Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.07.2010.
06:48
N. Nenković - Vesti A

Upropastio fabriku, sad razvija opštinu

U Knjaževcu, jednoj od najnerazvijenijih srpskih opština gde je prosečna plata upola manja nego u Timočkoj krajini, ne prestaju da izmišljaju radna mesta po partijskoj liniji. Najnoviji primer je Saša Petrović, bivši direktor fabrike sireva "Džersi", koja je proletos pala u stečaj. Više od stotinu radnika koji gotovo godinu dana nisu primali plate palo je na biro i očajnički pokušavaju da nađu bilo kakav posao, ali te nevolje nema njihov nekadašnji rukovodilac. On se brzo uhlebio na "državnim jaslama", u pre nekoliko meseci osnovanoj Agenciji za lokalni razvoj, čiji je osnivač knjaževačka opština.

BRZO SE UHLEBIO: Saša Petrović ne voli da se slika i govori za novine

- Za njegovo radno mesto nije raspisan javni konkurs - kategoričan je Miodrag Pavlović, lider opozicije u lokalnom parlamentu i Pokreta "Živim za Knjaževac- Boško Ničić".

- Petrović je jednostavno primljen po partijskoj liniji, kao istaknuti član lokalne DS koja je najveća partija vladujuće koalicije, pa je i predsednik opštine Mladen Radosavljević njen kadar.
 

ZAŠTO NIJE BILO KONKURSA: Miodrag Pavlović

- Nije mi samo jasno kako će direktor koji je upropastio fabriku odličnih sireva veoma traženih na tržištu, uspeti da "razvije" našu opštinu - pita se dalje Pavlović i dodaje da providno nameštanje ne bi toliko bolo oči da čitavo osnivanje Agencije ne prati velika doza sumnje.

Ne samo opozicioni, nego i drugi lokalni političari dele mišljenje građana, koji otvoreno smatraju da je u pitanju još jedna nepotrebna institucija na koju se troši tanki budžet.


- Agenciju je osnovala opština i registrovala je kao DOO, sa osnivačkim kapitalom od 50.000 dinara - objašnjava Pavlović.

Radnici ogorčeni


Brojni bivši radnici "Džersija" ne kriju ogorčenje što je direktor, koga mnogi otvoreno optužuju da je kumovao bankrotu fabrike, dobio dobro plaćeno mesto u opštini.


- To je bruka i sramota, šta drugo može da se kaže - razočarana je bivša radnica Granjica Radosavljević.

 

- U fabrici je radio šta je i kako je hteo i doveo nas do prosjačkog štapa, a sebi je punio džepove. Priča se da ima stanove u Nišu, Beogradu i drugu imovinu, što se to jednom ne ispita. Umesto toga takvom čoveku se daje državna služba, a ja koja nemam od čega da živim moram na ulicu.

- Naravno, dok nas "ne razvije" ona ne stiče nikakve prihode, pa je opština prinuđena da dotira Agenciju sa tri miliona dinara.


Ali, to nije jedina "mućka" i nepravilnost koja prati njeno osnivanje. Direktor Agencije, Dragan Milutinović, takođe partijski kadar DS-a, sedi na "dve stolice", iako na to nema prava.


- U Zakonu o lokalnoj samoupravi jasno je određeno da ljudi koje imenuje skupština opštine na neku funkciju ne mogu istovremeno da budu i odbornici - tumači Pavlović. - Milutinović je, međutim, zadržao mesto u lokalnom parlamentu, a na jednoj od narednih sednica zatražićemo odgovor na pitanje da li prima dve plate.

Reko pa poreko


Saša Petrović se zimus, dok je još bio direktor "Džersija", vašem izveštaču zaricao da su govorkanja "po palanci" da će dobiti državni posao čista izmišljotina.


- Nije tačno da sam dobio posao u knjaževačkoj opštini, ili bilo kojoj javnoj ustanovi, kao što se priča - demantovao je tom prilikom direktor.

 

- Pokušavam da koliko-toliko sačuvam firmu, iako znam da ću prvi ostati bez posla ako dođe drugi vlasnik.


Razvoj događaja je pokazao da je porekao sopstvene reči zarad sigurne i dobre plate. Petrović, inače, ne voli da daje izjave medijima i odbija fotografisanje.

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online