Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.05.2016.
02:42

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Eparhije čekaju nove episkope

Sveti arhijerejski sabor SPC redovno godišnje zasedanje započinje u subotu, 14. maja, liturgijom i molitvenim prizivom Svetog duha u Pećkoj Patrijaršiji. Sutradan će episkopi bogoslužiti u crkvi Svetog Georgija u Prizrenu, a zatim učestvovati i u činu osvećenja obnovljenih zgrada Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu. Višednevni radni deo crkvene skupštine počinje u ponedeljak, 16. maja, u Patrijaršiji SPC u Beogradu.

A. Čukić
Radiće plenarno i po odborima: Sveti arhijerejski sabor

Episkopski sabor radiće plenarno i po odborima. Među udarnim temama trebalo bi da bude predstojeći Svepravoslavni sabor na Kipru, te stanje u sferi međucrkvene i međureligijske saradnje, kao i aktuelna društvena i politička pitanja u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama, koja su od vitalnog interesa za srpski narod i njegovu crkvu.

Očekuje se, takođe, da upražnjene eparhije kanadska i mileševska dobiju nove episkope, a verovatno i niška i banatska.

- Pored australijsko-novozelandskog episkopa Irineja Dobrijevića, za Kanadu su mogući konkurenti - vladika novogračanički Longin Krčo i istočnoamerički Mitrofan Kodić. Za Krču lobira patrijarhu blizak kanadsko-srpski biznismen iz Ontarija za kojeg kažu da je Longinov rođak, dok bi srpska zajednica sa Nijagare na tronu eparhije rado videla Kodića jer on već upravlja srpskom crkvom u Nijagara Folsu. Najizglednije je da vladika raško-prizrenski Teodosije Šibalić s Kosmeta pređe u Niš pošto već administrira ovom eparhijom. Konačnu reč o novim nameštenjima i episkopskim rokadama daće ipak Sveti arhijerejski sabor natpolovičnom većinom glasova - objašnjeno je "Vestima".

Sergije konsultovao patrijarha

Dnevni red Sabora precizira se prvog dana zasedanja. Predlaže ga Sinod, kao i episkopi. Od toga će zavisiti da li će se na crkvenoj skupštini raspravljati i o problemima u Eparhiji frankfurtskoj. Patrijarhu su se na episkopa Sergija žalili pojedini članovi eparhije nakon što je on početkom marta s funkcije svog pomoćnika smenio hanoverskog protu Milana Pejića. Vladika je, saznajemo, konsultovao patrijarha i više crkvene vlasti u vezi s rešavanjem problema u pojedinim delovima svoje eparhije.
 

Zanimljivo je da niko ne slovi kao favorit za upražnjenu mileševsku eparhiju. Niti se u slučaju da Šibalić bude premešten u Niš bilo ko "otima" za Eparhiju raško-prizrensku, za koju se, inače, iz Raške oblasti odavno traži da bude podeljena na rašku mitropliju i kosovsko-metohijsku eparhiju.

Nikanor i Jovan na meti

Kanadski vladika Georgije i mileševski Filaret smenjeni su prošle godine. Niški Jovan je na bolovanju više od šest meseci, ali verski analitičari tvrde da je sklonjen jer je dirnuo u popovsko "osinje gnezdo". Kandidat za smenu je i vladika banatski Nikanor. Pritužbe sveštenika protiv njega uveliko proverava Sinod i na Saboru bi trebalo da bude prezentovan izveštaj crkvene vlade o ovom slučaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online