Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.07.2017.
01:10
Z. Marjanović - Vesti A

Zaboravljeni heroji: Ugašeno ognjište prvog pilota

Rodna kuća prvog poginulog avijatičara Kraljevine Jugoslavije i prvog poginulog ratnog pilota u Srbiji Mihaila Petrovića, u selu Vlakče na padinama Rudnika, u jadnom je stanju i samo je pitanje kad će se srušiti što pokazuje da je u Srba kratko istorijsko sećanje, kaže za "Vesti" Živomir Radosavljević, istoričar iz Gornjeg Milanovca.

wikipedia.org
Gospodar neba: Mihailo Petrović

Selo Vlakče, na pola puta od Topole do Kragujevca, teško je naći i na vojnim mapama. U kući iz koje se sada vidi nebo, jer je krov urušen, u praznim sobama u kojima stoje samo još dve ikone prekrivene paučinom, rođen je prvi školovani srpski avijatičar, prvi poginuli srpski pilot i, koliko je poznato, drugi poginuli ratni pilot u istoriji ratovanja.

Hrabri istoričar

Istoričar Živomir Radosavljević (75), koji se svim silama trudi da se ne zaboravi žrtva i hrabrost Mihaila Petrovića, i sam je veoma neobičan čovek koji je u srpskoj javnosti ostao upamćen po tome što je joj 1977. godine rešio da se odrekne profesorske katedre uz obrazloženje da su predavači istorije samo državni lažovi i da ne želi više da deci predaje lažnu istoriju. Takva odluka profesora istorije danas možda ne izgleda kao hrabar čin, ali, ne treba zaboraviti da je takvu odluku doneo u vreme kada je zbog toga mogao da "zaradi" i višegodišnju robiju.

Mihaila Petrovića ne čini prvim među pilotima samo njegova tragična pogibija nad nebom iznad Skadra, već i to što je bio jedan od najhrabrijih i najponosnijih rodoljuba svog vremena. No, to što je bio junak, što se vinuo u nebo i onda kad drugi nisu ni znali da postoje aeroplani, što je bio neverovatno hrabar, nažalost, nije bilo dovoljno da bude na pravi način poštovan od potonjih, pa i današnjih nebeskih jahača i od države Srbije koja je dozvolila da se njegova rodna kuća uruši sama od sebe, ili od nebrige, a da spomenik ovom heroju nebeskih visina bude samo obećanje.

- Rođen je 14. juna 1884. u našem selu i tu je kao odličan đak završio osnovnu školu što za njega, siromašnog dečačića, nije bilo dovoljno. Odavde je u potrazi za svojim snovima otišao u svet, prvo u Vojno-zanatsku školu u Kragujevcu, potom u Rusiju kako bi završio vojnu školu, ali se vratio jer je oštra zima loše uticala na njega. Pametan, uporan i ambiciozan, ubrzo je završio Artiljerijsko-podoficirsku školu u Kragujevcu, ali mu i to nije bilo dovoljno. Smisao svog života je pronašao 1910. godine nakon što je prisustvovao aeromitingu u Beogradu na kome su svoja letačka umeća na aeroplanima pokazali najčuveniji letači tog vremena Rusijan, Čermak, Maslenikov, Simon... - pričaju meštani sela Vlakče i Živomir Radosavljević.

Godinu-dve kasnije od susreta sa nebeskim jahačima tog doba Mihajlo Petrović se prijavio na konkurs za pilote i bio je među šestoricom izabranih mladića koji su se ubrzo našli na obuci u Francuskoj, u gradiću Eramp kod Pariza, gde je svoje učitelje letenja oduševio talentom i hrabrošću zbog čega je diplomu letača dobio mesec dana pre ostalih kadeta.

Uoči Balkanskih ratova, Srbiji su rasla i krila tako što je nabavila nekoliko aviona, kojima su upravljali školovani piloti po čemu je mala Srbija stala u red malobrojnih vojski u svetu koje su u ratnim dejstvima, uglavnom za izviđanje neprijateljskih položaja, koristila avione. Za komandama jednog od njih sedeo je i Mihailo Petrović, u to vreme, prema oceni učitelja letenja iz Francuske, jedan od najtalentovanijih avijatičara.

Z. Marjanović
Živomir Radosavljević

- U borbama oko Skadra 1913. značajan doprinos su dali i srpski piloti, a među njima i Mihailo Petrović. Iako vremenski uslovi nisu bili pogodni za poletanje, on je 20. marta te godine poleteo s aerodroma Barbaluši kod Skadra kako bi svojim kamaradima pomogao u bitkama za Skadar. Međutim, u jednom zaokretu njegov aeroplan se zbog iznenadnog udara vetra prevrnuo, u avionu su popucali pojasevi, a Mihailo je ispao, naravno bez padobrana jer u to vreme oni nisu nisu ni postojali. Ovu tragediju pratili su njegovi prijatelji sa aerodroma što je bilo užasno, a kasnije je utvrđeno da je Mihailo pao sa visine 1.234 metra, a njegov sat je stao u trenutku udara u zemlju tačno u 9.45 - objašnjava istoričar Radosavljević.

- Telo srpskog heroja neba je sahranjeno 21. marta 1913. kod crkve u selu Barbaluši. Nakon Balkanskih ratova posmrtni ostaci hrabrog Šumadinca Crnogorci su preneti na Cetinje uz sve počasti, a na insistiranje njegovog brata, pukovnika Živana Petrovića, prebačeni su u Beograd i uz sve vojne počasti i uz prisustvo saboraca sahranjeni u porodičnoj grobnici. Eto, tako je završio prvi heroj srpske avijacije - kaže Živomir Radosavljević.

Ništa od muzeja

Svojevremeno, dok je kuća u selu Vlakče bila koliko-toliko u pristojnom stanju, na njoj je postavljena spomen-ploča s idejom da se u tu napravi spomen-muzej. Međutim, od toga ništa nije bilo. Rodna kuća velikog asa srpskog vazduhoplovstva je danas vlasništvo Jugoslava Radlovića koji živi u Sloveniji i koji bi, mada nerado jer je u njoj porastao, prodao kuću samo zato da bi se neko o njoj brinuo. Za obnavljanje kuće Mihajla Petrovića su i meštani sela Vlakče, Crkvena opština i mnogi drugi, ali ako dogovori budu potrajali, razmišljanje je žitelja ovog kraja, možda neće imati šta da se popravi. Sve bi bilo drugačije da svoje heroje, među kojima je i ovaj avijatičar, ne zaboravlja i država Srbija.







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online