Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 16.04.2016.
00:14
A. Vučićević - Vesti A

Uzimaju i od bolesne dece

Srbija ne želi da se odrekne PDV-a za izgradnju dečjeg odeljenja hemato-onkologije u Nišu, za koje je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) prikupilo 20.000.000 dinara (oko 163.000 evra) uz pomoć prijatelja i donatora.

NURDOR
NURDOR skupio pare: Projekat buduće zgrade za lečenje obolele dece

Za prvu fazu projekta: grubu gradnju i postavljanje novog objekta pod krov, potrebno je 25.000.000, od čega 5.000.000 dinara iznosi PDV. Danijela Stanković, stručni saradnik NURDOR-a apeluje na državu Srbiju da se odrekne PDV-a u korist bolesne dece.

- Od 2003. godine borimo se da deci pružimo humanije uslove lečenja. NURDOR se obraćao pismenim putem i premijeru, i Ministarstvu zdravlja, i Ministarstvu finansija koje je ove godine donelo rešenje da odbijaju našu molbu i zahtevaju da platimo sporni PDV. Izgradnjom ovog odeljenja, investicija ostaje u rukama države. Želimo samo da se država, umesto uzimanja PDV-a, priključi tim iznosom kao jedan od investitora projekta, kako bi proces izgradnje mogao da počne u maju mesecu. Nakon završene izgradnje, na osnovu Ugovora o donaciji potpisanim između NURDOR-a i Kliničkog centra Niš, novo Odeljenje će biti vlasništvo Kliničkog centra koji će njim upravljati i održavati ga - kaže za "Vesti" Danijela Stanković. Ona ističe da je pedijatrijsko hemato-onkološko odeljenje Klinike za dečje interne bolesti u Nišu u najlošijem stanju.

Terapija prvi put u Srbiji

Projekat predviđa novo odeljenje koje se prostire na preko 750 m2. Stacionarni deo će imati šest jednokrevetnih, i dve dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo, kao i odgovarajući broj pomoćnih ležajeva za roditelje dece. Odeljenje će imati i dnevni boravak sa prostorom za igru i učenje. Odeljenje će biti opremljeno najsavremenijom opremom, što će omogućiti kvalitetniju negu bolesnih mališana. U dnevnoj bolnici deca će hemioterapiju moći da primaju i u specijalnoj igraonici, što će ovaj humani vid primanja terapije "po meri deteta" prvi put stići i u Srbiju.
- Deca i roditelji prolaze kroz agoniju boreći se sa rakom. Oni su veliki borci, i treba pružiti šansu dečjim životima - kaže Danijela Stanković.

- Nema dovoljno kapaciteta, tehnički uslovi su loši, medicinski i higijenski standardi ne zadovoljavaju potrebe obolele dece. Izgradnjom ovog odeljenja bi se u znatnoj meri unapredili uslovi lečenja dece iz južnog regiona - ističe Stankovićeva

Ona kaže da je odgovornost države velika, jer u Srbiji svakoga dana od raka oboli jedno dete, a svake nedelje jedno premine.

- Deca, jezgro jednog društva, nemaju mogućnost da se bore za sebe, ali smo svi tu da im pružimo potrebnu podršku i ljubav, a to je od presudnog značaja za decu obolelu od raka. Snaga promene ipak leži u ljudima i verujem još uvek da je život dece nešto na šta svaki roditelj ne može ostati hladnokrvan, i reći da ga se to ne tiče. Verujem da će se zajedničkim snagama države, NURDOR-a, brojnih donatora i ljudi dobre volje uspešno realizovati ovaj kapitalni projekat od nacionalnog značaja - rekla je Stankovićeva.

POVEZANE VESTI

Subota 16.04.2016. 09:05
I to nesto novo?Pa ta bagra uvek krali a ovi ped-eri u Srbiji uvek glasaju za ta go-vna!??!!U svakoj pravoj zemlji gde postoji zakon,tu se pomaze kroz razne beneficije najsiromasnijma a i drzava ucestuje na veliko.A kod nas?Musliju krade od bolesni i nemocni a opet glasaju za MUsliju-a??!!Ne razumem??!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online