Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.09.2017.
10:55
Vestionline A

"Srbija će priznati Kosovo, neka sami odluče kad"

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da je vreme za novu, odlučujuću fazu tog dijaloga.

EPA//Valdrin Xhemaj
Dijalog Beograda i Prištine mora da se normalizuje: Hašim Tači

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa znači mir i stabilnost za region i sigurnu evroatlantsku perspektivu za Kosovo i evropsku za Srbiju.

Tači je za Glas Amerike rekao da će korist od toga imati i Beograd i Priština, te da su za to zainteresovane i medjunarodna zajednica i zemlje regiona. "Želim da verujem da će to otvoriti novu stranicu u dijalogu između Kosova i Srbije, ili će to biti konačna faza, što znači izvesnu integraciju Kosova u organizaciji Ujedinjenih nacija i bržu evropsku perspektivu Srbije", rekao je Tači.

Komentarišući najave da bi se u dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredovanje Brisela, mogle uključiti i SAD, Tači kaže da će EU i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini zadržati glavnu uglogu u tom procesu.

- Ali, naravno, hteo sam kao i uvek da Sjedinjene Države imaju aktivniju ulogu, jer za kosovske institucije to znači poverenje i gerancije da će proces postizanja sporazuma i njegove realizacije biti uspešan - rekao je kosovski predsednik najavljajući češće susrete sa predsednikom Srbije ubuduće.

Tači, koji je boravio u Vašingtonu, nije isključio ni mogućnost susreta sa predsednikom Srbije u Njujorku već tokom predstojećeg zasedanja Generalne skupštine UN. Važno je, kaže, da SAD budu više uključene u ovaj proces jer nova američka administracija ima jasan stav o tom pitanju.

- Mi smo juče o tome govorili ovde u Vašingtonu i imam puno poverenje da SAD angažovanije pristupe u odlučivanju u tom procesu i da će dati snanu podršku gospođi Mogerini, jer samo EU i SAD, uz učešće drugih faktora, može dovesti do trajnog rešenja, postizanja konačnog sporazuma i njegove efikasne primene, koji bi za Kosovo značio i članstvo u UN - ponovio je kosovski predsednik.

Upitan da li će insistirati na tome da Beograd prizna kosovsku nezavisnost ili će to biti samo sporazum o normalizaciji odnosa, Tači kaže:

- Radićemo na punoj normalizaciji državnih odnosa i miru naša dva naroda, je je to u interesu Kosova, Srbije i regiona. Naporno ćemo raditi da Kosova ubrzo postane članica UN. Ali, što se tiče priznavanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti i tome će odlučiti srpske institucije. Ne možemo im nametati vremenske okvire ili njihovu agendu u vezi s priznavanjem Kosova, ali jedno je sigurno - da Kosovo i Srbija, koje su sada u 'statusu kvo', moraju da olakšaju sebi evroatlantsku i evropsku perspektivu i da jedni drugima u tome ne otežavamo - kaže on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.09.2017. 12:01
"Srbija će priznati Kosovo, neka sami odluče kad" Још један обдарен политичар са Балкана а није српски политичар??? Интересантно.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online