Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 11.01.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Diktator koji treba Zapadu

Srpski premijer Aleksandar Vučić je egomanijak sa autoritarnim načinom vladanja koji u ovom trenutku treba Briselu! Ovako bi se u najkraćem mogao sažeti komentar koji je objavljen na "Špiglu" onlajn, a čiji je autor dopisnik nemačkog medija iz Budimpešte Keno Ferzek.

N. Đurović
Poređenje sa Miloševićem: Aleksandar Vučić

"Vučić, koji postjugoslovenskom Srbijom vlada sa toliko moći kao Milošević pre njega, tek je paradni primer autoritarno-populistički-nacionalističkog lidera u jednom regionu koji u novim uslovima evropske i svetske politike sve više skreće sa puta demokratije i vladavine prava", ocenjuje autor "Špigla".

U tekstu se konstatuje kako u svim zemljama zapadnog Balkana vladaju "autoritarni političari i korumpirane klike", a dosta prostora je posvećeno upravo analizi prvog čoveka srpske vlade. Tako se konstatuje da se Vučić "rado izdaje za vatrenog obožavaoca EU i njenih vrednosti".

"Bivši ministar propagande diktatora Miloševića s guštom nastupa kao apostol pomirenja u regionu Zapadnog Balkana", navodi autor, primećujući da "Vučić zna i drukčije",
Ukazuje na Vučićeve "česte markantno-egomanske opaske na adresu opozicionih političara, neistomišljenika i nezavisnih medija koje su pune latentnih, ali sasvim ozbiljnih pretnji".

Ne pamti se da je jedan uticajan zapadni medij objavio ovako direktan i oštar komentar na račun predsednika srpske vlade, kojeg zapadni zvaničnici, među njima i nemačka kancelarka, javno uvažavaju. Kako su mediji često uvod u zvaničnu politiku, nameće se pitanje da li je ovaj "Špiglov" komentar početak hlađenja odnosa prema Vučiću i njegovom načinu vođenja Srbije koju su zapadni zvaničnici do sada tetošili, i kroz lične odnose i preko blagonaklonih izveštaja o napretku u evrointegracijama?

I Milo na tapetu

Nije samo Vučić bio na tapetu "Špigla". Za crnogorskog višedecenijskog lidera Mila Đukanovića se konstatuje da vodi zemlju "kao privatnu firmu, zajedno sa porodičnom i ortačkom klikom", dok se Nikola Gruevski toleriše, jer je Makedoniji namenjena uloga "bedema" ka Grčkoj. Za Hašima Tačija, sagovornika Beogradu u normalizaciji odnosa, primećuje se da i dalje nije ispitano njegovo "učešće u ratnim zločinima".

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ne veruje da je reč o zaokretu, niti da ima elemenata i potrebe, sa stanovišta interesa Brisela, za bilo kakvim promenama politike prema predsedniku Vlade Srbije.

- Mislim da je Vučić upravo takav kakav jeste i kakav je opisan u tekstu i dalje potreban Briselu, zato što EU ima samo jedan jedini prioritet, a to je dijalog Beograda i Prištine. U tom procesu Vučić daje više nego njegovi prethodnici, a na političkom horizontu Srbije se ne vidi ko bi tako revnosno ispunjavao te zadatke - konstatuje Jakšić.

Ovakvom zaključku dugogodišnjeg komentatora i jedno vreme i glavnog urednika beogradske "Politike" ide u prilog i opaska "Špiglovog" autora da EU, kada je u pitanju Srbija, očekuje "normalizaciju odnosa sa Kosovom koju treba da poguraju Vučić i Hašim Tači".
 

Dopunjeno izdanje biografiji

Boško Jakšić primećuje da je analiza "Špigla" samo "dopunjeno izdanje Vučićeve političke biografije".
- Uostalom, mi u Srbiji sve te zamerke, to polako uvođenje autoritarnosti u javni život, bolje znamo od bilo kog stranog analitičara. Ali to Brisel ne interesuje. Oni se sebično ponašaju i dok god Vučić bude radio na domaćem zadatku - normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - što je eufemizam za priznanje Kosova, dotle će ga tolerisati - konstatuje bivši glavni urednik lista "Politika".

POVEZANE VESTI

Sreda 11.01.2017. 20:04
Vucic je po ocu Albanac, zbog toga i hoce u NATO sektu. Zbog toga i radi sve protiv Srpskog naroda. Pogledajte foto Albanskog novinara Fahri Musliu, koi je u svoje vreme bio kolega sa gospodjom Vucic,
Sreda 11.01.2017. 21:56
Neka Špigl gleda svoja posla.Vučić je naš pronlem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online