Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.11.2016.
09:15
blic.rs A

EU ili Rusija: Lažna ili stvarna dilema za Srbiju?

Izjavom da će Srbija uvek izabrati Rusiju, ako bude morala da bira između nje i Evropske unije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić podigao je tenzije na srpskoj političkoj sceni. Šta mu je bio cilj i da li se pred novim pritiscima u evrointegracijama menja državna politika?

Tanjug
Srbija ide ka Evropskoj uniji, ali se kune u "majčicu Rusiju"

Još od petooktobarskih promena 2000. godine sve partije na vlasti dobijale su izbore na politici pristupanja EU, a tako je bilo i na prethodnim aprilskim izborima. Ipak, pojedini državni zvaničnici ovih dana, pre bilo kakvog uslovljavanja iz Brisela, sami postavljaju dilemu kome će Srbija prići - EU ili Rusiji, iako je ona odavno razrešena.

Nju je pre dva dana ponovo u centar pažnje stavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, navodeći da Srbija ne treba da radi ništa što nije u njenom interesu.

- Ne daj bože da Srbija bira između Rusije i EU. Pa vi znate da će Srbija uvek da izabere Rusiju. Ne treba da dođemo u situaciju da biramo - istakao je Dačić.

Ovakva izjava usledila je posle zastoja u pregovorima sa EU i poteškoćama u dijalogu Beograda i Prištine, u kojem se od Srbije traže ustupci na koje srpske vlasti za sada ne pristaju. Takođe, približava se i trenutak u kojem će Srbija pred otvaranje poglavlja 31 o spoljnoj politici biti pritisnuta da se politički i vojno distancira od zvanične Moskve.

Iako se povremeno spekulisalo da će se od vlasti u Beogradu zatražiti da uvedu sankcije Rusiji, taj uslov još nije došao na dnevni red i verovatno ni neće do trenutka učlanjenja u EU.

Zbog EU dobili mandat od građana

A šta o Dačićevoj izjavi misle visoki državni zvaničnici? Da li se slažu sa njegovom tvrdnjom da Srbija bira Rusiju pre EU?

Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije, u izjavi za "Blic" kaže da ne vidi potrebu za takvim dihotomijama i "izborima".

- Evropski standardi života i rada i sveobuhvatne reforme, koji će nas dovesti do članstva u EU, strateški su ciljevi Vlade Srbije i za to smo od građana dobili jasan mandat na nedavnim izborima. Vlada želi i dobre odnose sa Rusijom - navodi Joksimovićeva.

Da je ulazak u EU strateški cilj za Srbiju, više puta je rekao i Aleksandar Vučić. Poslednji put, pre šest dana, on je u telefonskom razgovoru sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini naglasio da je "nastavak evropskog puta Srbije od suštinskog značaja, ne samo za političku, već i za ekonomsku budućnost Srbije".

Drugi državni funkcioneri iz Nemanjine 11 juče nisu želeli da komentarišu izjavu ministra spoljnih poslova, uz objašnjenje da je verovatno "bila namenjena njegovim biračima".

Bolja pozicija u pregovaračkom postupku

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, smatra da je Dačićeva poruka pre svega upućena zapadnim partnerima u pokušaju da obezbedi bolju poziciju u pregovaračkom postupku.

- Delom je namenjena i domaćoj javnosti i trebalo bi da pokaže da Srbija nije spremna da reaguje na spoljne pritiske. Ipak, ona nije utemeljena na realnoj politici. Svi izbori su u poslednjih 16 godina dobijeni na politici evrointegracija. Bez obzira što podrška EU u srpskom javnom mnjenju u nekim trenucima slabi, čim se ostvare pozitivni koraci ona ojača - navodi za "Blic" Joksimovićeva.

Da Dačićeva izjava o dilemi EU i Rusija nije stav Vlade, smatra i Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida. On kaže za "Blic" da se Srbija već opredelila, ali da kako vreme bude prolazilo, njena spoljna politika moraće da se usaglašava sa evropskom.

- Dilema EU ili Rusija ne postoji, jer se Srbija već opredelila za evrointegracije, ali uz istovremeno održavanje dobrih odnosa sa Rusijom. Mislim da je ona bila namenjena potencijalnim biračima SPS-a i malo je emocionalno obojena u kontekstu poslednjih događanja - navodi Klačar i dodaje da bi političari, a naročito visoki državni funkcioneri, trebalo da se suzdrže od teških reči u trenucima kada postoje određene tenzije, a naročito ocena kome se prikloniti.

POVEZANE VESTI

Subota 05.11.2016. 20:21
Kako biramo i kome se priklanjamo - tako i živimo. Niko nama nije kriv do nas samih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online