim? Ništa od ovoga ne bi bilo da nismo Srbi - kaže Velibor Antić.

Kobnog dana je krenuo u nadnicu u voćnjak, koji se nalazi kraj puta na deonici Gnjilane-Priština.

- Krenuo sam biciklom i taman kada sam izašao na put, udario me je auto i bacio pred sebe. Više ništa nisam znao. Sledećeg čega se sećam jeste da su me u bolnici u Gnjilanu pitali da li znam albanski. Dali su mi infuziju i rekli da moram hitno dalje u bolnicu u Prištinu, ali da eto, nemaju vozilo da me prebace. Sin me je preuzeo na sopstvenu odgovornost i odveo kod srpskih lekara u Gračanicu, a zatim hitno u Niš. Povraćao sam sve vreme puta - priseća se Velimir Antić.

Dok su lekari u Nišu spasavali povređenog, gnjilanska policija je sama pokrenula proces kod javnog tužioca.

- Na osnovu policijskog zapisnika pokrenut je postupak, ali su mnoge činjenice izmenjene. Između ostalog, izveštaj policije navodi da je vozilo koje je udarilo mog oca imalo švajcarske registarske tablice, dok se u presudi suda navode potpuno druge - kosovske. Presuda je napisana na nerazumljivom srpskom jeziku, tako da niko nije mogo da nam je rastumači - dodaje njegov sin Bojan Antić.

Doduše, ista kazna - od 150 evra - izrečena je i vozaču automobila, Rešatu Sejdijuu (39) iz Gnjilana. Osnovno javno tužilaštvo insistiralo je da se obojica krivi, jer u tom slučaju nije potrebna sudska rasprava, i najlakši je način da se proces završi bez puno buke.

- Vozač koji je udario mog oca je gluvonem. Ali, njegov brat drži najveću auto-školu, a svi znaju da su vlasnici auto-škola uvek dobri sa saobraćajnom policijom, pa da bi se zataškao ceo slučaj, što njima najviše odgovara, pronađeno je ovo rešenje. Obojici kazna, i slučaj se zatvara - dodaje Bojan Antić, inače novinar u RTV Puls u Šilovu. S obzirom na profesiju i obrazovanje, znao je na koja vrata da pokuca, i gde dalje da se žali, a na pitanje šta je sa onim Srbima koji nemaju koga da ih posavetuje, samo je slegao ramenima.

- Potpuno sam utepan, ne mogu da radim, a živim od minimalca. I dalje me boli desna ruka, od udara ne mogu da je savijem. Noću ne mogu da spavam. Na svu muku polomila mi se i dva zuba. Kažem ja to doktoru, a oni mi odgovara - dobro da si ostao živ, za zube nije bitno - zaključuje Velimir.

Slepa pravda
Nije prvi put da sud u Gnjilanu donosi kranje diskutabilne odluke u procesima između Albanaca i Srba. Nedavno je kazna od 50 evra ili tri dana zatvora izrečena starici iz Paralova Persi Stojković zbog remećenja javnog reda i mira. Kriva je jer je isterala komšijsku stoku iz svoje bašte.
- I ona nije jedina. Napadači koji su dečaka izboli nožem u Klokotu, koji je isto bio životno urožen, osuđeni su samo na šest meseci zatvora. Kada je u Gornjem Kuscu grupa albanskih dečaka napala grupu srpskih, i nožem povređen mladić i slomljena mu vilica, počinilac je kažnjen uslovno - pojašnjava Bojan Antić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online