Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
09:42
Tanjug A

"Rešenje za Kosovo - ni nezavisnost, ni busanje u prsa"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je suština politike za koju se zalaže nezavisna Srbija i da dok je on na njenom čelu, neće dozvoliti da se u to mešaju stranci.

N. Đurović
Srbija neće dozvoliti mešanje stranih sila: Aleksandar Vučić

- Suština politike za koju se zalažem je nezavisna Srbija. Nezavisna ne samo u svojim granicama već pre svega u odlučivanju i brizi za svoj narod. Ako to neko ne može da razume, onda je to njegov problem. Neka svi znaju: vodićemo jedinstvenu - srpsku politiku, u koju se stranci neće mešati dok sam ja na čelu države - rekao je Vučić u intervjuu za Večernje novosti.

Upitan da prokomentariše da li se ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, javnim prekorom ministra odbrane Aleksandra Vulina, direktno umešao u unutrašnje stvari Srbije, Vučić je kazao da ne misli i da je ceo slučaj podignut na mnogo viši nivo.

- To je podignuto na mnogo viši nivo nego što zaslužuje. Skot ništa posebno novo nije rekao. To su njegovi poznati stavovi. Ali u našoj zemlji stranci neće voditi politiku - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije poručio je i da je realno da sa predlogom za Kosovo i Metohiju izađemo u martu sledeće godine.

- To je svakako ono rešenje koje je drugačije od najlakših "rešenja", kao što su busanje u prsa i parole o našoj miliongodišnjoj teritoriji, kao i ono drugo u kojem traže da kažete - živelo nezavisno Kosovo. To će, dakle, biti rešenje koje zahteva bolne kompromise sa obe strane i koje će biti napadano sa svih strana. Realno je da sa predlogom za Kosovo izađemo u martu sledeće godine - rekao je Vučić.

Na pitanja ima li naša država kapacitet da se izbori za podelu pokrajine, Vučić je odgovorio da sve što bi u ovom trenutku predložio bilo protumačeno kao nametanje rešenja.

- Želim da čujem šta ljudi misle o tome. Mi u tom dijalogu nismo sami. Pitaju se i SAD, Rusija, Kina, EU. Pitaju se i Albanci - naveo je Vučić.

Povodom zahteva kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se u dijalog Beograda i Prištine uključe i SAD, predsednik Srbije je rekao da, što se nas tiče, EU je glavni posrednik.

- Bivše vlasti na čelu sa Tadićem i Jeremićem prihvatile su da se ova tema izmesti iz UN. Iako poštujemo ulogu SAD, svaka promena formata dijaloga zahtevala bi odgovor i pristanak Srbije - kazao je Vučić.

Nacionalna deklaracija

Kada je reč o najavljenoj nacionalnoj deklaraciji, predsednik Srbije navodi da je oformljen tim uglednih profesora koji rade na tekstu i veruje da će sve biti gotovo do kraja godine. Na konstataciju da deo tzv. građanske javnosti taj tekst stigmatizuje kao novi manifest "velike Srbije", Vučić kaže:

- Možda se svi ti plaše mogućnosti da Srbi dobiju mozak i počnu da razmišljaju o sebi i svojoj budućnosti. Po njima, Srbi ne da nemaju pravo da promišljaju svoju prošlot, već ne smeju da razmišljaju ni o budućnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online