Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.07.2010.
04:48
N. Nenković - Vesti A

Knjaževac: Više hranilaca nego dece

Kriza je višestruko povećala interesovanje za brigu o najmlađima u staroplaninskom regionu. "Sedamdesetih godina prošlog veka hraniteljstvo je bilo retko, a sada 34 porodice brinu o šezdesetak mališana", kaže Snežana Nikolić, direktor knjaževačkog Centra za socijalni rad.

Snežana Nikolić

Dok je sedamdesetih godina prošlog veka bilo teško naći porodicu koja bi prihvatila da brine o deci bez roditeljskog staranja, kriza je okrenula situaciju na glavačke.

U staroplaninskom regionu sada se prosto otimaju ko će da uzme nekog mališana. Zainteresovano je, nezvanično, stotinak porodica koje bi htele da čuvaju decu, a to je više nego što ima napuštenih ili zanemarenih dečaka i devojčica iz ovog kraja!

- Interesovanje potencijalnih hraniteljskih porodica je veliko - potvrđuje i Snežana Nikolić, direktor Centra za socijalni rad "Mihajlo Stupar" u Knjaževcu. - Trenutno je u našoj opštini, koja ima dugu tradiciju ovog humanog posla, na čuvanju 61 dete u 34 familije.
 

Niko neće bolesne


U centru naglašavaju da je najteže naći hranioce za bolesnu ili hendikepiranu decu. Trenutno ima petoro takvih mališana, od kojih je jedan dečak najteži slučaj. Nepokretan je i traži 24-časovnu negu.
- Svi hoće zdravo dete, a bolesne niko, iako se to više plaća - ističe direktorka Snežana.

Direktorka napominje da su po novim propisima kriterijumi pooštreni i svi koji žele da prime mališane u kuću moraju prethodno da prođu posebnu obuku, koju sprovode specijalizovani stručnjaci.

Tek kada polože završni test i pod uslovom da poseduju stan ili kuću koja ispunjava brojne i prilično stroge uslove, stiču pravo da konkurišu u centru.


Direktorka napominje da je ljubav prema deci glavni kriterijum koji motiviše hranioce, ali nema sumnje da se mnogi odlučuju da čuvaju mališane i zbog toga što država to solidno i redovno plaća. Po podacima Mirjane Grujić, odgovorne za finansije u centru, u maju je po detetu isplaćivano približno 27.000 dinara, plus socijalno i penzijsko osiguranje.

Takvu zaradu ne daje radnicima nijedan privatnik u staroplaninskom regionu, a pogotovu ženama. Njih je mnogo više na birou od muškaraca, pa ne čudi što bi mnoge htele da čuvaju decu i tako obezbede posao kod kuće, što je prava lutrija u ovom kraju gde vlada ljuta besposlica.


- Došla sam da se raspitam u centru pod kojim uslovima bih mogla da uzmem dete - priznaje malo se snebivajući Knjaževčanka Suzana Đ, koju smo zatekli u hodniku centra. - Ostala sam bez posla, ne radim godinu dana, a komšinica je uzela dvoje dece i prima dobru nadoknadu. Što ne bih i ja, ionako nema drugog posla na vidiku.


Suzana kaže da ima pristojnu porodičnu kuću sa posebnom sobom za decu. Jedino je brine što je razvedena i strahuje da bi to mogao da bude veliki minus.


- Insistiramo na tome da dodelimo decu kompletnim porodicama i zahtevamo da osim supruge, i muž ide na obuku - naglašava direktorka Nikolić. - Samo u takvom ambijentu deca lišena staranja mogu da dobiju kompletnu roditeljsku pažnju koja im nedostaje.

Nasilje u porastu


Poslednjih godina zbog krize, besparice i besposlice raste nasilje u porodici, pogotovo u staroplaninskom regionu gde je prosek zarada na začelju u državi. Ima i drastičnih primera, kao što je slučaj roditelja koji su zimus polili dete hladnom vodom i isterali ga na zimu da se smrzne.


- Što se zanemarene dece tiče, ona potiču iz romskih, ali i iz srpskih porodica - navodi direktorka Nikolić.

 

- Ranije su Romi bili solidarniji, pa su rođaci preuzimali decu o kojima roditelji nisu hteli ili mogli da brinu zbog bolesti i drugih razloga. Sada je to ređe, kriza je učinila svoje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online