Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.11.2017.
13:36
Vestionline, Tanjug A

Vulin: Srbija spremna za mirovne misije

Dvodnevna konferencija o uspostavljanju sistema za učešće civilnih eksperata u multinacionalnim operacijama OEBS, EU i UN počela je danas u Palati Srbija, a ministar odbrane Aleksandar Vulin poručuje da je vreme da Srbija učini i korak napred i da počne da učestvuje i u civilnim misijama.

N. Đurović
Vulin: Ko od nas bolje može da zna i da ceni kako je kada vam dođe pomoć posle teških vremena 

 - Ne zato što je to deo ovog ili onog poglavlja, već zato što je to dobro i korisno za Srbiju, da širimo uticaj naše zemlje, a uticaj se širi i te kako kada učestvujete u mirovnim misijama, kada pokazujete koliko ste sposobni,organizovani i spremni i kada pokazujete da, osim vaše Vojske, s kojom je svet već upoznat, imate i civile koji mogu da učine puno dobra tamo gde budu poslani - rekao je Vulin.

On je podsetio da svaki civil u mirovnoj misiji znači puno, jer ponekad uticaj koji može da ostvari može biti od izuzetnog značaja, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
Zbog toga, kako je rekao, radimo na zakonskom okviru - da počnemo da učestvujemo i u civilnim mirovnim misijama, zajedno sa razvijenim svetom radi pomoći i na ublažavanju posledica ratova, sukoba i kriza. 

- Uostalom, ko od nas bolje može da zna i da ceni kako je kada vam dođe pomoć posle teških vremena. Mi znamo kako je to, kao sto znamo i da cenimo one koji su nam pomagali i baš zato želimo da budemo pođednako cenjeni i u stanju da kažemo da su naši vojnici i naši civili, gde god da su bili, zapamćeni po dobru, vrednoći, dobroti i ljudskom razumevanju patnje - rekao je Vulin.

Vulin je istakao da Ministarstvo odbrane kao i čitavo naše društvo ima snažna i duboka iskustva kada su u pitanju mirovne misije.

"Od prve do poslednje misije, od kada smo počeli, pa do danas, kada još uvek s ponosom i zadovoljstvom učestvujemo u brojnim mirovnim misijama, što pod upravom UN ili EU, mi potvrđujemo i pokazujemo i na ovaj način, koliko je naša vojska poštovana, sposobna i vredna pažnje, koliko je u stanju da se nosi s brojnim izazovima", rekao je Vulin.

On je podsetio da su u ovom trenutku pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u deset mirovnih misija, od toga šest pod okriljem Ujedinjenih nacija i četiri pod komandom Evropske unije.

Prema njegovim rečima, 341 pripadnik MO i VS nalazi se na prostoru od Kipra do Centralnoafričke Republike, Somalije i Libana i pomaže ljudima da svoj život učine boljim.

- Pomažu tim zemljama da funkcionišu, Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniji da mogu da kažu da imaju kapacitet i sposobnost da rešavaju probleme. Iduće godine Ministarstvo odbrane je predvidelo da kroz mirovne misije prođe sedam stotina naših pripadnika - rekao je on.

Skup su organizovali Ministarstvo odbrane i Misija OEBS, a na otvaranju su govorili i šef delegacije EU u RS, ambasador Sem Fabrici, šef Misije OEBS u našoj zemlji, ambasador Andrea Oricio i pomoćnica ministra za Evropske integracije Ksenija Milenković.

Ksenija Milenković je govorila o značaju učešća u vojnim i civilnim misijama Evropske unije i UN za proces usklađivanja politike i zakonodavnog okvira u kontekstu otvaranja poglavlja 31 - zajedničke spoljne i bezbednosne politike.

Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici istakao je da Srbiju sve više doživljavaju kao partnera u sektoru bezbednosti i odbrane i da ona već pruža veliki doprinos u misijama u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

- Učešće Srbije u tim misijama posebno se ceni, naročito zbog profesionalizma, posvećenosti i znanja ljudi iz Srbije. Oko 30 vojnih službenika je raspoređeno u četiri od šest misija i Srbija je zaista vrlo važan faktor koji doprinosi operacijama u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike - rekao je on.

Kako kaže, vidi da postoji zajednički i snažan interes između EU i Srbije za učešće civila iz Srbije i u civilnim misijama koje predvodi Unija, kojih sada ima 10.

- Upravo zbog toga intenzivno sa srpskom Vladom razgovaramo o mogućnosti da civili iz Srbije učestvuju u nekoj od naših civilnih misija - rekao je Fabrici.

Šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Andrea Oricio kaže da konferenciju vidi kao priliku da "produbimo naše partnerstvo kao i za stvaranje mogućnosti da Srbija angažuje svoj fantastični ljudski potencijal za stvaranje mira širom sveta, što je u skladu sa našim sveobuhvatnim pristupom međunarodnoj bezbednosti".

- Naš cilj je da se Srbija u potpunosti oseća kao vlasnik jednog, u potpunosti funkcionalnog, sistema upućivanja civila, koji je regulisan dobro usklađenim setom pravila koje sprovode profesionalci - istakao je predstavnik OEBS.

On je dodao da civili, koji dolaze iz različitih sfera života, takođe igraju ključnu ulogu u smanjenju društvenog nasilja i stvaranju bezbednog okruženja.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online